Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 11. 2016,
6.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

1

Natisni članek

volitve v ZDA 2016 Melania Trump Donald Trump Osebne finance borza

Sreda, 9. 11. 2016, 6.36

6 let, 6 mesecev

Donald Trump močno zamajal svetovne finančne trge

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

1

Newyorška borza je obarvana rdeče. | Foto Reuters

Foto: Reuters

Cene terminskih pogodb za nakup delnic iz newyorških borznih indeksov so danes zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času krepko nazadovale, potem ko se je republikanskemu kandidatu Donaldu Trumpu na široko odprla pot do izvolitve v Belo hišo. Posledice se čutijo tudi na azijskih borzah in na valutnih trgih.

Vrednost indeksa terminskih pogodb za delnice Dow Jones je padla za več kot štiri odstotke, za delnice iz indeksa S&P in Nasdaq pa za pet odstotkov, ker se je močno povečala možnost za zmago republikanca Donalda Trumpa proti demokratki Hillary Clinton.

Trump je namreč po ocenah ameriških medijev med nepredvidljivimi državami osvojil Ohio, Severno Karolino, Florido, Georgijo in Iowo, po nekaterih ocenah že tudi Wisconsin. Clintonova je za zdaj osvojila le Virginijo, Kolorado in Nevado. Negotovi so še izidi v New Hampshiru, Michiganu in Pensilvaniji, kjer se bodo volitve očitno odločile. Finančne trge je tako prestrašila precejšnja možnost zmage nepredvidljivega Trumpa.

Razprodaja dolarja, mehiški peso strmoglavil, cena zlata v nebo

V primerjavi z evrom in jenom se ceni ameriški dolar, ob obetu Trumpove zmage pa je naravnost strmoglavila vrednost mehiškega pesa in dosegla rekordno nizke ravni v razmerju do dolarja. Peso je proti dolarju danes izgubil 11 odstotkov.

Zlato se je podražilo za 5,4 odstotka na 1.337 dolarjev za 31,1-gramsko unčo, za okoli tri odstotke se ceni ameriška nafta.

V Tokiu izredna seja finančnega ministrstva

Borzni indeksi v Aziji so beležili občutne padce. Na vodilni azijski borzi v Tokiu se je indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, znižal za skoraj tisoč točk. Trgovanje je končal pri vrednosti 16.251,54 točke, kar je 5,36 odstotka manj kot v torek. Analitiki tako globok padec indeksa pripisujejo tudi rasti tečaja jena, zaradi katere je ogrožena konkurenčnost japonskih izvoznikov.

Tokijska borza v napetem pričakovanju izida ameriških volitev. | Foto: Reuters Tokijska borza v napetem pričakovanju izida ameriških volitev. Foto: Reuters

Delnice avtomobilskega proizvajalca Toyota Motor so se pocenile za več kot šest odstotkov. Toyota je še posebej odvisna od izvoza in jo utegne Trumpova zmaga močno prizadeti, če bo uresničil svoje protekcionistične ideje. Še bolj so se pocenile delnice finančnih ustanov.

"Tako je kot pri brexitu," je komentiral neki analitik v Tokiu. Ko so se Britanci junija na referendumu odločili za izstop iz EU, se je Nikkei znižal celo za 7,9 odstotka.

Drugod v Aziji padci manjši

Drugod po Aziji padci na presenečenje analitikov niso tako hudi. V Hongkongu se je indeks Hang Seng do zdaj znižal za 2,39 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite beleži 0,62-odstoten padec.

V Južni Koreji je osrednji borzni indeks Kospi izgubil 2,25 odstotka vrednosti. Na Tajvanu so se delnice danes v povprečju pocenile za 2,98 odstotka, v Avstraliji pa za 1,94 odstotka.

Dolar cenejši tudi v razmerju do jena

Tudi na deviznem trgu je opaziti beg vlagateljev v varnejše naložbe in dolar se je občutno pocenil – v razmerju do jena za 3,4 odstotka. Potem ko je bilo treba v torek za dolar odšteti približno 105 jenov, se je danes njegov tečaj znižal tudi do 101,19 jena.

Po drugi strani se je povečalo povpraševanje po zlatu. Cena za unčo zlata se je med trgovanjem povzpela vse do 1.338 dolarjev, kar je največ v zadnjih šestih mesecih. Dodatno je dal ceni zlata veter v hrbet šibek dolar, ki to surovino draži za kupce z drugimi valutami.

Pocenila se je tudi nafta

Zahodnoteksaška nafta z dobavnim rokom v decembru se je v današnjem azijskem trgovanju pocenila za 1,22 dolarja na 43,76 dolarja. Za januarske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa je treba odšteti 44,96 dolarja, kar je 1,08 dolarja manj kot v torek.

Nafta brent je bila nazadnje tako poceni avgusta, ameriška nafta pa septembra.

Družba Capital Economics je ocenila, da gre za korak v neznano, saj vlagatelji preprosto ne vedo, kakšne vrste predsednik bo Trump. Ali bo ostal pri retoriki, kakršno je vodil skozi svojo kampanjo, ali pa se lahko prelevi v državnika, ki bo ZDA vodil z bolj mirno noto.

Ne spreglejte