Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 1. 2017,
16.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

9

Natisni članek

Bojan Petan Terme Čatež

Torek, 3. 1. 2017, 16.02

6 let, 6 mesecev

Država nemo spremlja Petanovo reševanje Term Čatež pred bankrotom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

9

Bojan Petan | Foto STA

Foto: STA

Terme Čatež, ena od največjih turističnih družb v Sloveniji in najpomembnejša članica skupine DZS, je od danes v postopku preventivnega prestrukturiranja finančnih obveznosti.

Predsednik uprave družb Terme Čatež in DZS Bojan Petan je tik pred novim letom na sodišče vložil zahtevo za začetek postopka, kar je naredil v skladu z insolvenčno zakonodajo. Preventivno prestrukturiranje se namreč sproži v primeru, ko obstaja verjetnost, da bo družba v obdobju leta dni postala insolventna.

Po naših informacijah se je družbi s koncem lanskega leta iztekel sporazum z bankami o reprogramu finančnih obveznosti.

Dogovor o usodi družbe

S tem so v Termah Čatež pridobili dodaten čas. Z začetkom postopka se namreč prekinejo vsi postopki izvršbe, ki so jih banke že sprožile. Dokler ne bo končan, tudi ni mogoče na sodišče vlagati novih izvršb in zahtevati poplačila glavnice posojil.

V okviru postopka se bodo upniki dogovorili glede poplačila finančnih terjatev in morebitne prodaje premoženja. Torej bodo morali sprejeti nov sporazum o reprogramu finančnih obveznosti Term Čatež. Spomnimo, da bi morale Terme Čatež že pred časom prodati Marino Portorož, s čimer bi se rešile polovice dolgov, vendar naj bi v DZS prodajni postopek ustavili.

Bo država ostala brez lastništva?

Kako bo to vplivalo na Kapitalsko družbo (Kad), ki je 25-odstotna lastnica Term Čatež, in ali bo morda izgubila svoj lastniški delež, še ni znano. Obstaja nevarnost, da bo država v primeru pretvorbe terjatev v kapital, s čimer bi družbo reševali pred bankrotom, iztisnjena iz lastništva.

Predsednik uprave Kada Bachtiar Djalil nam je dejal, da o začetku postopka uradno niso bili obveščeni. O tem bodo govorili s Kadovo predstavnico v nadzornem svetu Term Čatež Goranko Volf.

Prodaja Term Čatež na čakanju

Kad, Delo Prodaja in DZS so začeli tudi prodajo Term Čatež, vendar se je postopek ustavil pri izbiri finančnega svetovalca. Prodaja tako Term Čatež kot Marine Portorož je bila sicer predvidena v medbančnem sporazumu, a v DZS tega niso naredili.

Ob tem je pomembno, da so Terme Čatež ena od ključnih družb v skupini DZS, lastniško najbolj tesno prepletenem sistemu v državi. Vsa podjetja v skupini, tudi Terme Čatež, so namreč medsebojno odvisna prek navzkrižnih posojil in izdanih poroštev. Imajo tudi pomemben lastniški delež v krovni družbi DZS, zaradi česar si Petan doslej ni mogel privoščiti njene prodaje.

V letu 2015 je okrožno državno tožilstvo v Kopru začelo preiskavo zoper Petana in DZS zaradi domnevnega izčrpavanja Term Čatež in Marine Portorož. Več v članku Pomagači Bojana Petana bodo morali na sodišče.

Potrebujejo 75 odstotkov glasov

Soglasje k začetku postopka preventivnega prestrukturiranja so, kot kaže, tudi že podali bančni in drugi upniki, katerih terjatve presegajo zakonsko zahtevanih 30 odstotkov vseh terjatev do Term Čatež.

Veliki upniki lahko v okviru postopka sami odločijo in tudi v imenu manjših upnikov odpišejo del terjatev do Term Čatež, odložijo njihovo plačilo ali pa znižajo obrestno mero.

Da bo postopek uspešen, morajo z njim soglašati upniki, ki imajo najmanj po 75 odstotkov zavarovanih in nezavarovanih terjatev.

54 milijonov evrov dolgov

Kdo so trenutno največji upniki družbe, ki odločajo o njeni usodi, bo znano v kratkem. Predvidevamo pa lahko, da je med njimi mednarodna investicijska skupina York Capital Management, ki je konec lanskega leta od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) kupila terjatve do DZS, Dela Prodaje in Term Čatež. Pred tedni je do pomembnega dela terjatev prišla tudi ciprska družba Wiltan Enterprises, sicer lastnica begunjskega Elana.

Terme Čatež so imele po podatkih iz konca junija lani za skupno 54 milijonov evrov finančnih obveznosti, od tega glavnino kratkoročnih, torej bi zapadle v manj kot letu dni.

Terme Čatež so ravno danes na spletnih straneh Ljubljanske borze objavile, da je za njimi rekordno leto. V lanskem letu so ustvarili 698.557 nočitev, kar je največ v njihovi zgodovini. Ta podatek sicer sam po sebi ne pove ničesar o doseženih poslovnih rezultatih.

Ne spreglejte