Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 6. 2014,
19.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 4. 6. 2014, 19.29

8 let

Okrogla miza: Ali več kanalov res pomeni več priložnosti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tretji tematski sklop prvega dneva so na Diggitu strokovnjaki sklenili z okroglo mizo, na kateri so izmenjali mnenja o večkanalnosti in večzaslonskosti, ki ju ponujajo nove tehnologije.

Nove tehnologije, aplikacije in družbena omrežja medijem in podjetjem ponujajo številne nove priložnosti za sporočanje, obenem pa doseganje svojih uporabnikov in kupcev. Ti uporabljajo vedno več različnih napravic (prenosniki, pametni telefoni, tablice, zasloni na mestnih avtobusih …), prek katerih jih lahko doseže naše sporočilo. Pri tem je zelo pomembno tudi povezovanje različnih kanalov.

Kako torej izkoristiti sinergije, ki jih prinaša večzaslonskost, kako povečati učinkovitost in uvesti preprosto spremljanje rezultatov? Kako se prilagoditi spremembam uporabnikovega nakupnega procesa in premiku k mobilnemu?

Na ta vprašanja so na okrogli mizi, ki jo je vodil mag. Mitja Jereb, direktor področja marketinga v družbi TSmedia, odgovarjali dr. Katarina Wendl, vodja novih medijev in spletne trgovine pri Hervisu, mag. Boštjan Kožuh, vodja področja poslovnega obveščanja pri SAS, Matej Klepec, direktor Goldbach Audience Slovenija, in Timotej Gala, izvršni direktor EMEA (Httpool).

Mitja Jereb: Večkanalnost je realnost "Večkanalnost je današnja realnost," je uvodoma poudaril Mitja Jereb. A katere so njene prednosti in slabosti? Športna trgovina Hervis večkanalnost uvaja v svoje poslovanje, kljub temu pa je dobro, da so prisotni tudi v realnem življenju, s fizičnimi trgovinami, meni Katarina Wendl. "Želimo izkoristiti kar največ od obeh kanalov – online in offline. Prek novih kanalov pridobivamo nove kupce z drugačnimi nakupovalnimi navadami."

Boštjan Kožuh: Večkanalnosti se je treba lotiti strateško Večkanalnost pa prinaša marsikatere izzive tako za oglaševalce kot za trgovce in podjetja. Boštjan Kožuh tako pravi, da se morajo podjetja večkanalnosti lotiti strateško. "Gre za dolgotrajše sledenje uporabnikom, poznati moramo njihove navade, nakupne odločitve, njihovo vedenje na spletu."

Vidi pa tudi številne prednosti: "Večkanalnost je pozitivna predvsem zato, ker z njo ne pridobimo le novih podatkov o uporabnikih, temveč tudi o svojem poslu in priložnostih zanj."

Timotej Gala: Preizkusi kampanjo in se odloči za prave kanale Timotej Gala je prepričan, da je večkanalnost nuja, neizogibna sestavina sodobnega sporočanja in trženja. Se pa spopada s tremi glavnimi izzivi: veliko fragmentacijo potrošniškega vedenja, velikim številom naprav, prek katerih dostopamo do vsebin in informacij, ter tudi veliko fragmentacijo virov, ki jih ima na voljo oglaševalec, ki želi komunicirati na spletu.

Vsak oglaševalec mora preizkusiti svojo kampanjo in se nato odločiti za pravi kanal ali kanale.

Matej Klepec: Ali struktura vašega podjetja podpira večkanalnost? Pomembno vprašanje je, tako meni Matej Klepec, kako organizacijska struktura podjetja sledi večkanalnosti. Prilagoditi se ji mora vse podjetje, saj le tako lahko zagotovite večkanalnost. Izziv je tudi relevantnost. Včasih nekateri kanali preprosto ne delujejo, zato je nujno, da najdemo prave, in ne posegamo po vseh, ki so nam na voljo.

Večkanalnost naj ponudi vsebino Boštjan Kožuh ob vsem tem dodaja, da sta pri večkanalnosti pomembni tudi vsebina in globina uporabniške izkušnje, ne gre le za oglaševanje. Izziv za prihodnost bo, kako v procesu večkanalnosti angažirati uporabnike.

Pomembno okolje ponujajo tudi pametni mobilni telefoni. Kot meni Katarina Wendl, je njihovih uporabnikov vedno več, vedno več časa preživimo povezani s spletom prek njih. Mobilno okolje moramo ločiti od spletnega, "online" prostora. Ljudje telefone uporabljajo drugače kot prenosne računalnike. Zagotovo je mobilni svet svet prihodnosti.

Ne spreglejte