Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 5. 2016,
17.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

4

Natisni članek

Četrtek, 26. 5. 2016, 17.08

6 let, 6 mesecev

Harmonike Rutar v Avstriji: "Kraj živi z nami!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

4

Aleks Rutar | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Vsakomur se posvetijo, vsak je vreden. Veliko jim pomeni, da v kraj pride novo podjetje. Tako občinski funkcionarji kot prebivalci se trudijo, da kraj živi s podjetniki, pravi proizvajalec harmonik Aleks Rutar, ki je svoje podjetje pred leti preselil v Avstrijo.

Konec leta 2014 se je svetovno znani proizvajalec harmonik Rutar, družinsko podjetje iz Sela v Vipavski dolini, preselil na avstrijsko Koroško. Razlog: v Sloveniji mu sistem ni omogočal ustrezne zaščite pred ponaredki. Kljub ustrezni patentni zaščiti pravice niso mogli izterjati. V Avstriji s tem nimajo težav, pravi Aleks Rutar, ki je pri izdelavi harmonik nasledil svojega očeta Jožka Rutarja.

Žitara vas, kjer ima podjetje zdaj svoj sedež, jih je sprejela odprtih rok, z ženo sta že ob odprtju prostorov postala častna občana. Na povabilo drugih lokalnih podjetnikov prav ta konec tedna pripravljajo dneve harmonik Rutar.

Kako se znajdete na Koroškem? Vas je okolje sprejelo?
V Sloveniji so vsi malo vzvišeni, v Avstriji pa imam občutek, da smo vsi ljudje. Ob odprtju je bil župan praktično ves dan z nami. Prijatelji, ki so bili na obisku iz Sela, so komentirali, češ, kdaj si videl ajdovskega župana, da bi prišel na obisk v podjetje. Drugače je.

"Imamo dobre sosede in zelo močno slovensko društvo v vasi. Lepo so nas sprejeli." | Foto: Ana Kovač "Imamo dobre sosede in zelo močno slovensko društvo v vasi. Lepo so nas sprejeli." Foto: Ana Kovač

Vsakomur se posvetijo, vsak je vreden pozornosti. Ko smo se preselili, so nekateri naše harmonike poznali, drugi ne. Občina je sicer dvojezična, a ne morem reči, da so zelo naklonjeni Slovencem. Če pa prideš kot podjetje, je čisto drugače, to jim veliko pomeni. Tako občinski funkcionarji kot prebivalci se trudijo, da kraj živi s podjetniki.

Imamo dobre sosede in zelo močno slovensko društvo v vasi. Ko sva prišla v njihov kulturni dom, so naju ob prvi prireditvi pozdravili in povedali, da je zdaj to tudi najin kulturni dom – za vse Slovence v kraju. Kultura je drugačna.

Le kot primer: z ženo imava samo en avtomobil. Včeraj sem se pogovarjal s sosedom in mu potarnal, da ne vem, kako bova danes šla vsak na svoj konec, ker nimava dveh avtomobilov. Zvečer mi je pisal, da imam njegov avto pred svojo hišo. Vedno je kdo, ki ti pomaga. Tudi ko kaj urejamo po uradih, nam pomagajo.

Aleks Rutar je o svoji pozitivni podjetniški izgušnji govoril na konferenci v Vili Vipolže, namenjeni povezovanju podjetnikov v regiji Alpe-Jadran. | Foto: Ana Kovač Aleks Rutar je o svoji pozitivni podjetniški izgušnji govoril na konferenci v Vili Vipolže, namenjeni povezovanju podjetnikov v regiji Alpe-Jadran. Foto: Ana Kovač

Kako je z birokracijo?
Kar smo potrebovali, so nam uredili drugi. Priporočili so nam odvetnika Rolanda Grilca iz Celovca, ki nam je vse uredil. Tudi ko smo urejali dokumente za hišo, je šlo zelo hitro. Gradbeno dovoljenje smo sicer čakali dva meseca in ko je bilo urejeno, so se uradniki delali norca, češ da smo morali čakati dva meseca. V Sloveniji bi čakali dve leti, v Avstriji pa se ponavadi čaka dva tedna. Stalo pa ni niti 140 evrov. To se v Sloveniji ne more zgoditi, v tem je razlika. Je pa zame velika težava jezik. Že v slovenščini so na tem področju posebni izrazi, v nemščini je pa sploh težko.

So se vaše težave s ponaredki, ki so se pojavljali na trgu in zaradi katerih ste šli iz Slovenije, uredile?
Če imamo kakšne težave, preprosto obvestimo odvetnika in on uredi. To je zelo drugače kot pri nas. V Sloveniji odvetnik v Ajdovščini tega ni mogel urediti, niti ugledna odvetniška pisarna v Ljubljani. Dejali so, da se v Sloveniji tega ne da urediti.

"V Avstriji se zakone spoštuje. Zakoni so podobni, a policija deluje." | Foto: Ana Kovač "V Avstriji se zakone spoštuje. Zakoni so podobni, a policija deluje." Foto: Ana Kovač

Kaj je v Avstriji tako drugače? Zakoni?
V Avstriji se zakone spoštuje. Zakoni so podobni, a policija deluje. Policije za take zadeve v Sloveniji ni, v Avstriji pa je učinkovita.

Torej če se recimo na spletu v prodaji pojavi ponaredek vaše harmonike, to uredi policija?
Tako je, odvetnik sodeluje s policijo. V Sloveniji je težava tudi kriza, zaradi katere je veliko dela na črno. Zato je tudi veliko ponaredkov. Če na harmoniko napišeš neko znano znamko, jo lahko hitro in dobro prodaš. V Avstriji ni take krize, pa še zakone se spoštuje.

Se je vaša proizvodnja s selitvijo povečala?
Dela smo imeli ogromno že v Sloveniji, v Avstriji ga je pa še mnogo več. A delava samo midva z ženo. Oče včasih malo pomaga, svetuje, še vedno seveda živi s harmoniko, a zaradi zakonov ne sme, čeprav bi še delal. Uradno je upokojen, mi delujemo v tuji državi, zato mu ne moremo urediti statusa. V Sloveniji je kot družinski član v družinskem podjetju lahko pomagal, zdaj ne gre tako, saj smo avstrijsko podjetje in slovenski zakon tega ne dopušča.

Odkar podjetje deluje v Avstriji, težav s ponaredki ni več, saj se pri naših sosedih zakone spoštuje, pravi Aleks Rutar. | Foto: Ana Kovač Odkar podjetje deluje v Avstriji, težav s ponaredki ni več, saj se pri naših sosedih zakone spoštuje, pravi Aleks Rutar. Foto: Ana Kovač

Na avstrijskem trgu je precej ponudnikov harmonik. Ste konkurenčni?
Vsak ima svoj trg. Mi smo majhni, delamo unikate, preostali pa so večinoma veliki in gledajo na količino, ne na kakovost. Tudi cena je drugačna. Kdor išče nekaj posebnega, pride k nam.

V naši okolici sta dve veliki podjetji. Bali smo se, da ne bomo dobro sprejeti, a v resnici ni težav. Pogosto imamo na obisku skupine glasbenikov ali turistov in marsikdaj jim pomagamo, da gredo pogledat tudi k Müllerju, ki je eden največjih proizvajalcev harmonik. V bistvu jim nismo konkurenca, saj oni delajo na količini, mi pa unikate.

Kako usklajujete življenje v Avstriji in Sloveniji?
Ker so zakoni taki, je zdaj vse v Avstriji – podjetje in življenje, le državljanstvo ostaja slovensko. Zame je sicer zelo težko. Poslovna nemščina mi še gre, v pogovoru pa mi še vedno manjka besedni zaklad. Žena je nemško znala že prej in ji je lažje, saj se lahko pogovarja z vsemi, ne le s koroškimi Slovenci. To mi še manjka, a tudi to še pride.

Ne spreglejte