Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 8. 2013,
13.11

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Samsung Apple

Ponedeljek, 12. 8. 2013, 13.11

8 let, 1 mesec

V ZDA prepoved prodaje nekaterih Samsungovih naprav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriška Komisija za mednarodno trgovino (ITC) je pretekli konec tedna izdala prepoved prodaje nekaterih starejših mobilnih naprav južnokorejskega Samsunga v ZDA.

Gre za najnovejši zaplet v patentni bitki med Samsungom in njegovim ameriških tekmecem Applom. ITC je prepoved izdal na osnovi ugotovitve iz leta 2011, da je Samsung kršil dva Applova patenta – glede tehnologije zaslonov na dotik in priključkov za slušalke –, štiri druge Applove zahteve po prepovedi pa je komisija zavrnila.

Patentnim vojnam ni videti konca Prepoved glede omenjenih patentov še ni stopila v veljavo, saj ima Bela hiša 60 dni časa, da preuči odločitev komisije. Po mnenju analitikov sicer ni pričakovati, da bi ameriška administracija posegla v odločitev, kot je to storila pred dvema tednoma, potem ko je Samsung dosegel prepoved prodaje nekaterih Applovih izdelkov.

"Z današnjo odločitvijo se je ITC pridružil sodiščem na Japonskem, Nizozemskem, v Koreji, Nemčiji in Kaliforniji, ki si prizadevajo za inovacije in zavračajo Samsungove očitne kršitve Applovih pravic," so v odzivu na petkovo odločitev zapisali pri Applu. Pri Samsungu pa so izrazili razočaranje nad odločitvijo ITC in se obregnili ob štiri zavrnjene zahteve – v eni od njih so pri Applu želeli uveljaviti patent glede zaobljenih robov na mobilnih napravah. Prepričani so, da se industrija pametnih telefonov ne bi smela ukvarjati z vojskovanjem po sodiščih, ampak s pošteno bitko na trgu.

Za zdaj še ni povsem jasno, katere modele bo prepoved zajemala, po ugibanjih pa naj bi šlo za nekoliko starejše modele, ki v ZDA niso več med najbolj prodajanimi. Po mnenju analitikov prepoved ne bi smela bistveno vplivati na Samsungovo ameriško poslovanje v ZDA.

iPhone popušča Samsung je z Applom zapleten v vrsto sodnih postopkov glede intelektualne lastnine. Avgusta lani mu je sodišče v ločenem postopku naložilo kazen v višini milijarde dolarjev, ker naj bi od Appla prekopiral obliko pametnih mobilnikov. Sodba še ni končana – sodišče je med tem kazen znižalo na 600 milijonov dolarjev –, bi pa lahko Apple dosegel prepoved prodaje nekaterih Samsungovih mobilnikov v ZDA.

Zadnje raziskave sicer kažejo, da priljubljenost Applovega pametnega mobilnika iPhone počasi upada zaradi pritiskov Samsunga in drugih, cenejših azijskih proizvajalcev pametnih telefonov. Applov delež na svetovnem trgu pametnih telefonov se je namreč zmanjšal na 13,1 odstotka v obdobju med aprilom in junijem, kažejo podatki analitske hiše IDC. Ločeni podatki podjetja Strategy Analytics pa so Applu namenili 13,6-odstotni tržni delež. Ob tem so opozorili, da gre za najnižji delež po letu 2010.

Ne spreglejte