Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 3. 2015,
14.04

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

snapchat

Četrtek, 12. 3. 2015, 14.04

7 let, 2 meseca

Alibaba vstopa v Snapchat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kitajski spletni trgovec Alibaba bo vložil 190 milijonov evrov v priljubljeno omrežje za izmenjavo fotografij Snapchat. Gre za premišljen vstop na ameriški in evropski trg ali investicijsko stavo?

Spektakularna vrednost in priljubljenost Snapchat je nekakšno družabno omrežje, katerega osnovna funkcija je izmenjava fotografij, ki po ogledu izginejo. Kljub preprostosti gre za izjemno priljubljeno storitev, predvsem v ZDA in Evropi, od koder po uradnih podatkih prihaja več kot 90 odstotkov njihovih uporabnikov. Snapchatova priljubljenost ni ostala neopažena – pred časom ga je skušal (neuspešno) za slabo milijardo evrov prevzeti Facebook, danes pa je po nekaterih ocenah vreden že 20-krat več.

Nadgradnja uspešnih investicijskih krogov Omenjena investicija je po navedbah spletišča Busness Insider le nadgradnja dveh nedavnih uspešnih investicijskih krogov – decembra je Snapchatu uspelo zbrati dobrih 400 milijonov evrov, prejšnji mesec pa še dodatnih slabih 500. Vlagatelji vrednost Snapchata ocenjujejo na vrtoglavih 18 milijard evrov – približno toliko, kot je za zelo priljubljeno sporočevalno omrežje WhatsApp odštel Facebook.

Prihodki šele prihajajo Vrtoglava vrednostna ocena je zanimiva predvsem zato, ker podjetje do pred kratkim kljub priljubljenosti ni ustvarjalo nobenih prihodkov. Kot navaja spletni portal Quartz, so ti postali realnost šele z vključitvijo oglaševanja in modula za ponujanje medijskih vsebin, s katerim Snapchat postaja tudi medijska platforma, ne le družabno omrežje za prepošiljanje žgečkljivih fotografij.

Kaj želi Alibaba A kljub temu se poraja vprašanje, zakaj Alibaba, ki praktično ves svoj posel opravi na Kitajskem, vstopa v Snapchat. Nekateri analitiki nakazujejo na možnost načrtovanega vstopa na evropski trg, kjer bi skozi panogo elektronskega trgovanja težko načeli položaj Amazona. Po drugi strani to ni prvi vstop Alibabe v segment sporočevalnih storitev, pred časom so namreč vložili 200 milijonov evrov v aplikacijo Tango.

Alibaba sicer ustvari blizu osem milijard evrov letnih prihodkov, primarno z elektronsko trgovino. Snapchat, za zdaj prihodkovno šibak, pa ima izjemno aktivno bazo uporabnikov, ki po njihovih podatkih posredujejo več kot 700 milijonov fotografij dnevno.

Ne spreglejte