Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
2. 7. 2014,
12.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slušalke Bill Murray Matic Tomšič

Sreda, 2. 7. 2014, 12.51

6 let, 7 mesecev

Zakaj so kabli slušalk vedno zavozlani?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Eno največjih nadlog, zaradi katere živce redno izgubljajo uporabniki sodobne tehnologije, so pod drobnogled vzeli znanstveniki in ugotovili, da daljše pomeni bolj zavozlano.

Tehnološko ozaveščenega posameznika bolj kot počasno nalaganje videa na YouTubu in modri zaslon smrti v Microsoftovih Oknih razjezi le še ena stvar – neprestano zavozlani kabli slušalk za mobilne telefone in predvajalnike glasbe.

Nadlogo, ki v določenih primerih meji že na fenomen, saj se slušalke včasih zavozlajo dobesedno v trenutku, ko z njih umaknemo pogled, so z upoštevanjem fizikalnih zakonitosti pred časom razčlenili znanstveniki. Izsledki raziskave so zanimivi, a za povprečnega uporabnika kar malce nepraktični, saj je dolžina kabla slušalk, ki bi bil imun proti vozlanju, za vsakdanjo uporabo preprosto preskromna.

Daljši kabel – več frustracij Ker največkrat bentimo nad vozli, ki jih potegnemo iz žepa ali podobnega utesnjenega prostora, so znanstveniki v majhno škatlo natlačili več različno dolgih kosov žice, jo nekaj časa pošteno pretresali in prešteli morebitne vozle. Bilo jih je skoraj 3.500. Ugotovili so, da je kable, krajše od 46 centimetrov, praktično nemogoče zavozlati. Verjetnost, da se na slušalkah pojavi vozel, se nato z naraščanjem dolžine kabla dviga skoraj eksponentno, a se ustavi pri dobrih dveh metrih. Tri-, štiri- ali petmetrski kabli se namreč zapletajo s približno enako verjetnostjo kot dvometrski.

Pravozel Ob "kritični" dolžini kabla (med 46 in 200 centimetri) je glavni dejavnik za vozlanje čas, ki ga ta preživi v tresočem se tesnem prostoru. Znanstveniki so na kablih, ki so bili vibracijam izpostavljeni najdlje, tako našli kar 120 različnih vrst vozlov, med drugim tudi zloglasni sedemkrat zavozlani "pravozel". Na vozlanje sicer vplivata še dva dejavnika, premer in rigidnost (trdnost oziroma mehkost) kabla, a gre v večini primerov za zelo neznatni spremenljivki. Za zapletanje bo v prvi vrsti namreč vedno najbolj poskrbel čas hrambe slušalk v utesnjenem prostoru. 50 odstotkov možnosti za izgubo živcev Povprečna dolžina običajnih slušalk za mobilne naprave in predvajalnike MP3 je 139 centimetrov. To pomeni, da ima vsak uporabnik, ki jih redno tlači v srajčni žep, v vsakem primeru malce manj kot 50 odstotkov možnosti, da se zavozlajo in mu "polepšajo" dan. Večina potrošniških slušalk je za nameček razcepljena v obliki črke Y, zaradi česar je verjetnost prepletanja in zapletanja še večja. Ali veste, kako zavezati najmočnejši vozel vseh časov? Odgovor ima znani ameriški igralec in komik Bill Murray. "Korak številka 1 – v žep dajte slušalke. Korak številka 2 – počakajte eno minuto."

Ne spreglejte