Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 6. 2014,
11.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 4. 6. 2014, 11.24

8 let

Sašo Dimitrievski: Kako digitalna je Slovenija v resnici? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sašo Dimitrievski je na predavanju Digitalna Slovenija 2014 razmišljal o tem, ali v Sloveniji sploh razumemo marketing in zdaj tako aktualen digitalni marketing.

Podjetja po svetu digitalni komunikaciji in digitalnemu marketingu posvečajo vse več pozornosti oziroma digitalni marketing je že nekaj let pomemben del komunikacije uspešnih podjetij.

Sašo Dimitrievski, partner in član izvršnega odbora Pristopa, je podal primere nekaterih zanimivih oglaševalskih praks iz tujine, recimo oglasov za priljubljene piškotke, ki se odzivajo na aktualne dogodke po svetu, recimo olimpijske igre, in oglase prilagodijo njim. K sooblikovanju oglasov spodbudijo tudi uporabnike (v tem primeru sladkosnede ljubitelje piškotkov), kampanjo pa selijo tudi na družbena omrežja ter tako povečajo doseg kampanje.

Čarovnica iz Blaira – uspešen viralni projekt še pred družbenimi omrežji Opozoril je tudi na leto 1999, ko je svet osupnil projekt Čarovnica iz Blaira, prvi medijski projekt, pri katerem je bila edini nosilec kampanje spletna stran. Z milijon dolarjev vložka v marketing so ustvarjalci filma v obdobju, ko družbenih omrežij, kot sta Facebook in Twitter, še ni bilo, pridobili kar 260 milijonov dolarjev prihodka.

Kako to deluje v Sloveniji? Smo majhen trg, ki pa na področju digitalnega marketinga nazaduje, pravi Dimitrievski. Internetne investicije naših podjetij so namreč po letu 2011 padle in so praktično nične.

Je Slovenija sploh v digitalni dobi? Zakaj se to v Sloveniji dogaja? Smo sploh v digitalni dobi? Po raziskavi sodeč kar 40 odstotkov marketingarjev ne zbira podatkov o uporabnikih. Kako naj potem digitalni marketing deluje, se sprašuje Dimitrievski. Težava slovenskih podjetij je, da se premalo posvečajo svojim uporabnikom, da niso usmerjeni k uporabnikom, po drugi strani pa pričakujejo njihovo zvestobo.

Uporabnik naj bo del marketinga Marketing se torej ne sme ukvarjati le s komunikacijo, temveč tudi s produkti, predvsem pa uporabnike teh angažirati. Tudi prek družbenih omrežij, aplikacij in podobnega.

Ne spreglejte