Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 9. 2016,
8.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

spletne rešitve zaposlitev služba

Sreda, 14. 9. 2016, 8.00

6 let, 6 mesecev

Denar že dolgo ni več glavno merilo za izbiro delodajalca

Oglasno sporočilo

Foto: Optiweb

Danes je zaposlovanje mladih zelo razširjen in zakoreninjen problem naše družbe. Mnogi po koncu srednje šole ali fakultete preprosto ne dobijo službe. Tukaj ne govorimo o želeni službi, ampak o kakršnem koli delu, ki ga je prenekateri posameznik pripravljen sprejeti. Žal se s tem pojavljajo tudi različne oblike izkoriščanj. Te so zelo pogoste že pri študentskih delih, kjer si delodajalci dovolijo zares veliko.

Mladi, ki si želijo delati in so v starosti med 20 in 30 leti na vrhuncu svojih življenjskih moči, kipijo od energije in imajo polno kreativnih idej, si zaslužijo veliko več, kot v trenutnem obdobju dobijo. Pomembno se je zavedati, da ljudje na začetku svoje kariere potrebujejo spodbudno okolje, da lahko pridobijo delovne izkušnje in uresničijo svoje ideje. Rek na mladih svet stoji, se danes žal zdi le še kliše.

Da pa pogled le ne bo tako črn, vam v nadaljevanju predstavljamo zgodbo, ki je primer dobre prakse vključevanja mladih v delovno okolje, ki bi si ga najbrž želel vsak. Pravzaprav so v tem kolektivu zgolj mladi – generacija milenijcev – kar predstavlja svež veter na področju podjetništva. Zdi se, da zgodba podjetja Optiweb, kjer se ukvarjajo s spletnimi rešitvami, vendarle prinaša nekaj upanja na področju vključevanja mladih v podjetja, kjer ne bodo izkoriščani in se bodo lahko razvijali.

Ekipa Optiweba na team buildingu. | Foto: Optiweb Ekipa Optiweba na team buildingu. Foto: Optiweb

S tem, da v Sloveniji primanjkuje podobne miselnosti, bi se gotovo strinjali mladi, ki jim je v obdobju, v katerem bi se tako radi preizkusili in dokazali, odvzeta morala. Premalo delodajalcev se zaveda, da so mladi zaposleni izjemno velika prednost, saj razumejo informacijsko tehnologijo, s katero so odraščali. Način dela se je z leti spremenil, zato je danes obvladovanje svetovnega spleta in računalniških orodij ključnega pomena. Naj gre za dela, povezana z informacijsko tehnologijo ali ne, je mlade ljudi treba začeti prepoznavati kot potencial in dodano vrednost tako podjetij kot kolektivov nasploh.

Miselna naravnanost direktorja in zaposlenih v Optiwebu, kjer je posameznik pomemben del delovne ekipe in se v njej odlično počuti, je danes vse prej kot običajna – čeprav bi prav to morala biti – ter je za marsikoga celo nepredstavljiva, saj sami nikoli niso doživeli česa podobnega in o tem lahko le sanjajo.

Direktor Miha Lavtar ob prejemu priznanja družini prijaznega podjetja. | Foto: Optiweb Direktor Miha Lavtar ob prejemu priznanja družini prijaznega podjetja. Foto: Optiweb

Njihova zgodba je gotovo pomemben prispevek k dvigovanju obstoječe delovne kulture podjetij. Upamo, da bodo ta in tej podobne zgodbe delodajalce spodbudile k razmisleku, da je delovne procese mogoče organizirati in izvajati na drugačen – pozitiven in spodbuden način, saj se ne nazadnje s tem poveča tudi produktivnost, na katero se tako radi sklicujejo. Mladim, ki se morda prav v tem trenutku srečujejo s prvimi delovnimi izkušnjami, pa sporočile, da obstajajo podjetja, kjer se posameznik lahko razvija in je pomemben člen delovne ekipe. Spodbudno je tudi, da podjetje Optiweb še vedno izjemno raste in prav v tem trenutku iščejo nove moči. Več informacij najdete tukaj.

Ne spreglejte