Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Četrtek,
29. 12. 2016,
4.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

5

Natisni članek

Ciper finančni sklad Ptuj prevzemi Agis zavore prestrukturiranje

Četrtek, 29. 12. 2016, 4.08

6 let, 6 mesecev

Eno največjih ptujskih podjetij v roke poštnega nabiralnika s Cipra

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

5

Agis zavore | Foto Google Street View

Foto: Google Street View

Družba Agis zavore s Ptuja, ki se ukvarja s proizvodnjo avtomobilskih delov in ima več kot 120 zaposlenih, naj bi dobila novega strateškega lastnika.

Večinski delež v družbi Agis zavore, ki je bila še leta 2011 na robu stečaja, nato pa ji je z državno pomočjo uspelo narediti preobrat v poslovanju, bo v kratkem pridobilo podjetje Akai, ki je v lasti podjetja Wirkeon Trading Limited s sedežem na Cipru.

Kdo je v ozadju ciprskega poštnega nabiralnika in ali gre morda za tuji finančni sklad, ni mogoče preveriti, saj ga upravlja oseba, ki je skrbnik več deset drugih podjetij.

Preobrazili Tomplast

Povezave vodijo do Marka Stembergerja, poslovnega svetovalca, ki se je specializiral za prestrukturiranje podjetij, in njegove žene Agnese Stemberger. Zadnja je namreč leta 2014 v imenu "Ciprčanov" tudi ustanovila podjetje Akai in je še danes njegova direktorica.

Da jima gre preobrazba podjetja dobro od rok, sta dokazala pri upravljanju podjetja Tomplast iz Mirne na Dolenjskem, ki se ukvarja s proizvodnjo komponente iz termoplastov s tehnologijo brizganja. Pod njunim vodstvom v obdobju od leta 2008 do 2014 je doživelo preporod in kar podvojilo obseg poslovanja. Danes skupina zaposluje več kot 300 ljudi, ustvarila je 41 milijonov evrov prihodkov in tri milijone evrov dobička.

Čehi početverili vložek

Tudi v tem primeru je bil Tomplast v lasti podjetja s Cipra. Šlo je za Ramapo Holdings, za katerim se je skrival češki finančni sklad ARX Equity. Ta se je aprila letos odločil za prodajo družbe, s katero je v osmih letih zaslužil najmanj štirikrat toliko, kot je vanjo vložil. Finski sklad KJK, ki je precej dejaven v Sloveniji, mu je po naših informacijah plačal več kot 15 milijonov evrov.

Ali so Čehi tudi v ozadju aktualnega prevzema Agis zavor in bodo v njegov razvoj vložili milijone evrov, ki so jih zaslužili s Tomplastom, nismo mogli preveriti. Mark in Agnesa Stemberger za komentar nista bila dosegljiva.

Družba Agis zavore se po obsegu prihodkov uvršča med 20 največjih v občini Ptuj, po številu zaposlenih pa so celo na visokem šestem mestu. | Foto: STA , Družba Agis zavore se po obsegu prihodkov uvršča med 20 največjih v občini Ptuj, po številu zaposlenih pa so celo na visokem šestem mestu. Foto: STA , Z vprašanji smo se obrnili tudi na direktorja Agis zavor Aleša Menharta. Zanimalo nas je, kdo konkretno so novi lastniki in ali so že predstavili svoje načrte s podjetjem. Menhart nas je odpravil z besedami, da so v tem tednu na kolektivnem dopustu.

Postopno do obvladovanja Agis zavor

Podjetje Akai je v zadnjih mesecih že naredilo več korakov, s katerimi si je praktično zagotovilo obvladovanje Agis zavor in prevzem njegovega lastništva.

Po dostopnih informacijah je pred kratkim kupilo za več kot 3,6 milijona evrov terjatev do družbe, ki so jih na javnem razpisu prodajali Nova KBM, NLB in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Koliko je plačalo zanje in kdo mu je zagotovil sredstva, ni znano.

V teh dneh je podjetje Akai postalo tudi 32-odstotni lastnik Agis zavor. Deleže je odkupilo od Marjana Gojkoška in podjetja Albin Promotion v lasti Albina Brencla, ki sta bila do zdaj največja delničarja. Preostale delnice medtem ostajajo v rokah več kot tisoč malih delničarjev.

Na torkovi skupščini Agis zavor je bila potrjena tudi dokapitalizacija, na podlagi katere bo podjetje Akai postalo večinski lastnik. V kapital družbe bo pretvorilo za 2,3 milijona evrov terjatev, večino v njene rezerve, in svoj lastniški delež povečalo na več kot 80 odstotkov. Vsi postopki morajo biti sicer končani do srede februarja prihodnje leto.

Dobili 1,6 milijona evrov državne pomoči

Spomnimo, da so Agis zavore v preteklosti večkrat prejele državno pomoč. Najprej jim je vlada leta 2010 s 450 tisoč evri pomagala pri prestrukturiranju. Leto pozneje je podjetje prejelo še 333 tisoč evrov subvencij za ohranitev delovnih mest in državno poroštvo za najem 900 tisoč evrov dolgoročnega posojila.

Švedsko podjetje Haldex se je konec leta 2014 resno zanimalo za nakup podjetja Agis zavore, a se je nato odločilo, da ostaja zgolj poslovni partner. | Foto: Arhiv proizvajalca Švedsko podjetje Haldex se je konec leta 2014 resno zanimalo za nakup podjetja Agis zavore, a se je nato odločilo, da ostaja zgolj poslovni partner. Foto: Arhiv proizvajalca V nasprotnem primeru bi družbi, ki je 90 odstotkov proizvodnje prodala na tuje trge, grozila insolventnost. Ob tem omenimo, da je bila še konec leta 2014 resno v igri njena prodaja švedskemu Haldexu, s katerim imajo oziroma so imeli licenčni odnos. Njegov vstop v lastništvo Agis zavor so podpirale tako banke kot delničarji in uprava. Toda januarja lani se je Haldex odločil, da ne vstopi kot strateški partner, ostaja pa poslovni partner.

Zato vodstvu ni ostalo drugega, kot da nadaljuje prestrukturiranje poslovanja. To se je pokazalo na rezultatih, saj so Agis zavore v letih 2014 in 2015 po dolgem času ustvarile po nekaj več kot 50 tisoč evrov dobička. Tudi obseg prihodkov je bil lani najvišji v zadnjih treh letih. Družba je ustvarila 6,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje.

Reprogramirali posojila

K stabilizaciji poslovanja je pripomogel tudi dogovor z bankami oziroma reprogram vseh finančnih obveznosti. Tako so imeli konec lanskega leta za 3,8 milijona evrov najetih posojil pri bankah, od tega le okoli 350 tisoč evrov kratkoročnih. Ta bančna posojila je, kot že rečeno, odkupilo podjetje Akai.

Za primerjavo, družba pri poslovanju letno ustvari več kot milijon evrov presežnega denarnega toka.

Šesti največji zaposlovalec v občini Ptuj

Družba Agis zavore se po obsegu prihodkov uvršča med 20 največjih v občini Ptuj, po številu zaposlenih pa so celo na visokem šestem mestu. Pred njimi so velika podjetja, kot so Perutnina Ptuj, RM Vuk in Cestno podjetje Ptuj.

Ne spreglejte