Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 11. 2013,
20.53

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

združitev American Airlines

Torek, 12. 11. 2013, 20.53

5 let, 2 meseca

American Airlines in US Airways zelena luč za združitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški letalski družbi American Airlines in US Airways sta dobili zeleno luč za združitev, potem ko sta se odrekli več pravicam in ugodnostim na sedmih ključnih letališčih v ZDA.

Ker sta se odrekli pravicam in ugodnostim, jima je grozil postopek zaradi omejevanja konkurence. S tem je odprta pot za nastanek največje letalske družbe na svetu.

Ameriško pravosodno ministrstvo je zeleno luč za združitev prižgalo, potem ko sta se družbi z dogovorom zavezali, da bosta nekatere polete in izhode na letališčih predali nizkocenovnim letalskim družbam in tako okrepili konkurenco v panogi. "S tem bo več izbire in mogočih več konkurenčnih letalskih vozovnic za potrošnike," je utemeljilo ministrstvo.

Dogovor, ki veliko obeta Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, sta se družbi odrekli večjemu številu dovolilnic za vzlet in pristanek med konicami v letalskem prometu na dveh najpomembnejših letališčih na vzhodni obali ZDA – na La Guairdii v New Yorku in na letališču Reagan v Washingtonu.

Prav tako se bosta odrekli po enemu izhodu in še nekaterim drugim pravicam na letališčih Logan v Bostonu, O'Hare v Chicagu, Love Field v Dallasu, na mednarodnih letališčih v Los Angelesu in Miamiju, pa tudi na La Guardii in Reaganu.

"Ta dogovor bi lahko spremenil ustroj letalske industrije," meni ameriški pravosodni minister Eric Holder. Podprlo ga je tudi šest ameriških zveznih držav ter okrožje prestolnice Washington, ki so si prav tako prizadevali za preprečitev združitve, ker bi ta lahko vodila v krepitev monopola največje letalske družbe. Dogovor mora sicer potrditi še sodišče, še navaja AFP.

Obe letalski družbi sta odpravo zadržkov zaradi omejevanja konkurence že pozdravili. To je bila tudi zadnja velika ovira v poslu, vrednem kar 11 milijard ameriških dolarjev. "Ta dogovor nam bo omogočil še zadnje korake v oblikovanju nove American Airlines," je dejal Tom Horton, prvi mož podjetja AMR, krovne družbe American Airlines.

Ne spreglejte