Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 7. 2012,
16.20

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 11. 7. 2012, 16.20

7 let, 2 meseca

DZ sprejel novelo zakona o kmetijskih zemljiščih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslanci so z 48 glasovi za in 12 glasovi proti sprejeli novelo zakona o kmetijskih zemljiščih, ki znižuje višino odškodnin za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč.

Predlagatelji novele so izpostavili, da je lanska uvedba odškodnin, ki jo je treba plačati pred izdajo gradbenega dovoljenja, gradnjo investitorjem bistveno podražila. Novela prinaša črtanje odškodnine za zemljišča, ki imajo boniteto nižjo od 50. Predlagatelji se zavedajo nujnosti zaščite najboljših kmetijskih zemljišč, a obenem menijo, da bo edina prava zaščita najboljših kmetijskih zemljišč takrat, ko bo vzpostavljen kataster trajno varovanih kmetijskih zemljišč.

"Ključno je, da z vladno uredbo določimo trajno varovana zemljišča" Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je ob predstavitvi izpostavil, da so se lotili priprave zakona, s katerim nameravajo jeseni vnesti nove spremembe zakona o kmetijskih zemljiščih in ena od teh vsebin je tudi nadomestilo. "Ključno je tudi, da z vladno uredbo določimo trajno varovana zemljišča, kajti bojimo se, da bo običajni postopek, ki bo potekal preko sprejema občinskih prostorskih načrtov občin, potekal predolgo in bi bil lov nad kmetijskimi zemljišči predolgo odprt, predvsem v tistem delu, ko govorimo o spremembi kmetijskih zemljiščih," je poudaril Bogovič.

Opozicija je noveli nasprotovala, saj da koalicija s sprejemom hiti ter da je novela nepotrebna, če ministrstvo že za jesen pripravlja nove spremembe zakona. Ob tem pa so izpostavili, da je novela kratkoviden ukrep, ki sledi ozkim političnim interesom.

Prvotni predlog novele je sicer predvideval popolno ukinitev odškodnin, kar so predlagatelji kasneje dopolnili z amandmajem, v katerem so odškodnine ostale za najkakovostnejša kmetijska zemljišča z bonitetno oceno nad 50. Višino teh odškodnin pa so nekoliko znižali.

Ne spreglejte