Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
27. 10. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

Silicijeva dolina Apple Google digizgodbe

Nedelja, 27. 10. 2019, 4.00

4 leta, 6 mesecev

Umrl je človek, ki je s svojim denarjem krojil prihodnost sveta

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Don Valentine | Preden se je začel ukvarjati s skladi tveganega kapitala, je Don Valentine sedem let delal v podjetju Fairchild Semiconductor. Ta velja za inkubator izjemnega znanja in začetnika današnje velike industrije mikroprocesorjev, saj so tamkajšnji nekdanji zaposleni ustanovili podjetja, kot sta Intel in AMD. | Foto Sequoia Capital

Preden se je začel ukvarjati s skladi tveganega kapitala, je Don Valentine sedem let delal v podjetju Fairchild Semiconductor. Ta velja za inkubator izjemnega znanja in začetnika današnje velike industrije mikroprocesorjev, saj so tamkajšnji nekdanji zaposleni ustanovili podjetja, kot sta Intel in AMD.

Foto: Sequoia Capital

V petek je v 88. letu starosti umrl ameriški vlagatelj Don Valentine, ki je imel ogromno zaslug za svetovni tehnološki napredek v zadnjega pol stoletja. Denar Dona Valentina je namreč pomagal podjetjem, ki so danes s svojimi izdelki in storitvami močno vpeta v naš vsakdan, nekatera pa najverjetneje tudi narekujejo našo prihodnost. 

Novice Eden od najbogatejših Zemljanov ima neozdravljivo bolezen

Don Valentine je bil ustanovitelj podjetja Sequoia Capital, ene najuspešnejših družb tveganega kapitala v Združenih državah Amerike, ki s svojimi naložbami predstavlja več kot petino tržne kapitalizacije newyorškega NASDAQ, druge največje borze na svetu. 

Novica o smrti Dona Valentina je bila v petek objavljena na spletni strani družbe Sequoia Capital. 

Valentine je bil znan po tem, da je s svojim denarjem pogosto podpiral tvegane tehnološke projekte, ki so se kasneje ne le izkazali za uspešne, temveč veljajo tudi za vlečne konje tehnološkega napredka v zadnjih petih desetletjih.

Don Valentine je imel nekaj osebnostnih posebnosti. Med drugim nikoli ni pil kave ali kofeina užival na kakršenkoli drug način, podpisoval se je z zelenim črnilom, ob vsaki predstavitvi poslovne ideje pa je tistemu, ki ga je prišel prosit za denar, postavil isto vprašanje, s katerim je želel iz njega izvleči podatek o ciljni publiki projekta: "Koga briga?" | Foto: YouTube/Posnetek zaslona Don Valentine je imel nekaj osebnostnih posebnosti. Med drugim nikoli ni pil kave ali kofeina užival na kakršenkoli drug način, podpisoval se je z zelenim črnilom, ob vsaki predstavitvi poslovne ideje pa je tistemu, ki ga je prišel prosit za denar, postavil isto vprašanje, s katerim je želel iz njega izvleči podatek o ciljni publiki projekta: "Koga briga?" Foto: YouTube/Posnetek zaslona

Leta 1975 je Valentine, na primer, vložil v družbo Atari, ki danes velja za začetnika industrije videoiger, prav pri Atariju pa je Valentine spoznal tudi Steva Jobsa, ustanovitelja podjetja Apple, in zaupanje v njegovo vizijo izkazal s 150 tisoč ameriškimi dolarji. 

Novice Pred 40 leti je odklonil priložnost, da postane milijarder. Kje je danes?

Družba tveganega kapitala Sequoia Capital ima v svojem obsežnem portfelju naložb, katerih skupna tržna kapitalizacija danes konkretno presega 13-mestno številko, torej bilijon evrov, še številna druga svetovno znana imena tehnološke industrije.

Don Valentine danes velja za pionirja tveganega kapitala v Silicijevi dolini, ameriški Muzej računalniške zgodovine pa ga opisuje tudi kot osrednjo osebo nastanka nekaterih največjih svetovnih industrij, kot so osebni računalniki, omrežna oprema, zabavna elektronika in polprevodniki. | Foto: Sequoia Capital Don Valentine danes velja za pionirja tveganega kapitala v Silicijevi dolini, ameriški Muzej računalniške zgodovine pa ga opisuje tudi kot osrednjo osebo nastanka nekaterih največjih svetovnih industrij, kot so osebni računalniki, omrežna oprema, zabavna elektronika in polprevodniki. Foto: Sequoia Capital

Na noge so pomagali spraviti sama velika imena tehnološke industrije

Finančne injekcije Sequia Capital so za svojo rast in razvoj med drugim prejeli tudi internetna velikana Google in (zdaj propadli) Yahoo!, razvijalec poslovne programske opreme Oracle, proizvajalec grafičnih čipov Nvidia, proizvajalec omrežne opreme Cisco.

Sedež družbe Sequoia Capital je bil leta 1982 tudi zatočišče in inkubator podjetja Electronic Arts, ki je danes eden od treh največjih razvijalcev in založnikov videoiger na svetu.  | Foto: Reuters Sedež družbe Sequoia Capital je bil leta 1982 tudi zatočišče in inkubator podjetja Electronic Arts, ki je danes eden od treh največjih razvijalcev in založnikov videoiger na svetu. Foto: Reuters

Sequoia Capital je bil tudi med prvimi vlagatelji v danes priljubljene ter vsesplošno uporabljane aplikacije in storitve, kot so družbeni omrežji Instagram in LinkedIn, spletna stran z videoposnetki YouTube, platforma za iskanje prenočišč Airbnb, pogovorna aplikacija WhatsApp, ponudnik shranjevanja podatkov v oblak Dropbox. 

Preberite tudi:

Novice Stric iz ozadja, ki je iz zamudnine za videokaseto zgradil milijardni imperij
Kevin Mitnick
Novice Dvanajst najbolj znanih hekerjev v zgodovini interneta
Novice Deset resničnih genijev, ki niso nikoli izpolnili svojega potenciala
Novice Osupljivo življenje moža z ene najbolj znanih fotografij vseh časov #foto

 

Ne spreglejte