Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
1. 4. 2015,
11.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2015, 11.38

8 let

Najboljši vmesniki pametnih telefonov bodo prihajali iz Cukrarne

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Neimenovan azijski proizvajalec mobilnih telefonov se zanima, da bi v ljubljanski Cukrarni vzpostavil evropsko središče za razvoj naprednih uporabniških vmesnikov. Zunanjo podobo stavbe bodo ohranili.

"Težko verjamem, da je tako dobra lokacija v samem središču glavnega mesta razvite srednjeevropske države tako neizkoriščena," je povedal azijski poslovnež Ču Či, ki bo propadajoči Cukrarni morda vsadil novo upanje. Prav Slovenijo, Ljubljano in Cukrarno je izbral kot idealno lokacijo za gradnjo evropskega središča za razvoj naprednih uporabniških vmesnikov. "Slovenija je najboljša izbira" "Slovenija je država, kjer se najdražji mobilni telefoni prodajajo kot vroče žemljice, je država, kjer uporabniki vedo, kaj hočejo, kjer nam bodo znali povedati, kaj od nas in naših mobilnih telefonov pričakujejo, pa še sredi celine je, odlično navezana tako na staro ali, kot ji vi rečete, Zahodno Evropo kot tudi na novo oziroma Vzhodno Evropo," je izbiro Slovenije utemeljil Či.

Za katerega proizvajalca mobilnih telefonov, ki želi okrepiti svoje poslovanje pri nas, gre, pa nam ni uspelo izvedeti. "Imam kitajski in južnokorejski potni list, zdaj pa vi sklepajte, za koga delam," je skrivnostno in nekoliko cinično povedal Či, ki smo ga zgolj po naključju ujeli pred enim od prodajnih centrov Telekoma Slovenije v Ljubljani, kjer je, kot pravi, z zanimanjem opazoval vedenje slovenskih uporabnikov pri nakupu mobilnih telefonov.

Slovenija – dežela podjetnikov

Ko smo ga vprašali, zakaj je tako skrivnosten, je odvrnil, da ne želi izstopati v javnosti, dokler vsi dokumenti glede Cukrarne ne bodo urejeni. "Vemo, koliko časa nekateri v Sloveniji čakajo gradbena dovoljenja, mi si pa ne želimo privoščiti, da bi morebiten neugoden izid z birokracijo nam kdo pripisal kot neuspeh," je povedal Či.

"Marsikje drugje bi nas dočakali z odprtimi rokami, a se zavedamo prednosti Slovenije in smo zato pripravljeni tudi malo potrpeti – a ne za vsako ceno. V Sloveniji je veliko mladih, ambicioznih in usposobljenih ljudi, ki so pripravljeni delati zelo veliko, pa tudi statistike kažejo, da je redkokje na svetu tako visok delež samostojnih podjetnikov, kar dodatno dokazuje, kako podjetni so Slovenke in Slovenci," je poudaril Či.

"Vsi bomo ponosni"

Či je povedal, da bodo zunanjo podobe Cukrarne v celoti ohranili, ker se zavedajo njenega spomeniškega pomena in ker bodo v primeru uspešnega dogovora k temu tudi zavezani. Pri obnovi bodo poskusili uporabiti čim več izvirnega gradbenega materiala, tako zunanjost ne bo zlahka razkrila, da bodo v novem centru na najvišji ravni sodelovali predvsem slovenski, a tudi tuji strokovnjaki s področja računalništva, telekomunikacij, psihologije, antropologije in drugih ved, ki si bodo prizadevali mobilne naprave še bolj približati uporabnikom.

S prihodom azijskega investitorja ideja o kulturnem centru v Cukrarni ne bo umrla – Či je celo prepričan, da je to edino upanje, da se bo glede Cukrarne v nekem doglednem času kaj premaknilo, saj so tudi njim namenili nekaj prostora v svojih načrtih. "Zgradili bomo referenčni tehnološki in kulturni večnamenski center, na katerega bo upravičeno ponosen tako naš naročnik kot tudi Ljubljana in vsa Slovenija," je z odkritim optimizmom sklenil Či, ki upa, da mu bo Ljubljana že v kratkem postala drugi dom.

Ne spreglejte