Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 8. 2016,
4.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

5

Natisni članek

Torbjörn Månsson Boštjan Jazbec Mateja Vraničar Erman Marko Simoneti Dušan Mramor Klaus Schuster Imre Balogh DUTB

Sreda, 24. 8. 2016, 4.07

6 let, 6 mesecev

"Avstro-ogrski" spopad za vrh DUTB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

5

Klaus Schuster | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Klaus Schuster, nekdanji predsednik uprave Factor banke v likvidaciji, je favorit za novega glavnega izvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatve bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke. Kako je to mogoče ob dejstvu, da Schuster nima ne univerzitetne izobrazbe ne ustreznih izkušenj, ki jih zahteva razpis?

V senci iskanja nove ministrice za finance in poletnih počitnic teče razpis za glavnega izvršnega direktorja DUTB. Prijavo za ključno operativno funkcijo institucije, ki upravlja več sto podjetij, terjatve in največji portfelj nepremičnin v državi, je oddalo deset kandidatov iz Slovenije in tujine. Med njimi tudi dosedanji glavni izvršni direktor, Madžar Imre Balogh.

A Baloghu, ki je na položaju lani jeseni začasno nasledil Torbjörna Månssona, nanj pa je prišel iz Probanke v likvidaciji, za zdaj ne kaže najbolje. Predsednik upravnega odbora DUTB Marko Simoneti naj bi si namreč na njegovem položaju želel videti Avstrijca Klausa Schusterja, nekdanjega predsednika uprave Factor banke v likvidaciji. Po njeni pripojitvi k DUTB je Schuster tam našel novo delo - kot projektni menedžer s krajšim delovnim časom, zadolžen za Cimos.

Predsednik upravnega odbora DUTB Marko Simoneti naj bi si na vrhu DUTB želel videti Avstrijca Klausa Schusterja, nekdanjega predsednika uprave Factor banke v likvidaciji.  | Foto: STA , Predsednik upravnega odbora DUTB Marko Simoneti naj bi si na vrhu DUTB želel videti Avstrijca Klausa Schusterja, nekdanjega predsednika uprave Factor banke v likvidaciji. Foto: STA ,

Zadnje kadrovanje Mramorjevega kroga

Odločanje o glavnem izvršnem direktorju časovno sovpada s spremembami na vrhu ministrstva za finance, pristojnega za DUTB. Sredi prejšnjega meseca je s položaja odstopil Dušan Mramor. Začasno ga je nasledila Alenka Smrkolj, ki je trenutno na dopustu, v javnosti pa je že zaokrožilo ime Mateje Vraničar Erman kot kandidatke za novo finančno ministrico.

Simoneti je Mramorjev dober prijatelj. Glavni izvršni direktor bo imenovan do konca avgusta. Tudi zato je v krogih blizu vlade mogoče slišati, da bo DUTB še zadnje Mramorjevo kadrovanje, ki ga je Simoneti očitno skušal prikriti do zadnjega.

Schuster na DUTB skozi stranska vrata

Schuster nam je namreč včeraj zatrdil, da se na razpis ni prijavil. Kljub temu je na vprašanje, ali ga funkcija na DUTB zanima, odgovoril le: "Brez komentarja." To bi lahko pomenilo, da je upravni odbor Schusterja v postopek izbire vključil šele naknadno – z neposrednim vabilom, kar je bila na DUTB že praksa.

"Postopki za izbor tečejo v skladu z načrti. Prispele prijave je kadrovska komisija pregledala. V teku so testiranja in razgovori s kandidati, na osnovi katerih bo kadrovska komisija podala predlog ožjega izbora kandidatov neizvršnim direktorjem, ki po zakonu imenujejo izvršne direktorje DUTB," so nam pojasnili na DUTB.

Prijavo za ključno operativno funkcijo institucije, ki upravlja več sto podjetij, terjatve in največji portfelj nepremičnin v državi, je oddalo deset kandidatov iz Slovenije in tujine. | Foto: Klemen Korenjak Prijavo za ključno operativno funkcijo institucije, ki upravlja več sto podjetij, terjatve in največji portfelj nepremičnin v državi, je oddalo deset kandidatov iz Slovenije in tujine. Foto: Klemen Korenjak

DUTB: Vse vloge obravnavamo enako  

Več vprašanj smo naslovili tudi na Simonetija. Z DUTB so odgovorili, da "so vloge vseh kandidatov obravnavane enakovredno".

Upravni odbor DUTB ima šest članov. Trije neizvršni direktorji, ki bodo odločali o imenovanju, so Simoneti, direktor družbe Sip Šempeter Janez Širovnik, ki vodi kadrovsko komisijo, in Španec Juan Barbo Silvela.

Zakaj je Schusterjeva kandidatura sporna?

Že sama kandidatura Klausa Schusterja sproža obilo vprašanj. Z več vidikov jo je mogoče označiti celo za sporno:

  1. Na vrh DUTB brez univerzitetne izobrazbe …

    Klaus Schuster po javno dostopnih podatkih nima univerzitetne izobrazbe sedme stopnje. Iz njegovega uradnega življenjepisa je razvidno, da je med letoma 1990 in 1994 študiral na ekonomski fakulteti univerze v Gradcu, a študija ni dokončal.

    To je Schuster potrdil tudi aprila letos na zaslišanju pred državnozborsko komisijo, ki preiskuje zlorabe v bančnem sistemu. "V Avstriji je priča po izobrazbi, kot bi to opredelili v Sloveniji, ekonomist, vendar ni diplomirala, saj študija ni zaključila. Torej glede na slovenske strokovne nazive priča nima naziva 'diplomirani ekonomist'" je mogoče prebrati v zapisniku zaslišanja.

Razpis, ki ga je objavila DUTB, od kandidatov zahteva ali univerzitetno izobrazbo, ki jo Schuster nima, ali "izobrazbo, pridobljeno po študijskem programu druge stopnje v skladu z zakonom, ki ureja visoko šolstvo". V svojem življenjepisu Schuster navaja nazive, ki jih je pridobil na Volksbanken Academy, poslovno-izobraževalni ustanovi, namenjeni pretežno uslužbencem te avstrijske banke, in na IEDC Poslovni šoli Bled, kjer je končal MBA študij (Masters in Business Administration).

DUTB v svoji, več kot triletni zgodovini še ni imela glavnega izvršnega direktorja brez univerzitetne izobrazbe. Mansson je bil recimo magister ekonomije in poslovnih ved.

  1. … pomanjkljivimi delovnimi izkušnjami …
     

Čeprav razpis daje prednost kandidatom z znanjem, veščinami in izkušnjami s področij investicijskega bančništva, upravljanja slabih terjatev, prestrukturiranja gospodarskih družb ali poslovanja na mednarodnih finančnih trgih, ima Schuster teh dokaj malo.

Po javno dostopnih podatkih je Schuster med letoma 1992 in 1996 preživel v sistemu Volksbank. V tem času je počel različne stvari: štiri leta je vodil kreditni odbor ene od hčerinskih bank, bil je pomočnik izvršnega odbora in izvršni direktor ene od radijskih postaj v lasti banke. Nato je bil član izvršnih odborov banke v Sloveniji in Srbiji.

Od leta 2006 se je ukvarjal s poslovnim svetovanjem in različnimi treningi za menedžerje. S svetovanjem in pisanjem menedžerskih priročnikov je letno ustvarjal okrog 120.000 evrov. Ena njegova najpomembnejših strank je bila Hella Saturnus v času, ko jo je vodil Christoph Droste, Schusterjev dober prijatelj, ki se je iz podjetja moral posloviti zaradi nepravilnosti.

Neposredno z upravljanjem slabih terjatev se tako Schuster – z delno izjemo nekaj mesecev - v svoji karieri ni ukvarjal. A v Sloveniji enkrat že prevzel položaj, za katerega ni imel nobenih izkušenj. Leta 2013 ga je guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec imenoval za predsednika uprave Factor banke v likvidaciji. "Priča v svoji poslovni zgodovini ni izvajala podobne nadzorovane likvidacije, kot tudi ne kake druge likvidacije," je pozneje navajal  zapisnik preiskovalne komisije.

  1. … in vprašanji zaradi dela v Factor banki.

           Na delu Klausa Schusterja v Factor banki je mogoče najti več madežev.

Prvi je povezan z visokimi stroški, ki jih je plačeval za odvetniške in druge storitve. Factor banka je v njegovem času delala z dvema odvetniškima pisarnama: pri tožbah zaradi poslov nekdanje uprave v tujini z Wolf Theiss, v Sloveniji pa z Odvetniško pisarno Zidar Klemenčič.

Ta je v imenu banke v Schusterjevem času vložila za okrog 144 milijonov evrov kazenskih ovadb in 30 milijonov evrov odškodninskih tožb.

Izplen pravnih ukrepov je naslednji: večina ovadb je v fazi kazenske preiskave. Aprila je prvostopenjsko sodišče zavrnilo osem milijonov evrov težko tožbo proti nekdanji upravi Factor banke zaradi posojila Merkurju, vložena je pritožba. V eni od zadev pa je prišlo do poravnave in je factor banka prejela plačilo sto tisoč evrov.

V Factor banki so bili precej bolj previdni pri vlaganju tožb zoper nekdanje člane nadzornega sveta. To viri blizu banke povezujejo s Schusterjevim prijateljstvom z njegovim nekdanjim predsednikom Petrom Falatovom. Dolgoletni nadzornik Factor banke je bil tudi Boris Škapin, ki spada v krog Mramorja in Simonetija.

Drugi madež so dogovori o Schusterjevi plači, ki jo je Banka Slovenije na vsak način želela določiti mimo Lahovnikovega zakona. Več dokumentov, ki smo jih pridobili v uredništvu Siol.net, dokazuje, da so na Banki Slovenije skušali najti številne obvode, kako bi Schuster lahko prejemal višji znesek – od premije za uspeh do odpravnine.

Zakaj je Balogh padel v nemilost

Za zdaj ni jasno, zakaj je Balogh padel v "nemilost" Simonetija, guvernerja Jazbeca in očitno tudi dela politike.

Res je, da je Balogh na položaj začasno prišel lani jeseni, ko je vlada odpoklicala Månssona. To se je zgodilo, ko je bil Mramor, Månssonov podpornik, na zasedanju Svetovne banke v Peruju. Hkrati je Schuster interesno precej bolj omrežen v slovensko okolje. Vodil je sekcijo za tuje menedžerje pri Združenju Manager, njegova poznanstva pa segajo mnogo let nazaj. V državnem zboru je recimo potrdil, da Mateja Krumbergerja, dolgoletnega vodjo bančnega nadzora pri centralni banki, pozna še od leta 2001, ko je sedel v upravi Volksbank.

Med kandidati za novega glavnega izvršnega direktorja DUTB je tudi dosedanji glavni izvršni direktor, Madžar Imre Balogh. A za zdaj mu ne kaže najbolje. | Foto: Matej Leskovšek Med kandidati za novega glavnega izvršnega direktorja DUTB je tudi dosedanji glavni izvršni direktor, Madžar Imre Balogh. A za zdaj mu ne kaže najbolje. Foto: Matej Leskovšek

Balogh brez komentarja

V zadnjih mesecih so se v medijih pojavile informacije, da je DUTB zaradi notranjih razkolov paralizirana institucija, ki da jo prevzemajo Baloghovi kadri iz Probanke. "Če bi bilo to res tako, zagotovo ne bi ustvarjali tako visokega denarnega toka, kot smo to storili tudi sredi pripojitve (Factor banke in Probanke) in reorganizacije. Kritikov včasih ne razumem," je v intervjuju za Siol.net odgovarjal Balogh

Balogh včeraj informacij, da posamezni člani upravnega odbora DUTB favorizirajo drugega kandidata za glavnega izvršnega direktorja, ni želel komentirati. Prav tako ne špekulacij, da se je nekaterim članom upravnega odbora zameril z nekaterimi odločitvami, sprejetimi v času svojega mandata.

 

 

Ne spreglejte