Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2016,
16.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

4

Natisni članek

cestnina DARS tovornjak promet promet

Četrtek, 1. 12. 2016, 16.11

6 let, 6 mesecev

Cestnina za tovornjake bo dražja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

4

Tovornjaki na avtocestah | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Vlada je sprejela sklep o zvišanju cestnine za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone. Pri dvigu bodo upoštevali predvsem ekološki vidik, tako bodo vozila, ki bolj onesnažujejo, plačala več. Dars bi po oceni vlade tako v prihodnjem letu zbral do 44 milijonov evrov dodatnih prihodkov.

Vlada je sicer na današnji seji sprejela paket medsebojno povezanih pravnih aktov, ki so potrebni zaradi sprememb na področju cenovne politike cestninjenja tovornih vozil, so pojasnili na uradu za komuniciranje.

Izdala je uredbo o cestninskih cestah in cestnini ter uredbo o določitvi dejavnikov prilagoditve višine cestnine za vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone. Prav tako je sprejela sklep o določitvi višine cestnine za vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone in podala soglasje k splošnemu aktu o cestninjenju in k ceniku cestnine za uporabo cestninskih cest.

"Dejstvo je, da se višina cestnine ni spreminjala že vse od leta 2013, zato se je treba s spremembo cenovne politike prilagoditi spremembam v strukturi voznega parka tovornih vozil, ki kljub povečanemu prometu na avtocestah zmanjšujejo prihodke Darsa," so poudarili.

Dars pričakuje, da bo pobral 44 milijonov evrov več

Na vladi pričakujejo, da bo Dars v letu 2017 z dvigom osnovne cene na kilometer in zmanjšanjem obstoječih prilagoditvenih faktorjev za emisijske razrede EURO realiziral do 44 milijonov evrov dodatnih prihodkov od cestninjenja tovornih vozil.

S tem sklepom se določa izhodiščna cena cestnine za posamezen cestninski razred, vendar pa bodo lahko vozila, ki so uvrščena v EURO emisijski razred EURO 4 in več, koristila določene popuste pri plačevanju cestnine, saj se s predlogom uredbe o določitvi faktorjev prilagoditve višine cestnine še bolj kot doslej spodbuja uporaba ekološko sprejemljivejših tovornih vozil. Za vozila EURO 4 je predviden prilagoditveni faktor 0,80, kar pomeni popust v višini 20 odstotkov, za EURO 5 faktor 0,70 oz. 30-odstotni popust in za EURO 6 prilagoditveni faktor 0,60, kar pomeni 40-odstotni popust.

Tovornjaki prispevajo polovico vseh prihodkov od cestnin

S cestninami iz tovornega prometa je sicer Dars lani zbral 188,1 milijona evrov, kar je 50,4 odstotka vseh prihodkov družbe. V prvih desetih mesecih leta pa je na račun cestnin Dars zbral 160,4 milijona evrov.

S spremembo cenovne politike cestninjenja tovornih vozil je povezana tudi izdaja uredbe o cestninskih cestah in cestnini, ki je z uveljavitvijo zakona o cestninjenju prenehala veljati. Z novelo uredbe je vlada ohranila rešitve cestninjenja tovornih in osebnih vozil, v primerjavi z zdajšnjo ureditvijo pa razširja možnost preusmeritve prometa na cestninsko cesto zaradi obvoza.

Ne spreglejte