Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 3. 2015,
12.28

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

HBO Apple

Torek, 10. 3. 2015, 12.28

7 let, 2 meseca

Bo Apple s HBO končno osvojil dnevno sobo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Apple je na včerajšnji predstavitvi naredil ogromen korak v uporabnikovo dnevno sobo. Ekskluzivno vsebinsko partnerstvo z medijsko hišo HBO je najboljša možnost za prodor Apple TV do zdaj.

Je to Applova noga med vrata dnevne sobe? Na včerajšnji Applovi predstavitvi so bile oči javnosti večinoma uprte v njegovo pametno uro. A medtem ko je ta nedvomno vredna naslovnice, je podjetje iz Cupertina napovedalo nekaj (na dolgi rok) še pomembnejšega. Applovo videnje televizije skozi napravo Apple TV do zdaj ni povzročilo revolucije. A napovedano vsebinsko partnerstvo s sinonimom vrhunske TV-produkcije, hišo HBO, postavlja dozdajšnja pravila na glavo. Do vsebin HBO bodo namreč uporabniki Apple TV lahko prišli brez naročnine na kabelsko ali satelitsko televizijo. Je to končno Applova "noga med vrata" za osrednji položaj v dnevni sobi?

Trimesečno ekskluzivno sodelovanje z Applom Marsikdo se morda sprašuje, zakaj so HBO-vsebine v sklopu Applovega medijskega ekosistema tako pomembna zadeva. Razlogov je več. Prvič, napovedano sodelovanje, ki bo po navedbah Wall Street Journala vsaj tri mesece ekskluzivno (pod pogojem uspešno končanih pogajanj sledijo drugi ponudniki), klasičen poslovni model dostopa do HBO izključno prek naročnine kabelske ali satelitske televizije postavlja na glavo. Za dostop do celotne knjižnice filmov in serij na HBO pod blagovno znamko HBO Now bodo naročniki Apple TV potrebovali zgolj aktivno internetno povezavo in razmerje z Applom za opisano storitev. Ta bo po navedbah Appla stala 14,99 dolarja na mesec (malce pod 14 evri), torej približno enako, kot za HBO danes odštejejo klasični TV-uporabniki.

Zakaj je to sodelovanje pomembno? Nadalje, sodelovanje dveh tako močnih blagovnih znamk pri trženju televizijskih vsebin, ki spadajo med najpopularnejše na svetu, ima izjemen potencial za neverjeten učinek na trgu. To je nekaj, kar HBO kljub vzpostavljenemu položaju nujno potrebuje, saj ga je po navedbah Netflixa ta že lani prehitel po obsegu prihodkov iz naročnin. Netflix ima hkrati, vsaj v ZDA, več naročnikov kot HBO. Uspešno sodelovanje in dostop do vsebin brez drugih naročnin lahko končno pomenita tudi Applov prodor v televizijski ekosistem, kjer je do zdaj bil neuspešen boj z velikimi studii in kabelskimi ponudniki, ki vztrajajo pri vzpostavljenih dobičkonosnih modelih.

Kdo komu koliko? Veliko vprašanje, ki se zastavlja, je, kako si bosta Apple in HBO delila prihodke. Medtem ko Wall Street Journal navaja, da bo Apple skrbel za obračunavanje, HBO pa za obdelovanje podatkov naročnikov, ostaja delitveno razmerje skrivnost. Praksa iz kabelske televizijske industrije veleva, da lahko operaterji od HBO iztržijo tudi do 50-odstotni delež, medtem ko je Applov delež pri naročninah (in trženju) drugih vsebin znan – 30 odstotkov. Končna številka bo najbrž nekje vmes.

Kaj pa Slovenija? Kaj partnerstvo med velikanoma pomeni za slovenske gledalce? Za začetek ne veliko, a to se lahko spremeni. Že danes imajo slovenski gledalci na voljo pester nabor HBO-vsebin tako v obliki linearnih televizijskih kanalov kot tudi vsebin na zahtevo na TV in drugih napravah, a pogoj ostaja naročniško razmerje s ponudnikom televizije (na primer Telekomom Slovenije). Apple TV je sicer v Sloveniji mogoče kupiti, a obseg vsebin je drugačen od tistih v ZDA ali Nemčiji, kar je posledica "čiščenja" avtorskih pravic za posamezna območja. Hkrati je tu vedno izziv lokalizacije vsebin – kar za Apple pri tako majhnem trgu s tako eksotičnim jezikom, kot je naš, ni prioriteta. Nazadnje je tu še odnos s kabelskimi ponudniki, ki je bil do zdaj tako za te kot HBO vzajemno koristen, selitev na "kabelsko neodvisne" naročnike pa bi za kabelske operaterje pomenila odžiranje prihodkov.

Ne spreglejte