Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
15. 1. 2019,
18.18

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

4

Natisni članek

raziskava Hillary Clinton Donald Trump volitve družbena omrežja Facebook lažne novice

Torek, 15. 1. 2019, 18.18

5 let, 3 mesece

Nepričakovani osumljenci

Presenetilo vas bo, kdo najbolj razširja lažne novice po Facebooku

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

4

starejši par | Spodbudnejši izsledek raziskave ameriških znanstvenikov je, da širjenje lažnih novic morda le ni tako zelo epidemično, kot nekateri mislijo. | Foto Getty Images

Spodbudnejši izsledek raziskave ameriških znanstvenikov je, da širjenje lažnih novic morda le ni tako zelo epidemično, kot nekateri mislijo.

Foto: Getty Images

Raziskava, kjer so preučevali uporabnike Facebooka, je pokazala, da je ena skupina uporabnikov veliko bolj naklonjena razširjanju lažnih novic kot vsi drugi. Kaj menite, kdo?

Raziskava laboratorija za družbene medije in politično udeležbo pri univerzi New York University in univerze Princeton je pokazala, da so uporabniki Facebooka nad 65. letom starosti najverjetnejši razširjevalci lažnih novic na tem družbenem omrežju.

Angela Merkel
Novice Facebookova orodja za lov na lažne novice preizkušajo tudi v Nemčiji

Medtem ko je v skupini od 18 do 29 let delež tistih, ki so delili in še na druge načine razširjali lažne novice, tri odstotke, je ta odstotek pri starejših od 65 let dosegel kar 11 odstotkov.

Kaj so pravzaprav lažne novice? To so napačni ali zavajajoči prispevki, ki s svojo podobo posnemajo pristne medijske prispevke z namenom zavajanja neobveščenih bralcev.

Republikanci veliko pogosteje kot demokrati …

Študija je prav tako pokazala zelo veliko razliko v tem deležu med podporniki dveh najmočnejših političnih strank v ZDA. Pri republikancih je bilo kar 18 odstotkov tistih, ki so delili lažne novice, pri demokratih pa štirje odstotki.

Podporniki republikancev, starejši od 65 let, so delili skoraj sedemkrat več lažnih novic kot preostali uporabniki, je še odkrila raziskava.

Donald Trump
Novice Trump držal obljubo in podelil nagrade za najboljše lažne novice

… a le bodimo previdni, kaj bomo iz tega sklepali

Kljub tako veliki razliki avtorji študije zagovarjajo, da politična pripadnost vendarle nima vloge pri dovzetnosti do lažnih novic.

Kot pravijo, ljudje delijo vsebine, s katerimi se strinjajo, v predvolilnem času pa je mrgolelo lažnih novic, naklonjenih enemu kandidatu in uperjenih proti drugi kandidatki, zato ta razkorak ni nujno izkaz večje naklonjenosti konservativcev za deljenje lažnih novic v primerjavi z liberalci.

spletno nakupovanje
Novice Na internetu niso samo lažne novice, temveč tudi lažne ocene in mnenja

Ko so namreč izločili vse lažne novice, ki niso bile bodisi za Trumpa bodisi proti Clintonovi, te razlike med uporabniki z različno politično pripadnostjo skoraj ni bilo več.

Računalnik, internet
Novice Nad lažne novice z blockchainom in vedenjem množice

Lažne novice širi slaba desetina uporabnikov

Spodbudnejši izsledek raziskave je, da širjenje lažnih novic morda le ni tako zelo epidemično, kot nekateri mislijo. Od 1.300 uporabnikov, katerih profile na Facebooku so preučevali v raziskavi (povabili so jih sicer 3.500, a preostali niso bili pripravljeni deliti svojih podatkov), jih je v času ameriških predsedniških volitev to počelo manj kot devet odstotkov.

Jean-Claude Juncker
Novice Juncker očital Orbanu, da širi lažne novice
Ne spreglejte