Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
15. 12. 2016,
15.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

1

Natisni članek

prodaja prevzemi

Četrtek, 15. 12. 2016, 15.33

6 let, 6 mesecev

Družbo, ki skrbi za razsvetljavo slovenskih mest, bodo kupili Kitajci

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

1

Podjetje Javna razsvetljava | Foto STA

Foto: STA

Ljubljansko družbo Javna razsvetljava bodo do konca leta prevzeli Kitajci. Višina kupnine ni znana.

Družbo Javna razsvetljava (JRL) bo po poročanju spletnih Financ do konca leta prevzel kitajski sklad China-CEE Fund. Sklad vlaga v srednji in vzhodni Evropi, doslej pa je podjetja prevzemal predvsem na Poljskem. Njegov največji vlagatelj je kitajska izvozna banka China Exim Bank.

V družbi JRL, ki zaposluje okoli sto ljudi, prodaje Kitajcem še ne želijo komentirati. So pa informacijo za Finance potrdili v eni od občin, kjer ima JRL koncesijo za osvetljevanje cest in ulic. JRL je namreč koncesionarje o novem lastniku že obvestil.

Koncesije ima v več slovenskih mestih

JRL vzdržuje javno razsvetljavo, cestno signalizacijo in izvaja elektrifikacijo na republiških cestah na območju Ljubljane, Kopra in Nove Gorice. Vzdržuje tudi razsvetljavo ulic v Ljubljani, Kopru, Velenju, Ilirski Bistrici, Grosupljem, Trbovljah in celo v hrvaškem Novigradu.

V zadnjem obdobju se v JRL lotevajo tudi gradbenih poslov. V prestolnici za republiški stanovanjski sklad gradijo stanovanjsko sosesko s 85 stanovanji na Brdu, za ljubljansko občino pa nov podvoz na Viču. V 13-kilometrskem avstrijskem predoru Arlberg že nekaj mesecev intenzivno posodabljajo elektro-strojno opremo.

Po napovedih Financ z novim lastnikom v družbi ne bo bistvenih sprememb. Direktor družbe Stanko Furlan naj bi ostal, prav tako koncesijske pogodbe. 

Bodo pa spremembe v lastniški strukturi, v kateri poslovneži Tadej in Matej Počivavšek ter Goran Bojović po pisanju Dnevnika posredno obvladujejo vsak po tretjinski lastniški delež. Oktobrska skupščina je odločila, da se bo JRL pripojil k svoji lastnici, družbi Enlux, takrat še v neposredni lasti obeh Počivavškov in Bojovića. Nato so sledile lastniške spremembe v Enluxu; namesto omenjenih treh fizičnih oseb je novembra lastnik Enluxa, s tem pa tudi Javne razsvetljave, postala pred nekaj meseci ustanovljena ciprska družba Gaddoel Hodings Limited.

Kitajski vlagatelji se menda resno zanimajo tudi za nakup mariborskega letališča, že več kot tri leta pa so lastniki mariborskega proizvajalca avtobusov Tam Durabus.

Ne spreglejte