Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
30. 7. 2014,
10.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

London mobilno plačevanje brezstično plačevanje javni prevoz mestni avtobus podzemna železnica Urbana Ljubljana

Sreda, 30. 7. 2014, 10.35

8 let

Londonski javni prevoz kmalu uradno tudi z brezstičnimi in mobilnimi plačili

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Od 16. septembra bo mogoče ves londonski mestni prevoz plačevati z brezstičnimi bančnimi karticami in pametnimi telefoni z ustrezno funkcionalnostjo. Kako je s tem pri nas?

Končno, pravijo nekateri Londončani, ki jim je v denarnicah ali žepih odveč nositi kartico Oyster (lahko bi rekli, da je to "londonska Urbana", torej kartica za brezkontaktno plačevanje), če imajo bančno kartico s čipom za brezstično plačevanje ali ustrezno opremljen pametni telefon (NFC). Prvi poskusi mobilnega plačevanja v londonskem javnem prevozu segajo namreč kar šest let v preteklost in ni jih malo, ki so prepričani, da je preteklo preveč časa do polne uveljavitve. Kdor hoče tradicionalno, bo plačal več Že res, da se po Londonu lahko potuje z mestnim prevozom tudi brez kartice Oyster, a so papirnate vozovnice bistveno dražje – v nekaterih primerih tudi za več kot sto odstotkov, kar je dovolj prepričljiv argument za večino potnikov. Papirnate vozovnice so med domačini namreč že izjemna redkost, tudi občasni obiskovalci britanske prestolnice se raje odločijo za Oyster. Toda izbira vendarle obstaja, pa komur ni mar za razliko v ceni … Oyster poskrbi za najnižji strošek Sredi septembra se bo v Londonu končalo testno obdobje, ki se je začelo aprila in v katerem je okoli tri tisoč preizkusnih uporabnikov lahko že uporabljalo svoje brezstične plačilne kartice in pametne telefone, a le za priložnostne vožnje in največ tedenske vozovnice.

Ko je pred dobrim desetletjem London dobil kartico Oyster, bančniki še niso razmišljali o uporabi tehnologije NFC (Near-Field Contact), tudi proizvajalcem telefonov se to takrat še ni zdelo smiselno. Še ena pomembna prednost kartice Oyster pred papirnatimi vozovnicami je, da je z njo mogoče uveljaviti dnevne in tedenske kapice – če bi bil strošek posameznih vozovnic v enem dnevu večji od stroška dnevne vozovnice za uporabljena tarifna območja, bo sistem nehal odštevati pri ceni dnevne vozovnice, podobno velja tudi za tedensko obdobje. Ljubljanska Urbana tega ne dela, potnik se mora predhodno opredeliti, ali bo v enem mesecu kupil mesečno ali plačeval priložnostne voznine. Če je napačno predvidel, pa smola, a je vendarle en plus za Ljubljano: pri nas se je treba "pofočkati" zgolj ob začetku potovanja, v Londonu pa, v primeru, da se potuje s podzemno ali primestnim vlakom, tudi neposredno po koncu vožnje. Virtualna Urbana v omejenem javnem preizkusnem obdobju Tudi v Ljubljani že nekaj mesecev poteka testno obdobje za virtualno Urbano – kakih 2.500 testnih uporabnikov pametnih telefonov s funkcionalnostjo NFC in nameščeno brezplačno aplikacijo, pri razvoju katere je sodeloval tudi Telekom Slovenije, imajo vse možnosti uporabe brez fizične kartice Urbana. Z virtualno Urbano v mobilnem telefonu lahko plačujejo mestni in primestni potniški promet na avtobusih LPP, izposojajo mestno kolo Bicikelj ter poravnavajo parkirnino.

Enako kot pri fizični kartici je tudi na virtualno Urbano dobroimetje treba naložiti vnaprej, a je pri virtualni Urbani zahvaljujoč plačilu prek sistema Moneta kar znotraj aplikacije to hitro ter, kar je zelo pomembno, prostorsko in časovno neodvisno. Nič iskanja najbližjega Urbanomata ali razočaranja ob zaprti trafiki (čeprav je virtualno Urbano mogoče polniti tudi tako). Vnaprej naloženo dobroimetje ali povezava z bančnimi plačilnimi mehanizmi V Londonu bodo mobilno plačevanje povezali z bančnimi aplikacijami za plačevanje, ki bodo voznine poravnavale neposredno z bančnega računa ali v povezavi s kreditno kartico. To pomeni, da bo za uporabo mobilnega telefona ali brezstične plačilne kartice pred prvo uporabo le treba opraviti še nekaj dodatnih formalnosti, ki v primeru dobroimetja na kartici, kot deluje Urbana, odpadejo.

Prav zaradi večjega števila vpletenih in posledično zahtevnejših in dolgotrajnejših usklajevanj je uvedba mobilnega in od kartice Oyster neodvisnega brezstičnega plačevanja javnega prevoza trajala tako dolgo, se opravičujejo v britanski prestolnici. Usklajevanju med udeleženci, čeprav jih je manj kot v Londonu, gre pripisati tudi to, da virtualna Urbana še ni zaživela v celoti in za vse zainteresirane, ki zdaj še vedno uporabljajo običajno kartico Urbana. London zmanjšuje število prodajalcev vozovnic Povezava z obstoječimi plačilnimi mehanizmi, ki bo postopoma nadomeščala kartice Oyster in trenutni sistem z dobroimetjem, je v skladu z napovedanimi varčevalnimi ukrepi v londonskem javnem prevozu. Londonski župan je namreč napovedal, da bo do konca naslednjega leta močno oklestil število blagajn na postajah javnega prevoza, nove možnosti plačevanja pa pomenijo manj potnikov, ki bodo polnili kartice Oyster. V Sloveniji brezstične plačilne kartice za zdaj še redkost V Sloveniji brezstične plačilne kartice še niso razširjene, toda to bi se v naslednjih mesecih že lahko spremenilo. Čeprav je po neuradnih informacij več slovenskih bank že privolilo, da bodo svoje nove plačilne kartice nadgradile s tehnologijo brezstičnega plačevanja, ponuja v tem trenutku le ena slovenska banka takšno kartico, ki pa je predplačilna in ni vezana na sprotno poravnavanje z bančnega računa. Pri mobilnem plačevanju pa smo v Sloveniji vsaj v povprečju razvitih, če ne celo nad njim, ob uvedbi virtualne Urbane pa se slovenski sistem mobilnega plačevanja Moneta uveljavlja kot najpreprostejši način vzdrževanja dobroimetja na njej.

Ne spreglejte