Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
24. 10. 2016,
4.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

1

Natisni članek

čili YouTube zanimivosti

Ponedeljek, 24. 10. 2016, 4.01

6 let, 7 mesecev

Sprejel je spletni izziv in imel srečo, da ni umrl

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

1

Čili | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Eden od izzivov, ki se v zadnjem obdobju pojavljajo na spletni strani YouTube, je uživanje najbolj pekočih čilijev na svetu in snemanje reakcije. A čeprav tudi najbolj vražji čiliji niso nevarni zdravju, se lahko pri nekaterih uživalcih pojavi agresiven odziv na kapsaicin, pekočo sestavino čilija, in povzroči resne poškodbe. 

Med številnimi, ki so že sodelovali v izzivu s čiliji, je bil tudi 47-letni Američan. Iz radovednosti je pojedel (in se pri tem snemal) čili vrste bhut jolokia, ki je bil pred nekaj leti tudi lastnik Guinnessovega rekorda za najbolj pekoč čili na svetu.

Glede na vsebnost kapsaicina, kemikalije, zaradi katere je čili pekoč, je moč bhut jolokie v povprečju ocenjena na okrog milijon Scovilovih enot (Scovillova lestvica nam pove, kako pekoč je čili. Več, kot je enot, bolj čili peče.)

Kako pekoč je čili bhut jolokia? Približno 400- do 500-krat bolj od tabaska, priljubljenega dodatka jedem. Rekorda za najbolj pekoč čili bhut jolokia sicer nima več, v zadnjih letih se je pojavilo nekaj čilijev, ki presegajo dva milijona Scovillovih enot.  | Foto: Thinkstock Kako pekoč je čili bhut jolokia? Približno 400- do 500-krat bolj od tabaska, priljubljenega dodatka jedem. Rekorda za najbolj pekoč čili bhut jolokia sicer nima več, v zadnjih letih se je pojavilo nekaj čilijev, ki presegajo dva milijona Scovillovih enot.  Foto: Thinkstock

Ta čili je sicer tudi najbolj priljubljena izbira uporabnikov, ki se udeležujejo izziva na YouTubu. Kot na primer ti dekleti: 

View post on imgur.com

Zaradi spletnega izziva je moral jesti po slamici

Ko je pojedel čili, je 47-letnik iz ZDA zelo pekoč okus poskusil popraviti s hrano in vodo, a ni pomagalo. Peklo ga je tako zelo, da je pomoč poiskal v bolnišnici, kjer je nato ostal kar 23 dni. 

Zaradi bruhanja, hlastanja za zrakom in hropenja, vse to je bila posledica čilija, se je moškemu pretrgal požiralnik, navaja tale študija omenjenega primera. Če ne bi takoj poiskal zdravniške pomoči, bi verjetno umrl. Pretrganje požiralnika je tako imenovan Boerhaavejev sindrom, smrtnost, če ne pride do pravočasnega operativnega posega, pa skoraj stoodstotna. 

Noben čili ni tako zelo pekoč, da bi v požiralnik dobesedno izžgal luknjo, jo pa lahko povzroči nepričakovan odziv telesa na pekoč okus čilija. Na fotografiji Smrt iz Karoline, trenutno najbolj pekoč čili na svetu. Dosega tudi do 2,2 milijona Scovillovih enot. | Foto: Thinkstock Noben čili ni tako zelo pekoč, da bi v požiralnik dobesedno izžgal luknjo, jo pa lahko povzroči nepričakovan odziv telesa na pekoč okus čilija. Na fotografiji Smrt iz Karoline, trenutno najbolj pekoč čili na svetu. Dosega tudi do 2,2 milijona Scovillovih enot. Foto: Thinkstock

Oglejte si še nekaj videoposnetkov prežvekovalcev najbolj pekočih čilijev na svetu:

Ne spreglejte