Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
1. 4. 2014,
8.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2014, 8.28

8 let

Kateri pametni telefon bo imel oznako Izdelan v Sloveniji?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Iz krogov blizu gospodarske diplomacije smo lahko slišali, da se neimenovani velikan telekomunikacij in zabavne elektronike zanima za odpiranje obrata nekje v Sloveniji.

"Zavedajo se, da je pri nas birokracije ogromno in da davčna zakonodaja ni najprimernejša za nove naložbe, a nemerljive prednosti Slovenije in njenih pridnih rok odtehtajo pomanjkljivosti okorele slovenske birokracije," je pogovore z neimenovanim proizvajalcem, neuradno se govori, da bi to lahko bil "eden od dveh igralcev, ki obvladuje trg pametnih telefonov", komentiral naš vir, ki v tej fazi dogovarjanj še nikakor ni želel biti imenovan. "Ne želimo, da nas kdorkoli prehiti pri tej izjemni priložnosti, saj je Slovenija predobro skrit biser sredi Evrope," je pojasnil svojo odločitev. Mladi izobraženi so nas prepričali Njihovo zanimanje za odpiranje obrata v Sloveniji so spodbudili številni mladi, ki iz Slovenije po pridobitvi kakovostne tehnične izobrazbe zapustijo državo v iskanju boljše prihodnosti. "Veseli smo jih, ko pridejo k nam že izobraženi in potem že v kratkem času dosegajo odlične rezultate, nam pa ob tem ni treba zapraviti niti centa za njihovo izobraževanje in usposabljanje," je po navedbah vira povedal predstavnik zainteresiranega naložbenika, ki pa vendarle v prvi plan postavlja svoje ekonomske interese. Namreč, tudi če bo izpolnil svojo obljubo in bo v slovenskem obratu za zdaj še neznanega tehnološkega velikana izhodiščna plača 7,5 odstotka nad slovenskim povprečjem (a vendarle s časovno omejitvijo in vezano na poslovne rezultate), bo to zanj še vedno ceneje, kot zdaj plačuje primerljivim zaposlenim v svojih drugih obratih po Evropi. Domače je domače Za zdaj še neznani proizvajalec si veliko obeta tudi od oznake Izdelano v Sloveniji, saj se zaveda, da slovenski potrošniki dobro vedo, kako se le z nakupom slovenskih izdelkov varujejo slovenska delovna mesta in slovensko gospodarstvo. "Slovenski uporabniki telekomunikacij želijo biti vedno prvi, bodisi z novim izdelkom bodisi z novo storitvijo, če pa bo nek nov in privlačen pameten telefon še narejen doma, ga bodo toliko prej želeli imeti pri sebi, tudi če bo zato malo dražji in bo namesto 24 obrokov zanj treba nameniti še kak obrok več," so pokomentirali. Priložnost tudi za gradbenike Čeprav so se v pogovorih kot potencialna lokacija omenjali opuščeni prostori vojske nekdanje skupne države predvidoma nekje na Notranjskem ali Primorskem, potrditve o tem nismo uspeli dobiti. Sliši se morda neverjetno, a omenjeni neimenovani vir ne izključuje možnosti, da bi v istem paketu ustanovili tudi interdisciplinarni multitehnološki razvojni center. "Iščemo lokacijo nekje sredi neokrnjene narave, a ne več kot uro ali dve od avtoceste, kjer bodo raziskovalci in razvijalci lahko dneve in noči namenili svojem poslanstvu, brez zunanjih izzivov ali motenj," naj bi povedal predstavnik tujega tehnološkega podjetja.

To je tudi priložnost za slovenske gradbenike, ki bi z obnovo propadajočih prostorov, ki pa so vendarle komunalno ustrezno opremljeni, s tako referenco za uglednega naročnika morda spet zasijali po vsem svetu.

Ne spreglejte