Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
9. 11. 2017,
4.06

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Cloudflare digizgodbe internet svetovni splet

Četrtek, 9. 11. 2017, 4.06

6 let, 5 mesecev

Takšne stene nimajo nikjer drugje na svetu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Na sedežu podjetja Cloudflare, ki upravlja posredovanje vsebin in zaščito pretoka informacij za okrog deset odstotkov vsega svetovnega spletnega prometa, je prav posebna stena, na kateri je več deset tako imenovanih lavinih svetilk. A nenavadna dekoracija ni le paša za oči, temveč ima tudi praktično vrednost, ki je za varnost svetovnega spleta pravzaprav kritičnega pomena. 

Leta 2008 ustanovljeno podjetje Cloudflare deluje kot posrednik in varuh za promet več milijonov spletnih strani. V svojem omrežju vsak mesec prejmejo več kot deset bilijonov (deset tisoč milijard) zahtevkov za izmenjavo podatkov, ki pa jih je treba tudi ustrezno zaščititi. Pri tem ima pomembno vlogo igra stena iz naslova, ki stoji v tej zgradbi, na sedežu podjetja Cloudflare v ameriški metropoli San Francisco.  | Foto: Google Street View Leta 2008 ustanovljeno podjetje Cloudflare deluje kot posrednik in varuh za promet več milijonov spletnih strani. V svojem omrežju vsak mesec prejmejo več kot deset bilijonov (deset tisoč milijard) zahtevkov za izmenjavo podatkov, ki pa jih je treba tudi ustrezno zaščititi. Pri tem ima pomembno vlogo igra stena iz naslova, ki stoji v tej zgradbi, na sedežu podjetja Cloudflare v ameriški metropoli San Francisco.  Foto: Google Street View

Ker prek internetnega omrežja ameriškega podjetja Cloudflare potuje približno deset odstotkov spletnega prometa, potrebujejo dober način, kako ga zaščititi pred morebitnimi nepridipravi, ki bi ga poskusili prestreči in zlorabiti. Vse podatke zato sproti šifrirajo, a ker upravljajo tolikšen volumen spletnega prometa, potrebujejo tudi zanesljive šifre

Šifre, ki jih heker oziroma njegov specializirani program ne bo mogel razvozlati kar mimogrede, je mogoče ustvariti z uporabo povsem naključnih dolgih zaporedij podatkov. Ta bi si lahko za Cloudflare izmišljal računalniški program, a mu tega opravila v podjetju ne želijo prepustiti.

Računalniki imajo radi red, za dobro zaščito pa je potreben kaos

"Pri računalnikih je vedno neka meja, ko postanejo predvidljivi. Resnična naključnost in kaos jim še ne ležita najbolj, saj se konec koncev vselej zanašajo na nek vnaprej določen sistem, komplet ukazov, ki jim pove, kako naj delujejo," je v tem videoposnetku povedal Nick Sullivan, prvi mož šifriranja podatkov oziroma kriptografije v podjetju Cloudflare.

Tu nastopi stena z lavinimi svetilkami.

Na nasprotni strani prostora, v kateri so razstavljene, je kamera, ki snema polico s svetilkami in različnimi položaji mehurčkov voska v njih. Posnetke Cloudflare nato pretvori v dolga, nepredvidljiva in res povsem naključna podatkovna zaporedja, iz katerih ustvarja šifre za zaščito spletnega prometa.

Prednost uporabe lava svetilk je v tem, da je gibanje mehurčkov v njih skoraj nemogoče predvideti oziroma simulirati z računalnikom, če pa jih je na enem mestu toliko kot na steni sprejemne pisarne v podjetju Cloudflare, je nepredvidljivost prizorov, ki jih snema kamera, eksponentno večja, je še pojasnil Sullivan.  | Foto: YouTube Prednost uporabe lava svetilk je v tem, da je gibanje mehurčkov v njih skoraj nemogoče predvideti oziroma simulirati z računalnikom, če pa jih je na enem mestu toliko kot na steni sprejemne pisarne v podjetju Cloudflare, je nepredvidljivost prizorov, ki jih snema kamera, eksponentno večja, je še pojasnil Sullivan.  Foto: YouTube

Cloudflare podobni tehniki za ustvarjanje šifer uporablja tudi v pisarni v Londonu, kjer naključne situacije ustvarjajo nihala, in v Singapurju, kjer kaotična zaporedja podatkov zagotavlja razpad radioaktivnega elementa. 

Oglejte si videoposnetek zanimive stene v podjetju Cloudflare:

Za konec še: kako deluje lavina svetilka?

Na dnu svetilke je žarnica, v osrednjem steklenem delu pa sta voda in parafinski vosek, ki mu je primešana snov, zaradi katere je ob sobni temperaturi čisto malo gostejši od vode in na začetku zato ždi na dnu svetilke.

Ko svetilko vklopimo, žarnica na dnu segreje vosek, ta se zaradi toplote razširi in postane manj gost od vode, zaradi česar splava proti vrhu svetilke. Tam se ohladi, znova postane gostejši od vode in potone proti žarnici, kjer se ves postopek ponovi. 


Preberite tudi:

Kako vam na spletu sledijo in kako se lahko skrijete

Ne spreglejte