Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 3. 2015,
12.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

alkohol

Petek, 13. 3. 2015, 12.12

7 let, 2 meseca

Alkohol v prahu prihaja tudi v ZDA, v Evropi na prodaj že nekaj let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Uživanje alkohola bo morda kmalu povsem drugačno, kot je danes. Ameriška vlada je odobrila ustreznost alkohola v prahu, poimenovanega Palcohol (powdered alcohol). Ta naj bi bil na prodaj že poleti.

Nenavadno agregatno stanje Ko kdo omeni alkohol, vsakdo pomisli na pivo, vino, vodko ali kakšno drugo tekočo snov, za katero je znano, da sprošča, razvedri in na koncu pripelje do jutranjega glavobola. A uživanje alkohola, kot ga poznamo danes, bo morda že čez nekaj mesecev povsem drugačno početje. V ZDA so namreč oblasti potrdile ustreznost alkohola v prahu in podjetju Lipsmark omogočile, da pod blagovno znamko Palcohol tega ponudi trgu.

Uspešen preobrat Kot navaja Wall Street Journal, gre za uspešen preobrat, saj so alkohol v prahu lani oblasti zavrnile z argumenti, da je nevaren. Potrošniki naj bi ga namreč lahko uživali skozi nos, potresali po hrani ali (brez vedenja drugih) oplemenitili pijačo. A po navedbah oblast zdravstvenih tveganj ni, naštete lanske skrbi so vedenjska tveganja. Podjetje Lipsmark naj bi po navedbah omenjenega časnika prve izdelke na ameriški trg poslalo že letos, in sicer v obliki praškov z različnimi okusi, ki se bodo z dodatkom vode prelevili v pijačo.

V Evropi na voljo že nekaj let A medtem ko v ZDA alkohol v prahu šele prihaja, je v Evropi dostopen že nekaj let. Spletni časnik Vice navaja inovativnost Nemcev, ki so tega začeli prodajati že leta 2005, in sicer kot prašek, poimenovan Subyou. Ta je vseboval 4,8 odstotka alkohola, torej enako kot običajno pivo. Leta 2007 je doživel ponovno tržno premiero, takrat na nizozemskem trgu, a brez trajnejšega uspeha.

Stara navada železna srajca Kljub trenutnemu navdušenju nad potencialno novim načinom uživanja alkohola, alkohol v prahu najbrž ne bo postal komercialni hit. Večinoma uživanje alkoholnih pijač ne poteka v vakuumu kot izolirano početje, doseganje pijanega stanja pa je redko samemu sebi namen. Hkrati ima pitje dolgo kulturno zgodovino in težko je pričakovati, da bodo ljubitelji žlahtne kapljice ob vrhunski hrani in dobri družbi raje posegli po vrečki belega praška in prosili za kozarec vode.

Ne spreglejte