Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
1. 4. 2015,
12.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2015, 12.00

6 let, 7 mesecev

Prvoaprilska šala, ki je spremenila svetovni splet

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Google je znan kot eden največjih tehnoloških šaljivcev, a uspeha potegavščine, ki so si jo v podjetju privoščili na 1. april leta 2004, najbrž ne bodo ponovili nikoli. Takrat so namreč zagnali Gmail.

Branje misli MentalPlex in tolmač oglašanja živali Translate for Animals sta le dve izmed bolj posrečenih prvoaprilskih šal Googla, ki v IT-sferi slovi kot velik duhovitež. Tehnološko potegavščino, ki je najbrž ne bo mogoče preseči nikoli, pa si je Google privoščil pred enajstimi leti. No, vsaj uporabniki spleta so menili, da je lansiranje elektronske pošte Gmail samo hec. Gmail: Predober, da bi bil resničen 1. aprila 2004 je bilo preprosto razumeti tiste, ki so menili, da je Gmail le še ena Googlova šala. Da bi spletna pošta v času, ko je Hotmail ponujal dva megabajta prostora za shranjevanje sporočil, Yahoo! Mail pa štiri megabajte, uporabniku ponudila cel gigabajt (1024 megabajtov), je bilo slišati neverjetno.

Skeptiki so se namrščili tudi ob opombi, da bodo registracije za Gmail potekale po principu povabil, Google pa je novo storitev predstavil v malenkost duhovitem slogu. V času, ko je bil Google pravzaprav le spletni iskalnik in ne celoten ekosistem, prav tako nihče ni pričakoval, da lahko izda tako zelo prostoren e-poštni predal, ki bo deloval, kot se šika.

Pa vendar v prihodnjih mesecih hitro rastoče število uporabnikov nikoli ni prejelo sporočila, da bo eksperimenta zdaj konec, ker je vendarle šlo za prvoaprilsko šalo. Gmail je postal ena najbolj razširjenih storitev spletne elektronske pošte z več kot pol milijarde aktivnih uporabnikov in prva aplikacija za mobilne naprave, ki je presegla magično milijardo namestitev. So se pa pri Googlu zlagali, ko so 1. aprila 2004 zagotovili, da e-pošte zaradi gigabajta prostora nikoli ne bo treba brisati. Velikost brezplačnega predalnika je do danes narasla na 15 gigabajtov, pa marsikateremu uporabniku zaradi večjega obsega spletnega prometa in obilnejših digitalnih vsebin tudi to ni več dovolj. Kaj je Google ušpičil letos? Preverili smo še prvoaprilske šale, ki so si jih pri Googlu privoščili letos:

- V spletnem brskalniku lahko na zemljevidu Google Maps igrate legendarno arkadno igro Pacman (bližnjica do igre v oknu spodaj levo).

- Odprite elgooG in vsebine z Googlom iščite na zrcaljenem zaslonu.

- Spletna pošta Gmail je domnevno bogatejša za pametnega pomočnika Smartbox by Inbox, ki zna samodejno urejati mape, prikazovati obvestila in uporabnika varovati pred neželenimi elektronskimi sporočili oziroma spamom. - Mobilna različica spletnega brskalnika Chrome je dobila funkcijo Share a Reaction (Deli odziv), ki uporabniku omogoča, da med brskanjem po spletu ustvari posnetek zaslona in nanj s pomočjo kamere na sprednji strani telefona ali tablice prilepi svoj obraz. Sliko lahko nato deli na Twitterju in jo opremi z oznako (oziroma hashtagom) #ChromeSelfie.

Ne spreglejte