Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2013,
11.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 7. 2013, 11.52

6 let, 7 mesecev

Od 1. julija cenejše mobilno gostovanje v državah EU-ja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Cene telefoniranja in prenosa podatkov v državah Evropske unije so od danes naprej nižje. Gre za zadnjo v vrsti pocenitev, ki jih že šest let narekuje Evropska komisija.

Evropska komisija je določila nove najvišje cene mobilnega gostovanja v tujini. Cena minute pogovora je padla za petino, na največ 24 centov + DDV. Še bolj pa se je znižala cena prenosa podatkov – en megabajt lahko tako po novem prenesemo za največ 45 centov + DDV, kar je za tretjino manj kot včeraj.

Navedene omejitve sicer veljajo le za države članice EU, v preostalih državah pa cene še naprej ostajajo relativno visoke.

Na Hrvaškem prej cel evro, zdaj samo še pol centa Z današnjimi spremembami cen bodo gostujoči slovenski uporabniki mobilne telefonije največ prihranili na Hrvaškem – v državi, za katero šele od danes velja Evrotarifa. Tako bodo med gostovanjem na Hrvaškem uporabniki namesto dosedanjih cen, ki so jih urejali ceniki posameznih slovenskih operaterjev, plačevali bistveno nižjo Evrotarifo, ta se je danes še dodatno znižala.

Prihranki so še veliko večji, kot se zdi na prvi pogled po cenovnih postavkah, tudi zaradi različnih načinov obračunavanja posameznih storitev, tako imenovanih obračunskih intervalov, zato so v nekaterih primerih razlike tudi večdesetkratne glede na cene, ki so pri naši jugovzhodni sosedi veljale še zadnji dan letošnjega junija.

Morda najbolj skrajen, vsekakor pa ne neobičajen primer je enkraten prenos podatkov v dolžini kratkega elektronskega poštnega sporočila brez priponke – na primer deset kilobajtov. Do 30. junija je bilo med gostovanjem na Hrvaškem za to treba plačati en cel evro, saj je to bila cena nedeljivih stotih kilobajtov, zdaj pa se plačuje na kilobajt natančno ob bistveno cenejšem megabajtu – po novem bo tako za prenos našega namišljenega sporočila treba odšteti le še pol evrskega centa.

Ne spreglejte