Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 8. 2012,
13.25

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 17. 8. 2012, 13.25

7 let, 2 meseca

Damijan: Lukšičevi in Jankovićevi poslanci so pobalini in talibani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nasprotovanje Lukšičevih in Jankovićevih poslancev zlatemu fiskalnemu pravilu je pobalinskost in talibanizem, pravi Jože P. Damijan.

Poslanci SD in Pozitivne Slovenije nasprotujejo zapisu zlatega fiskalnega pravila v ustavo, češ da povsem zadostuje izvedbeni zakon. Načeloma to seveda drži. V normalnih državah. Kot je denimo Francija. Toda ne nujno v Sloveniji. Kajti že Pahorjeva vlada je imela fiskalno pravilo jasno zapisano v vladnih uredbah. Vendar je nato te uredbe, preden jih je prekršila, sproti spreminjala," je na svojem blogu zapisal ekonomist Jože P. Damijan.

Po Damjanovem mnenju Lukšičevi in Jankovićevi poslanci s tem kažejo nedržavotvoren, pobalinski in talibanski odnos do enega izmed ključnih vprašanj zdajšnjega časa, ki lahko ključno vpliva na ekonomsko suverenost te države. "Če bo ta talibanski odnos poslancev opozicije še bolj znerviral finančne trge, Slovenija ne bo mogla na srednji rok refinancirati svojih finančnih obveznosti do tujine, kaj šele zbrati denar za sanacijo bank. S tem bo Slovenija morala zaprositi za pomoč EU, kar bo avtonomnost in suverenost njene ekonomske politike močno omejilo. S tem pa tudi možnost zagotavljanja ustrezne socialne varnosti prebivalcem Slovenije, za kar naj bi se stranki SD in PS primarno zavzemali," nadaljuje Jože P. Damijan, ki meni, da gre pri vprašanju vpisa zlatega fiskalnega pravila v ustavo za to, da se slovenska politična elita poenoti glede enega izmed ključnih dejavnikov zdajšnjega časa in da jasno signalizira finančnim trgom, da se Slovenija tudi z ustavo na dolgi rok zavezuje k javnofinančni vzdržnosti.

Damijan posebej opozori na "neko" Mašo Kociper, "mladinko iz Pozitivne Slovenije, ki je vstopila v stotisočkrat preveliko zgodbo". Njeni izjavi, da je "politično zapenjanje, da bo fiskalno pravilo znižalo obrestne mere ali karkoli rešilo, metanje peska v oči" in da ne drži, da z nasprotovanjem dajemo trgom "občutek, da se ne strinjamo glede vsebine", sta nasprotujoči in kažeta na "očitno pobalinskost in talibanizem poslanske skupine PS, ki iz čiste zlobe in zaradi golega političnega prestiža dela vse, da bi za vsako ceno nasprotovala aktualni vladi in s tem finančne trge še bolj znervirala in povečala breme za slovenske javne finance".

Po Damijanovem mnenju je tudi izjava predsednika SD Igorja Lukšiča, da tudi Francija ni zapisala zlatega fiskalnega pravila v ustavo, na podobni intelektualni ravni kot izjavi Maše Kociper.

Gre za "dejanja, porojena iz lastne intelektualne inferiornosti ter ideološkega fundamentalizma", še meni Jože P. Damijan.

Ne spreglejte