Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 6. 2014,
12.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 5. 6. 2014, 12.18

8 let

Kakšna je spletna trgovina prihodnosti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
O spletni trgovini so na Diggitu spregovorili trije strokovnjaki spletne prodaje, sklop predavanj pa je sklenila okrogla miza, na kateri smo pogledali v prihodnost spletnega nakupovanja.

Drugi dan letošnjega Diggita je s predavanjem odprla Lea Benedejčič iz mimovrste=), ki je spregovorila o spletni trgovini v Sloveniji nekoč in danes ter napovedala, da bo do prihodnje leto spletno nakupovanje uporabljala več kot polovica ljudi v EU.

Najpriljubljenejša spletna trgovina v Sloveniji v številkah Več kot 40 milijonov spletnih nakupovalcev z vsega sveta na spletu največkrat posega po oblačilih, knjigah, izdelkih za dom in vrt, hobi programu, povečuje pa se tudi prodaja prehranskih dopolnil.

Povprečni uporabniki spletne trgovine mimovrste=) leta 2012 so bili stari od 25 do 34 let, nakupovali pa so večinoma izdelke zabavne elektronike, medtem ko slovenski kupci prek spleta večinoma nakupujejo knjige, kupone in vstopnice.

Kaj pa mimovrste=) v številkah? V mesečni ponudbi imajo približno 40 tisoč izdelkov, mesečno trgovino obišče 1.350.000 obiskovalcev, registriranih uporabnikov pa je 410 tisoč. Dnevno odpošljejo 700 paketov, letno pa tri milijone. Lani so v svojo ponudbo dodali tudi izdelke za živali, letos pa bodo vpeljali tudi ponudbo oblačil.

Okrogla miza: Kakšna je spletna trgovina prihodnosti? Prvemu sklopu predavanj je sledila okrogla miza o izzivih spletnega trgovanja v prihodnosti, o katerih so mnenja strnili Jitka Dvorakova (CZC.cz), Tina Grbac (Sensilab) in Miha Rejc (Lidl Slovenija).

Med drugim so spregovorili o programih zvestobe, ki so pomemben del spletnega in tudi klasičnega nakupovanja. Programi zvestobe naj bodo pametno uporabljeni, bazo uporabnikov pa moramo znati uporabiti smotrno. Zanje mora biti vključitev v tak program bonus, zato moramo program prilagoditi vsaj posameznim skupinam uporabnikov, če ne že vsakemu posamezniku.

Programi zvestobe ne smejo biti le popusti in ugodnosti Jitka Dvorakova je poudarila, da mora biti komunikacija s člani takih programov preprosta in pametna. To ne smejo biti le popusti in druge ugodnosti, uporabnik mora dobiti več. Tina Grbac iz Sensilaba je dodala, da morajo biti promocije prilagojene posameznemu kupcu, ta pa mora vedeti, zakaj mu pripada popust.

Kaj pa spletne trgovine v primerjavi s fizičnimi trgovinami, show roomi? Tina Grbac meni, da je Ljubljana tako majhen trg, da se postavitev show rooma preprosto ne izplača. Gre za veliko investicijo, ki si jo lahko privošči le nekaj podjetij. Splet za manjši vložek prinaša več možnosti.

Ali vsaka spletna trgovina potrebuje aplikacijo? Govorci so se dotaknili tudi aplikacij – jo spletna trgovina nujno potrebuje? Dvorakova meni, da ne. To je odvisno od tega, kakšne izdelke prodajate. Če recimo prodajate televizorje, aplikacija ni smiselna, saj kupci novo televizijo kupujemo le vsakih nekaj let. Če se ponudba v trgovini menjuje tedensko, je aplikacija že bolj smiselna.

Ob tem Grbčeva poudarja, da mora biti aplikacija zelo preprosta, uporabnika mora v le nekaj klikih pripeljati do cilja.

Ključen je preprost nakupni proces Kaj je pri spletnem nakupovanju ključno? Je to uporabniška izkušnja? Predstavnici podjetij sta prepričani, da moraš svoje uporabnike zelo dobro poznati, hkrati pa moraš njihovo uporabniško izkušnjo kar se da poenostaviti. Uporabnik ne sme biti okupiran s preveč podatki, zato je nujna optimizacija iskalnika in filtrov, s pomočjo katerih bo uporabnik med iskanjem dobil največ deset optimalnih izdelkov.

Katera so tista področja, ki bodo na spletu kraljevala v prihodnje? Tina Grbac in Jitka Dvorakova menita, da so priložnosti v potovalnem sektorju in modi.

Ne spreglejte