Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 5. 2012,
13.32

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vtisi Vtisi

Sreda, 9. 5. 2012, 13.32

3 mesece, 2 tedna

Ocenili smo: Nokia X2-02 in X2-05

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tokrat smo ocenili dva Nokijina telefona iz serije X2. Gre za priročna mobilnika za manj zahtevne uporabnike, eden pa ima zanimivo posebnost - dve reži za kartico SIM.

Déjà vu Na prvi pogled sta obe Nokii videti kot mobilniki, ki smo jih uporabljali pred slabim desetletjem. Sta priročna, majhna in lahka telefona, saj oba merita le 113 x 50 x 15 milimetrov, X2-02 tehta 71 gramov, X2-05 pa je s 87,8 grama nekoliko težji. Če ju primerjamo s sodobnimi pametnimi mobilniki, je to seveda zelo malo. Oba telefona sta sicer na voljo v več različnih barvah.

Po nekoliko bližjem pregledu lahko ugotovimo, da so na Finskem v mobilnika vgradili tudi nekoliko sodobnejše zadeve, kot na primer spletni brskalnik in režo za kartico microSD v velikosti do 32 gigabajtov. Kartica sicer ni priložena.

Osnove pokrite, drugače brez presenečenj Kar zadeva osnovne naloge, se nad Nokiama ne moremo pritoževati. Zvočnika delujeta dobro, tako da je med klici zvok jasen in čist. Tudi za pisanje kratkih sporočil sta tipkovnici super. Oba mobilnika imata vgrajen microUSB in omogočata povezovanje brek Bluetootha. Kaj več pa niti ne moremo pričakovati, saj ne podpirata omrežja 3G.

Zaradi omejenih funkcij do izraza prideta bateriji, ki sta sicer precej povprečni, a tovrstna telefona napajata tudi ves teden. X2-02 ima vgrajeno baterijo Li-Ion 1020 mAh, X2-05 pa Li-Ion 800 mAh.

V X2-02 lahko vtaknete dve kartici SIM Čeprav se mobilnika ne razlikujeta bistveno, pa je X2-02 poseben v enem pogledu – ima dve reži za kartico SIM. Ena je kot običajno pod baterijo, druga pa je dostopna od zunaj. Preklapljanje med njima je hitro in preprosto, a velja si zapomniti, da zadeva deluje samo, ko je notranja reža polna. Primarno kartico morate tako imeti vedno pod baterijo, drugače telefon ne bo deloval.

Tale izmenjava pa ima tudi slabo lastnost – če se pogovarjate prek ene kartice SIM, bodo tisti, ki vas želijo priklicati prek druge, dobili sporočilo, da ste nedosegljivi.

X2-02 si lahko sicer zapomni nastavitve za do pet različnih kartic SIM, o katerih vas na zahtevo obvešča, tako da vam ni treba ročno preverjati kartic, ki so trenutno v telefonu.

Kako se obnese kot fotoaparat?

Zelo osnovni kameri, zvok precej boljši Profesionalnih fotografij z nobenim od telefonov ne boste posneli, saj ima X2-05 kamero VGA z ločljivostjo 640 x 480, X2-02 pa kamero z dvema milijonoma točk in ločljivostjo 1.600 x 1.200. Kakovost fotografij ni ravno zavidljiva, da o videu ne govorimo. Da, video v ednini, saj ga z X2-05 sploh ne morete posneti. Vzorčni video in fotografije so bili posneti z X2-02.

Nekoliko bolj pa sta nam bila na X2-02 všeč glasbeni predvajalnik, ki podpira večino glasbenih formatov, in radio. Zvok je čist, predvajate pa ga lahko tudi prek glasnega zvočnika. Za shranjevanje glasbe boste verjetno potrebovali dodatno kartico microSD.

Kako se obnese kot kamera?

Dodatki in aplikacije še v povojih Glede na povedano bi bilo presenečenja na področju aplikacij naivno pričakovati. O koledarjih, kalkulatorjih in podobnih aplikacijah, ki sicer delajo čisto v redu, ne bomo podrobno pisali. Imata pa Nokii tudi osnovni spletni brskalnik in odjemalec elektronske pošte. X2-02 se lahko sicer pohvali še z Adobe Flash Litom, česar pri X2-05 ne najdemo.

Za klice in kratka sporočila bosta Obe Nokii, ki smo ju imeli tokrat v rokah, sta namenjeni manj zahtevnim uporabnikom, ki z mobilnikom predvsem kličejo in pošiljajo kratka ter slikovna sporočila. Tu nimamo nobenih pritožb. Je pa res, da kaj več z njima preprosto ne moremo početi.

Čeprav sta si telefona precej podobna, se razlikujeta pri nekaterih bistvenih stvareh (predvsem kameri in režah za SIM), zato jima dajemo različni oceni – sedmico X2-05 in osmico X2-02.

Splošna ocena: 7-8 Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte