Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
17. 12. 2018,
13.28

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Evrotarifa Evropska komisija roaming mobilni internet mobilno gostovanje

Ponedeljek, 17. 12. 2018, 13.28

5 let, 4 mesece

Učinki evropske regulacije mobilnega gostovanja

Zdaj, ko je (skoraj) brezplačno, v EU prenesemo skoraj petkrat več podatkov

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
roaming, Evropa, Evrotarifa, mobilno gostovanje | Evropska pravila mobilnega gostovanja so močno okrepila rabo mobilnega interneta (nekoliko manj pa tudi pogovorov) med gostovanjem v državah evrotarife (članice Evropske unije ter Norveška, Islandija in Liechtenstein). | Foto Thinkstock

Evropska pravila mobilnega gostovanja so močno okrepila rabo mobilnega interneta (nekoliko manj pa tudi pogovorov) med gostovanjem v državah evrotarife (članice Evropske unije ter Norveška, Islandija in Liechtenstein).

Foto: Thinkstock

Od sredine junija 2017, ko v 30 evropskih državah svoje mobilne telefone uporabljamo kot doma, je obseg mobilnega podatkovnega gostovanja na letni ravni (v poletnih mesecih) skoraj petkrat večji, količina pogovorov se je (le) malo manj kot podvojila.

Evropska komisija v svojem poročilu ugotavlja, da je bilo v tretjem lanskem trimesečju, torej v poletnih mesecih, med mobilnim gostovanjem na območju držav evrotarife (države članice Evropske unije ter Islandija, Norveška in Liechtenstein) prenesenih 84,37 milijona gigabajtov podatkov.

V primerjavi s tretjim trimesečjem leta 2016 je to povečanje za 443 odstotkov, v primerjavi s poletnim trimesečjem leta 2017, torej enim prej, pa kar 150 odstotkov. Količina pogovorov se je v enakem primerjalnem obdobju na letni ravni povečala za precej nižjih 1,7-krat.

Pred uvedbo pravil "gostuj kot doma" je bil delež tistih, ki niso uporabljali mobilnega interneta med (evro)gostovanjem, dvakrat večji. | Foto: Thinkstock Pred uvedbo pravil "gostuj kot doma" je bil delež tistih, ki niso uporabljali mobilnega interneta med (evro)gostovanjem, dvakrat večji. Foto: Thinkstock

Poletje ni vrhunec le za temperature

Poletje je seveda obdobje, ko je največ potovanja in dopustov, zato ne sme presenetiti, da je v zadnjem lanskem tromesečju število med evrogostovanjem prenesenih gigabajtov padlo na 61,85 gigabajtov.

Toda že v prvem letošnjem trimesečju, zadnjem, ki ga omenjeno poročilo obravnava, se je ta vrednost povzpela na 70,34 milijona gigabajtov.

Najbolj sveži podatki: rekordna količina (evro)gostujočih megabajtov na uporabnika

O naraščajočem trendu uporabe mobilnega interneta med gostovanjem v državah na območju evrotarife še bolje govori podatek o povprečni mesečni porabi gostujočih mobilnih uporabnikov na območju evrotarife.

Evropska komisija v svojem poročilu ugotavlja, da je bilo v tretjem lanskem trimesečju, torej v poletnih mesecih, med mobilnim gostovanjem na območju držav evrotarife (države članice Evropske unije ter Islandija, Norveška in Liechtenstein) prenesenih 84,37 milijona gigabajtov podatkov. | Foto: Thinkstock Evropska komisija v svojem poročilu ugotavlja, da je bilo v tretjem lanskem trimesečju, torej v poletnih mesecih, med mobilnim gostovanjem na območju držav evrotarife (države članice Evropske unije ter Islandija, Norveška in Liechtenstein) prenesenih 84,37 milijona gigabajtov podatkov. Foto: Thinkstock

V poletnih mesecih lani je povprečni gostujoči uporabnik na območju evrotarife povprečno prenesel 242,53 megabajta podatkov, prvi trije meseci letošnjega leta pa so postavili nov rekord: 259,22 megabajta podatkov mesečno.

V Evropskem gospodarskem prostoru (skoraj) kot doma

Evropska komisija je zadovoljna z učinki regulacije, s katero je sredi lanskega leta uporabnikom mobilne telefonije v 31 evropskih državah omogočila, da v preostalih državah tega območja storitve svoje mobilne telefonije (razen redkih in zelo natančnih izjem) med gostovanjem uporabljajo po enakih cenovnih pogojih kot v domačem omrežju (Roam like at home, RLAH).

Operaterji spoštujejo regulacijo (tudi zaradi močnega nadzora), hkrati pa so varovalke preprečile, da bi za uporabnike ugodna regulacija operaterjem zrušila trg v njihovih domovinah, so še sporočili iz Evropske komisije.

Čeprav je bila zaradi veliko večjega števila potujočih v poletnih mesecih leta 2017 količina skupaj prenesenih podatkov med (evro)gostovanjem največja doslej izmerjena, je v prvem letošnjem trimesečju povprečna mesečna količina prenesenih podatkov gostujočih uporabnikov mobilne telefonije dosegla nov rekord. | Foto: Čeprav je bila zaradi veliko večjega števila potujočih v poletnih mesecih leta 2017 količina skupaj prenesenih podatkov med (evro)gostovanjem največja doslej izmerjena, je v prvem letošnjem trimesečju povprečna mesečna količina prenesenih podatkov gostujočih uporabnikov mobilne telefonije dosegla nov rekord.

Prepolovljen delež tistih, ki med gostovanjem ne uporabljajo mobilnega interneta

Že julija pa je raziskava Eurobarometra pokazala, da se je po uvedbi "gostovanja kot doma" delež tistih, ki med evrogostovanjem uporabljajo mobilni internet v enakem obsegu kot doma, povečal s 15 na 34 odstotkov.

V istem obdobju in zaradi istega razloga se je delež tistih, ki med (evro)gostovanjem nikoli ne uporabljajo mobilnega interneta, zmanjšal z 42 na 19 odstotkov.

Pazite se držav, kjer ni evrotarife!

Vsekakor je konec obdobja, ko smo na avstrijski, italijanski, madžarski in hrvaški meji izklapljali mobilne podatke ali kar mobilne telefone v celoti.

Uredba "gostuj kot doma" je naredila konec obdobju, ko smo na avstrijski, italijanski, madžarski in hrvaški meji izklapljali mobilne podatke ali kar mobilne telefone v celoti. | Foto: Thinkstock Uredba "gostuj kot doma" je naredila konec obdobju, ko smo na avstrijski, italijanski, madžarski in hrvaški meji izklapljali mobilne podatke ali kar mobilne telefone v celoti. Foto: Thinkstock

Toda če se približujemo švicarski, srbski, bosanski ali črnogorski meji (prav tako sanmarinski ali andorski!) in nimamo zakupljenega kakšnega paketa za ugodnejši prenos podatkov v tretjih državah, je vsekakor bolje ohraniti stare navade. V teh državah nas vsak začeti megabajt (ne gigabajt, prav megabajt!) prenosa podatkov lahko olajša tudi za 11 evrov, kar pomeni, da že ena sama fotografija lahko olajša naš proračun tudi za 50 in več evrov.

Ne spreglejte