Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
23. 3. 2023,
15.25

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

9

Natisni članek

Interpol Črna gora kriptovalute

Četrtek, 23. 3. 2023, 15.25

1 leto, 1 mesec

V Črni gori so ujeli enega najbolj iskanih ubežnikov na svetu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

9

Kotor, Črna gora | Do Kwon naj bi v Črno goro pripotoval s ponarejenimi osebnimi dokumenti. | Foto Reuters

Do Kwon naj bi v Črno goro pripotoval s ponarejenimi osebnimi dokumenti.

Foto: Reuters

Črnogorski minister za notranje zadeve Filip Adžić je na družbenem omrežju Twitter razkril, da je črnogorska policija na letališču v Podgorici aretirala enega najbolj iskanih ubežnikov na svetu. Domnevno naj bi šlo za Do Kwona, državljana Južne Koreje, ki ga Interpol išče zaradi njegove vloge v zlomu trga kriptovalut lani spomladi, ki je vlagateljem povzročil kolosalne izgube. 

Maja lani sta na trgu kriptovalut pravi masaker povzročila zlom stabilnega kovanca TerraUSD in z njim povezane kriptovalute Luna. Šlo je za enega od sprožilcev za majski padec vrednosti celotnega trga kriptovalut za skoraj trideset odstotkov. Stabilni kovanec TerraUSD, sicer malce neobičajen, saj ni imel kritja v fiat ali kriptovaluti, temveč je njegovo sledenje vrednosti dolarja zagotavljal računalniški algoritem, je 9. maja izgubil stik z ameriškim dolarjem, katerega vrednosti je do takrat sicer sledil v razmerju 1:1. Sledil je skoraj takojšen 90-odstotni padec, poti nazaj ni bilo več. Sesula se je tudi prek algoritma povezana kriptovaluta Luna, ki je podobno kot stabilni kovanec postala tako rekoč ničvredna. 

Vlagatelji v TerraUSD in Luno so takrat izgubili okrog 40 milijard evrov, vrednost celotnega trga kriptovalut je zaradi množične odprodaje, ki ju je povzročilo sesutje omenjenih, padla za več sto milijard evrov.

TerraUSD se je sesul tako rekoč čez noč.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona TerraUSD se je sesul tako rekoč čez noč. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Starševsko podjetje ekosistema Terra je bil singapurski Terraform Labs, ki ga je vodil državljan Južne Koreje Do Kwon. Po norišnici, ki so jo povzročile njegove kriptovalute, je izginil neznano kam. Južnokorejske oblasti so 14. septembra lani izdale nalog za aretacijo Do Kwona, slaba dva tedna pozneje je mednarodno opozorilo, da gre za iskano osebo, tako imenovani red notice, izdal tudi Interpol.

Do Kwon je bil na svojem profilu na družbenem omrežju Twitter nazadnje aktiven 1. februarja. | Foto: Twitter / Do Kwon Do Kwon je bil na svojem profilu na družbenem omrežju Twitter nazadnje aktiven 1. februarja. Foto: Twitter / Do Kwon

Do Kwon je takrat sicer zatrdil, da se ne skriva pred roko pravice, vendar ga v Singapurju ni bilo več.

Če navedbe črnogorskega notranjega ministra Adžića držijo, je bilo Do Kwonovo zatrjevanje, da se ne skriva, najverjetneje laž, saj so ga v Podgorici ujeli s ponarejenimi osebnimi dokumenti. 

Ne spreglejte