Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sobota,
16. 7. 2016,
4.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

2

Natisni članek

Olimpijske igre Rio de Janeiro Rio de Janeiro Brazilija Osebne finance

Sobota, 16. 7. 2016, 4.22

6 let, 6 mesecev

Bodo olimpijske igre Brazilijo znova vrnile na pota stare slave?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

2

Rio de Janeiro | Foto Reuters

Foto: Reuters

Korupcijske lovke segajo v vrh politike in gospodarstva, vrednost domače valute upada, brezposelnost narašča, bonitetna ocena Brazilije pa se je znižala na stopnjo ničvrednosti. Lahko olimpijske igre v Riu povzročijo preobrat?

Brazilija je že več let v globoki recesiji, potem ko se je končala večletna gospodarska rast. Rast so tedaj spodbujale visoke cene in kitajsko povpraševanje po njeni nafti, železovi rudi, soji in drugimi surovinami.

Tega razcveta je konec, poleg tega pa je največja latinskoameriška država zabredla v politično krizo. Po analizi neodvisnega inštituta Cato se uvršča med tri najslabše ekonomije na svetu.

Brezposelnost v največji latinskoameriški državi znaša 11,2 odstotka in še kar narašča. | Foto: Reuters Brezposelnost v največji latinskoameriški državi znaša 11,2 odstotka in še kar narašča. Foto: Reuters

Leta 2009, ko se je Rio de Janeiro potegoval za olimpijske igre, je bilo sedmo največje gospodarstvo na svetu eden najbolj rastočih trgov na svetu, danes se srečuje z najhujšo gospodarsko krizo po letu 1930.

Korupcijske lovke segajo v vrh politike in gospodarstva, vrednost domače valute reala upada, brezposelnost narašča, največje bonitetne agencije na svetu pa so oceno Brazilije znižale na stopnjo ničvrednosti. Kot razlog navajajo visok javnofinančni primanjkljaj in politično nestabilnost.

Največji padec BDP v četrt stoletja

Lani se je obseg brazilskega bruto domačega proizvoda (BDP) skrčil za skoraj šest odstotkov, kar je najhujše krčenje gospodarstva tega južnoameriškega velikana v 25 letih.

 

Mednarodni denarni sklad (IMF) državi tudi letos napoveduje skrčenje za dodatnih 3,5 odstotka. V začetku letošnjega februarja je stopnja inflacije v Braziliji presegla deset odstotkov, kar je največ v zadnjih 12 letih.

Izkušnje kažejo, da vlaganja v olimpijsko infrastrukturo povzročajo glavobole

Olimpijska infrastruktura v Riu je državo prirediteljico iger stala 10 milijard evrov. Pri tem ne gre zgolj za strogo športne objekte, ampak so v ceno vštete tudi nove ceste in linija podzemne železnice.

Pričakovati je, da bo nov brazilski predsednik Michel Temer (levo) poskušal čim več slabega naprtiti prejšnji predsednici Dilmi Rousseff, najverjetneje tudi bilanco olimpijskih iger. | Foto: Reuters Pričakovati je, da bo nov brazilski predsednik Michel Temer (levo) poskušal čim več slabega naprtiti prejšnji predsednici Dilmi Rousseff, najverjetneje tudi bilanco olimpijskih iger. Foto: Reuters

"Čas bo prinesel odgovore, ali bodo olimpijske igre pripomogle k okrevanju brazilskega gospodarstva. Pretekle izkušnje kažejo, da so izdatki držav za novo infrastrukturo preveliki in v letih po olimpijskih igrah predstavljajo večinoma glavobol za javne finance. Želja politikov, da organizirajo tak dogodek v svoji državi, je po mojem mnenju predvsem stvar prestiža. Pričakovati je, da bo nov brazilski predsednik Michel Temer poskušal čim več slabega naprtiti prejšnji predsednici Dilmi Rousseff, najverjetneje tudi bilanco olimpijskih iger," napoveduje vodja delniških naložb v družbi Alta Skladi Peter Jenčič.

Vodji delniških naložb v družbi Alta Skladi Petru Jenčiču se zdi nakup brazilskih delnic še vedno smiseln, saj so bile v času politične krize zelo podcenjene. | Foto: Osebni arhiv Vodji delniških naložb v družbi Alta Skladi Petru Jenčiču se zdi nakup brazilskih delnic še vedno smiseln, saj so bile v času politične krize zelo podcenjene. Foto: Osebni arhiv

Spomni, da smo že na zadnjem svetovnem nogometnem prvenstvu leta 2014 lahko videli, da moderni gladiatorji ne izvršujejo več funkcije kruha in iger, saj se prebivalstvo države v težavah ne poistoveti z megalomanskim in za njih finančno nedosegljivim športnim dogodkom.

Prve poteze novega predsednika prinesle borzno pomlad

Kljub slabemu gospodarskemu položaju države pa tamkajšnja borza zaradi nedavne politične zamenjave doživlja pomlad.

"V letošnjem letu je brazilski delniški indeks Bovespa pridobil 45 odstotkov v evrih, pri čemer je brazilski real proti evru pridobil okoli 20 odstotkov. To kaže na zaupanje vlagateljev v napovedane gospodarske poteze novega predsednika," ocenjuje Jenčič, ki se mu zdi nakup brazilskih delnic še vedno smiseln, saj so bile delnice v času politične krize zelo podcenjene.

Borzna pomlad kaže na zaupanje vlagateljev v napovedane gospodarske poteze novega predsednika Michela Temerja. | Foto: Reuters Borzna pomlad kaže na zaupanje vlagateljev v napovedane gospodarske poteze novega predsednika Michela Temerja. Foto: Reuters

Jenčič še priznava, da so razmere v Braziliji še naprej zelo zahtevne in tudi gospodarski ukrepi Temerja ne bodo prinesli razcveta gospodarstva. Bolj verjeten se mu zdi še nadaljnji upad gospodarske aktivnosti.

"Vendar pa zadnje razmere na kapitalskih trgih kažejo, da globalni investitorji ocenjujejo, da je smer fiskalne konsolidacije pravilna in ustrezna," še sklene Altin analitik.

Ne spreglejte