Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
17. 12. 2015,
17.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tesla Elon Musk iPhone Matic Tomšič

Četrtek, 17. 12. 2015, 17.42

8 let

To je fant, ki lahko postane večji od Elona Muska

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tehnološko zelo nadarjeni ameriški mladenič George Hotz je prvi na svetu odklenil pametni telefon Apple iPhone in igralno konzolo Sony Playstation 3. Danes v svoji garaži izdeluje samovozni avtomobil.

Takrat 17-letni George Hotz je leta 2007 postal idol številnih mladih navdušencev nad tehnologijo in avtomobilizmom. Kot prvemu na svetu se mu je namreč posrečilo odkleniti (ali jailbreakati) Applov novi pametni telefon iPhone, s čimer je omogočil nalaganje aplikacij na napravo, ki tega sicer ni dovoljevala. Odklenjeni iPhone je bil tisti čas tako velika reč, da je neki ameriški poslovnež Hotzu zanj ponudil tri nove iPhone in nov športni avtomobil nissan 350Z.

Januarja 2010 je Hotz znova oral tehnološko ledino. Uspelo mu je zaobiti zaščito Sonyjeve igralne konzole Playstation 3, kar je v teoriji pomenilo, da bi nanjo lahko nalagal piratske igre in programe, ki jih Sony ni predvidel. Hotz je z iskanjem varnostnih lukenj v konzoli Playstation 3 sicer prenehal razmeroma hitro, saj ga je nezadovoljni Sony povabil na sodišče. Danes do japonskega proizvajalca elektronike še vedno kuha zamero – na svojem blogu obiskovalcem svetuje, naj kupijo Apple, Microsoft, Samsung, LG ali Nintendo, le Sonyja ne. Hotzev slavni glasbeni video, v katerem je z rimami udrihal po Sonyju:

Zgodnji uspehi, nadarjenost in internetna prepoznavnost so Hotzu med letoma 2012 in 2015 prinesli zaposlitev pri Facebooku in Googlu, a se pri nobenem od internetnih velikanov ni zadržal dolgo. Letos je ustanovil start-up comma.ai, v katerem dela sam. Njegov cilj? Zgraditi najbolj zanesljiv in poceni sistem za avtonomno vožnjo.

"Težava avtonomnih avtomobilov je, da vozijo kot roboti, ne kot ljudje" V manj kot dveh mesecih je danes 26-letni George Hotz v svoji garaži sprogramiral sistem, ki njegovemu avtomobilu Acura ILX omogoča, da vozi sam, piše ameriški medij Bloomerg, katerega novinar je Hotza pred kratkim obiskal v San Franciscu.

Hotz pravi, da je njegov sistem za avtonomno vožnjo bistveno drugačen od tistih, ki jih razvijajo vodilna podjetja na tem področju, v prvi vrsti Google in Tesla. Temelj sistema je umetna inteligenca, ki se "uči" voziti s tem, ko pri vožnji prek kamer in radarja opazuje Hotza in dogajanje v prometu. "Težava, ki jo vidim pri razvoju večine avtonomnih vozil, je, da ne vozijo kot ljudje, temveč kot roboti. Človek za volanom se idealne linije ne drži vedno, včasih dela tudi napake. Moj sistem se bo naučil prepoznati takšne napake in se jim med avtonomno vožnjo poskusil izogniti," je za Bloomberg pojasnil Hotz.

video:

Tako prepričan v svoj prav, da je zavrnil enega največjih vizionarjev na svetu Hotz ima oči trenutno oprte v en cilj – postati boljši od ponudnika sistemov za avtonomno vožnjo Mobileye, ki trenutno oskrbuje Teslo, vodilnega proizvajalca električnih avtomobilov. Kako bo to storil? "Moj sistem je bolj zanesljiv, a veliko cenejši. Vse komponente in programska oprema za en avtomobil stanejo manj kot tisoč dolarjev (okrog 900 evrov)," je povedal.

Hotz proti Tesli Velike besede bo George Hotz v kratkem podkrepil s praktičnim preizkusom, v katerem bo poskusil premagati avtopilota druge generacije električnega vozila Tesla S, še poroča Bloomberg. Svojo Acuro bo poslal na samostojno pot prek mostu Golden Gate v San Franciscu, kjer so vozila testirali tudi pri Tesli. Model S se je zaradi slabo vidnih oznak na cesti med potjo kar precej namučil.

Ne spreglejte