Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
19. 2. 2015,
14.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sony pametni telefoni Matic Tomšič

Četrtek, 19. 2. 2015, 14.56

8 let

Nič več Sonyjevih televizorjev in pametnih telefonov?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sony želi znova poslovati v zelenem, zato bo v prihodnjih letih največ sredstev preusmeril v ekosistem igralne konzole Playstation, umaknil pa naj bi se s trgov pametnih telefonov in TV-sprejemnikov.

Japonski proizvajalec zabavne elektronike Sony, ki je v letu 2014 zabeležil izgubo v višini skoraj milijarde evrov (128 milijard jenov), želi do leta 2017 poslovanje znova spraviti na zeleno vejo in ustvariti dobiček v višini 3,6 milijarde evrov (500 milijard jenov). Za dosego cilja bodo pri Sonyju v oddelke, ki ustvarjajo prihodek, v prihodnjih letih vložili še več sredstev, od tistih, ki upravi in vlagateljem povzročajo sive lase, pa se bodo poslovili. Med njimi naj bi bili tudi mobilni telefoni in TV-zasloni.

Bo z blagovnima znamkama Xperia in Bravia kmalu upravljal nekdo drug? Iz Sonyja so pred kratkim sporočili, da je prioriteta podjetja trenutno zmanjšanje poslovnega tveganja in gonja za ustvarjanjem dobička. Zaradi tega obstaja velika možnost, da bo mednarodna korporacija izstopila iz dveh velikih trgov – mobilne telefonije in proizvodnje televizijskih sprejemnikov. Po prepričanju Sonyjevega vodstva naj bi bili področji preveč zasičeni s ponudbo tekmecev, zato bo podjetje sredstva vlagalo v nadaljnji razvoj oddelkov, kjer Sony še ima premoč.

Prvi mož Sonyja Kazuo Hirai po pisanju Wall Street Journala prodaje proizvodnje mobilnih naprav in TV-sprejemnikov ter pripadajočih blagovnih znamk, kot sta Xperia in Bravia, še ni potrdil, je pa povedal, da "so trenutno odprte prav vse možnosti".

Playstation, Sonyjevo zlato jajce PC Advisor piše, da naj bi Sony ustvarjanje dobička zelo zavzeto začel predvsem s pomočjo igralne konzole Playstation 4 in povezanih storitev. Playstation 4 je Sonyjev kronski dragulj – od izida konec leta 2013 je bilo prodanih že skoraj 19 milijonov enot. Podjetje naj bi v prihodnjih dveh letih ogromno sredstev vložilo v nadaljnjo rast ekosistema za igralce Playstation Network in podporo razvijalcem iger.

Konkreten denarni pospešek bo po pisanju PC Advisorja prejel tudi oddelek, ki proizvaja komponente fotoaparatov za mobilne naprave. Sonyjeve fotografske senzorje v svoje pametne telefone namreč vgrajujejo številna velika imena mobilne industrije, med drugim tudi Apple, LG in OnePlus.

Ne spreglejte