Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
25. 5. 2016,
18.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

3

Natisni članek

osebni stečaj Marijan Groff Mahle Letrika Letrika Iskra avtoelektrika

Sreda, 25. 5. 2016, 18.17

6 let, 6 mesecev

Bankrotiral Marijan Groff, oče propadlega menedžerskega odkupa Letrike

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

3

Iskra avtoelektrika | Foto STA

Foto: STA

Marijan Groff, znan po sodelovanju pri menedžerskem odkupu Letrike, je končal v osebnem stečaju.

V osebnem stečaju je končal poslovnež Marijan Groff, eden od pionirjev investicijskega bančništva pri nas. Znan je po sodelovanju pri propadlem poskusu menedžerskega prevzema šempetrske Letrike (prej Iskra Avtoelektrika), ki je tej prizadejal visoko izgubo. Danes je Letrika v lasti nemškega Mahle Group.

Predlog za začetek postopka je na sodišče vložil kar sam Groff, v kratkem pa bo predlagal tudi odpust obveznosti. Kolikšni so njegovi dolgovi, bo znano šele čez nekaj mesecev.

Prodal podjetje in podaril hišo

Groff nam je potrdil, da se je začel njegov osebni stečaj. Glavni razlog je osebno poroštvo za obveznosti podjetja SFM, ključnega akterja v spodletelem menedžerskem prevzemu. To je leta 2010 šlo v stečaj, eno od terjatev večje vrednosti pa je prijavil Groff. V stečajni masi, v kateri praktično ni bilo premoženja, je neuspešno iskal 207 tisoč evrov.

Podobno se obeta njegovim upnikom. V preteklosti je bil Groff lastnik podjetja GMT Inženiring, vendar ga je leta 2008, ko je kandidiral za poslanca na listi stranke Zares, prepustil sinu Tomažu Groffu. Sam je medtem ostal direktor tega podjetja, ki obvladuje družbo tveganega kapitala SDCF. Istoimensko podjetje sta s sinom leta 2005 ustanovila na Deviških otokih, so na podlagi dokumentov Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev leta 2013 razkrili na 24ur. Groff jim je pojasnil, da prek njega ne posluje in ga je prijavil davčni upravi.

Do leta 2008 je bil Groff tudi lastnik družinske hiše v Idriji, ki pa jo je z darilno pogodbo prepustil ožjim sorodnikom. Drugega pomembnejšega premoženja nima (več).

Letrika izgubila sedem milijonov evrov

Pri financiranju Groffovih poslov je daleč največ izgubila Letrika, kar okoli sedem milijonov evrov. Leta 2007 mu je namreč posodila denar za posredni odkup 24-odstotnega deleža, vendar je menedžerjem Letrike načrte prekrižala finančna kriza. Vrednost delnic Letrike na Ljubljanski borzi je močno padla, banke niso želele več podaljševati posojil SFM, uprava Letrike pa ni odločila za nobeno od ponudb potencialnih kupcev. SFM je moral delnice s sedemmilijonsko izgubo prodati, celotno breme pa je padlo na Letriko, ki je jamčila za posojila.

Zaradi tega so se nekdanja člana uprave Letrike Tadej Vidic in Ivan Lisjak, finančnik Darjo Stepančič in Groff znašli na zatožni klopi in bili leta 2013 obsojeni na skupno 16 let in šest mesecev zaporne kazni. Leto dni pozneje je višje sodišče upoštevalo njihove ugovore in razveljavilo odločitev prvostopenjskega sodišča. Tudi pri odškodninski tožbi, ki naj bi jo proti njim vložila Letrika, je ostalo zgolj pri grožnjah.

Financirali nakup gradu na Slovaškem

Groffov SFM je sodeloval še pri enem večjem poslu, to je pri financiranju nakupa predrenesančne graščine na Slovaškem. Tudi za njim je ostala visoka izguba. 

Dva milijona evrov za nakup nepremičnine sta si leta 2006 izposodila podjetnika iz Ljubljane, Andrej Plešivčnik in Tahir Ametaj. SFM si je medtem denar izposodil pri bankah, poroštvo za posojila pa je dobil pri cerkvenem finančnem holdingu Zvon Ena, takrat pomembnem lastniku Letrike. Kljub obljubam, da bosta graščino prenovila in jo rešila pred propadom, se to ni uresničilo. Denarja nista vrnila.

Ne spreglejte