Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 1. 2012,
14.10

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vtisi Vtisi

Sreda, 18. 1. 2012, 14.10

3 mesece, 2 tedna

Sony Ericsson Xperia Arc S

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav nadgradnja Xperie Arc ni prinesla skorajda nobene novosti in pustila nekaj napak predhodnice, pri katerih ne moremo zatisniti oči, si S-različica Xperie Arc vseeno zasluži pohvalne besede.

Vtis elegantnega in sofisticiranega mobilnega telefona se hitro razblini, ko ga pogledamo pobliže. Prepletanje kovine in plastike skazi prejšnjo podobo in nam da vtis o robustnem plastičnem mobilniku, ki deluje tudi malce grobo. Če niste vneti oboževalec Sony Ericssonovih mobilnih telefonov, boste verjetno z malce podcenjevalnim odnosom prijeli Xperio Arc S v roke. A že prvi stik z njim vas bo prijetno presenetil in mu boste dali novo priložnost. Povsem upravičeno, saj vas ne bo pustila na cedilu. Delovanje mobitela je namreč hitro in zanesljivo, zato so kaj hitro postal vaš spremljevalec v torbici ali žepu hlač.

Deležna premalo nadgradenj glede na predhodnico Xperia Arc S je na las podobna svoji mlajši sestrici Xperii Arc, ki je stara komajda več kot pol leta. Proizvajalci mobilnih telefonov so v zadnjem času začeli s trendom minimalnega nadgrajevanja mobilnikov, kar je možnost opaziti tudi pri našem testirancu. Opazna razlika med mlajšo in starejšo sestrico je procesor 1,4 GHz.

Naslednica Xperie Arc je navdušujoč izdelek, pri katerem je posebne pohvale deležen 4,2-palični zaslon Bravia Engine Reality, ki trenutno velja za enega najboljših, najsvetlejših in najbolj odzivnih zaslonov. Plastično-kovinska preobleka ga na videz naredi malce večjega, kot je v resnici, zato dobi v ženskih rokah robustnejši videz.

Za panoramske posnetke je treba vaditi Ima fotoaparat z ločljivostjo osem milijonov slikovnih pik z LED-bliskavico, ki med snemanjem izvaja samodejno ostrenje. Podobno kot njena predhodnica, Xperia Arc, tudi S-različica nima sprednje kamere. Proizvajalec se je odločil za izvrsten fotoaparat, ki daje žive barve s polno barvno paleto in izjemno dobro odzivnim dvakratnim zumom, ki ga dobro dopolnjuje kar 16-kratni zum pri snemanju videovsebin. Ima kar šest različnih funkcij za posnetke, poleg tega pa še možnosti, kot so stabilizator slike, funkcija detekcije nasmeha in prepoznavanje scen, kar odlično dopolnjujejo še panoramski posnetki, ki so možni posneti tudi v 3D-različici. Ta odlična osvežitev nekoliko standardnih funkcij pri drugih mobilnih telefonih pa ima slabost. Pri snemanju posnetka je treba imeti mirno roko ter primerno osvetlitev, v nasprotnem primeru dobite obvestilo o nezmožnosti izdelave posnetka. Prav zato je treba precej vaditi. Precej pa je moteč gumb za vklop fotoaparata, ki ni najbolje odziven, uporablja pa se tudi kot sprožilec, ki potrebuje grob pritisk za ujem trenutka v objektiv.

Kako se obnese kot fotoaparat?

HDMI neuporaben brez dodatnih stroškov? Baterija podobno kot pri drugih pametnih telefonih lahko zdrži tudi več kot en dan, lahko pa se potrudite in jo izpraznite tudi kaj prej. Zanimivo pa je, da ima mobitel na spodnjem delu HDMI-vhod, a brez priloženega HDMI-kabla v škatli.

Pri snemanju videa naletimo težavo, saj težje zaznava večje premikajoče se predmete. Če izvzamemo to napako, je posneti video še kako izdelek vreden hvale. Barve, 16-kratni zum in ostrina so na ravni, ki si jo želi imeti vsak uporabnik. A moti odsotnost možnosti snemanja videa v tehniki FullHD 1080p.

Kako se obnese kot kamera?

Zaslon se izkaže tudi pri brskanju po spletu, za zanimivo brskanje pa poskrbi tudi hitro odpiranje zavihkov, dobra ločljivost zaslona, ki je ravno prav velik. Prav to so karakteristike, zaradi kateri boste prikovani na Xperio Arc S. Le na eno oviro boste naleteli, ki sicer ni popolnoma moteča, saj se jo da spregledati – omejitev odprtih zavihkov.

Primeren je tako za zahtevnejšega kot tistega manj veščega uporabnika mobitelov z zaslonom na dotik, saj pri delu na njem ne bo naletel na "začetniške" spodrsljaje, ki so pogosto opazni kot daljši in bolj grobi pritiski na zaslon. Cena mobitela v prosti prodaji bo pregnala marsikaterega potencialnega kupca, a tisti pristaši znamke Sony Ericsson ga bodo z veseljem pograbili. Obžalovanja po nakupu ne bodo občutili.

Končna ocena: 8

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte