Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
13. 6. 2019,
15.59

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

5

Natisni članek

kriptovaluta bitcoin Bitstamp

Četrtek, 13. 6. 2019, 15.59

4 leta, 10 mesecev

Trgu kriptovalut se obeta ena največjih sprememb do zdaj

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

5

Bitcoin, kriptovaluta, kriptovalute | Odzivi kriptoskupnosti na napovedane spremembe pošiljanja in sprejemanja kriptovalut prek posrednikov, kot so borze in kriptoskladi, so zvečine hladni, a se najdejo tudi argumenti, ki prihajajoče ukrepe podpirajo.  | Foto Thinkstock

Odzivi kriptoskupnosti na napovedane spremembe pošiljanja in sprejemanja kriptovalut prek posrednikov, kot so borze in kriptoskladi, so zvečine hladni, a se najdejo tudi argumenti, ki prihajajoče ukrepe podpirajo.

Foto: Thinkstock

Projektna skupina za finančno ukrepanje (FATF) bo predvidoma 21. junija objavila sveženj novih pravil, ki bodo od podjetij, ki se ukvarjajo s kriptovalutami, zahtevala potrditev identitete vsakega, ki bo tako pošiljal kot tudi prejemal digitalno premoženje v vrednosti več kot 1.000 evrov. Prihajajoči ukrepi, ki bodo veljali skoraj po vsem svetu, v veliki meri ukinjajo anonimnost pri trgovanju s kriptovalutami. 

Elipay, Eligma, Tuš 1
Novice Novost v slovenskih trgovinah: "Verjetno ste prvi, ki je plačal tako"

Ukrepi medvladne organizacije FATF bodo vplivali na delovanje borz s kriptovalutami in kriptožetoni, kot je Bitstamp, kriptoskladov, kot je slovenski Iconomi, in drugih podjetij, ki upravljajo digitalno premoženje, je v sredo poročal ameriški poslovni medij Bloomberg.

Takole je videti zasedanje organizacije FATF. | Foto: FATF Takole je videti zasedanje organizacije FATF. Foto: FATF
Medvladna organizacija Projektna skupina za finančno ukrepanje ali krajše FATF je bila ustanovljena leta 1989, njeno poslanstvo pa je razvoj mednarodnih standardov za preprečevanje pranja denarja in financiranje kriminalnih združb. 

Jamie Dimon, JPMorgan Chase
Novice Poteza banke pravkar zrežirala popoln preobrat v svetu kriptovalut

Meja anonimnosti bo postavljena pri tisoč evrih

Kdor bo prek borz ali drugih spletnih organiziranih spletnih platform premikal kriptovalute v vrednosti več kot tisoč ameriških dolarjev ali več kot tisoč evrov v državah evroobmočja, bo po uveljavitvi pravil FATF moral izkazati svojo identiteto.

To od uporabnikov že danes sicer zahteva precej borz s kriptovalutami, ne pa vse. Binance in Kraken, dve od največjih kriptoborz na svetu, še vedno omogočata prenose premoženja v višini več kot tisoč evrov zgolj z e-poštnim naslovom, na primer. 

Uporabniki Binance, ki je glede na obseg trgovanja največja borza s kriptovalutami na svetu, lahko kljub temu, da svoje identitete niso potrdili z osebnim dokumentov, temveč so se zgolj registrirali z e-poštnim naslovom, vsakih 24 ur prenesejo do dva bitcoina, ki sta ob trenutni ceni vredna precej več od tisoč evrov. | Foto: Reuters Uporabniki Binance, ki je glede na obseg trgovanja največja borza s kriptovalutami na svetu, lahko kljub temu, da svoje identitete niso potrdili z osebnim dokumentov, temveč so se zgolj registrirali z e-poštnim naslovom, vsakih 24 ur prenesejo do dva bitcoina, ki sta ob trenutni ceni vredna precej več od tisoč evrov. Foto: Reuters

Borze s kriptovalutami bodo postale bolj podobne klasičnim bankam

Podjetja, ki omogočajo prenose kriptovalut, bodo morala ob vsaki transakciji zbrati osebne podatke pošiljatelja in prejemnika kriptovalute ter zbrane podatke tudi deliti z drugimi ponudniki podobnih storitev. Podoben postopek morajo že danes izvajati banke. 

Onecoin Ruja
Novice Imperij "kriptokraljice" se ruši, denar več tisoč Slovencev verjetno izgubljen #video

Kako natanko bodo nova pravila implementirana v praksi, bo odločil pristojni organ v vsaki državi posebej. Ukrepi FATF bodo sicer veljali tako rekoč v vseh državah sveta, tudi v Sloveniji. Države, ki ne bodo upoštevale novih pravil FATF, se lahko znajdejo v nemilosti organizacije in so posledično celo izključene iz mednarodnega finančnega sistema, še piše Bloomberg.

Odzivi na napovedani sveženj novih regulativnih ukrepov so zvečine negativni, a nekaj optimizma vendarle je

Bitcoin | Foto: Reuters Foto: Reuters
Na eni strani se pojavljajo opozorila, da bo upoštevanje novih pravil drago in zapleteno, saj bo najverjetneje treba razviti enotno infrastrukturo, ki bo borzam s kriptovalutami in drugim podjetjem iz kriptosveta omogočila deljenje podatkov o transakcijah. Marsikatera manjša borza s kriptovalutami bi zaradi stroškov, ki jih prinašajo nova pravila, lahko tudi ugasnila.

Kritiki svarijo tudi, da bo zaradi prihajajočih ukrepov, ki praktično ukinjajo anonimnost pri pošiljanju kriptovalut, več prenosov premoženja neposredno med uporabniki. Takšne transakcije je izredno težko izslediti, kar bo dodaten izziv pri prizadevanjih za preprečevanje pranja denarja. 

Po drugi strani pa bi lahko novi standardi FATF zaradi izboljšane preglednosti kriptovalute v očeh večjih institucij, ki za zdaj nanje gledajo postrani, dodatno legitimizirali, kar bi lahko v prihodnosti pomenilo več možnosti uporabe in zapravljanja digitalnega premoženja. 

Preberite tudi:

Nejc Kodrič, Damian Merlak
Novice Hoteli, potovanja in tesle: slovenski kriptomilijonar bogastva ne skriva
Ross Ulbricht
Novice "Naredil je neumnost, zdaj pa prestaja hujšo kazen od morilcev"
Nejc Kodrič
Novice Enega najbogatejših Slovencev uvrstili med svetovno elito #video
Ne spreglejte