Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
1. 4. 2014,
10.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2014, 10.42

8 let

"Uporabnike Windowsov XP čaka kibernetski pekel"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Strokovnjaki za računalniško varnost svarijo - Microsoft čez teden dni zapira pipico posodobitev za operacijski sistem Windows XP. Ta bo zlonamerne programe po 8. aprilu sprejel z odprtimi rokami.

Microsoft ima še sedem dni, da milijone svojih odjemalcev, ki še vedno vztrajajo pri dobrih starih Windowsih XP, prepriča v nadgradnjo bodisi z Okni 7 ali 8. Ta je zaradi prodaje licenc za operacijske sisteme voda na mlin računalniškemu velikanu, še bolj pa bi koristila uporabnikom, ki bi se z novimi Windowsi ognili potencialnim nevšečnostim z uhajanjem zasebnih podatkov.

V torek, 8. aprila, Microsoft namreč ukinja posodobitveno podporo za večino uporabnikov Windowsov XP, proti plačilu pa jih bo še vedno prejemala peščica posameznikov predvsem v poslovnih sektorjih, kot je bančništvo (ste vedeli, da modificirana različica Windowsov XP še vedno poganja več kot 95 odstotkov svetovnih bankomatov?).

Število varnostnih groženj se bo podeseterilo Vodilna podjetja na področju varovanja suverenosti računalniških sistemov opozarjajo, da bo vsaka nevarnost, s katerimi se uporabniki Windowsov XP sicer srečujejo že zdaj, za osebne računalnike s koncem Microsoftove podpore predstavljala še večje tveganje.

"Če boste po 8. aprilu še vedno uporabljali operacijski sistem XP, se raje kar sprijaznite s tem, da si računalnik med delom na spletu delite še z nekom. Vsako geslo, vsaka poslovna skrivnost, vsaka informacija, ki bi jo radi zadržali zase – vse bo ogroženo," sporoča Scott Kinka iz podjetja Evolve IP.

Windowse XP lahko uporabljate kljub nadgradnji na novejšo različico Če razmišljate o nadgradnji, a ne želite opustiti uporabe priljubljenih programov, je rešitev operacijski sistem Windows 7 (različice Professional, Enterprise in Ultimate), ki lahko z načinom Windows XP Mode posnema klasično različico Oken. Pri Microsoftu sicer svarijo, da način Windows XP Mode pri povezavi s spletom ne bo nič bolj varen od polnopravne različice klasičnih XP, zato ga uporabljajte le v skrajni sili in za obujanje spominov.

Ne spreglejte