Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 7. 2017,
8.38

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Huawei

Foto: Huaweui

Natisni članek

pametni telefon Huawei P10 Lite Huawei P10 Huawei advertorial Na dopustu

Četrtek, 6. 7. 2017, 8.38

2 meseca, 3 tedne

Kako to počne Ajda Sitar?

Vsebino omogoča Huawei

Foto: Huaweui

Vsak od nas je že kdaj v življenju posnel selfie. Nekateri to počnejo vsak dan, večkrat na dan in zabeležijo skorajda vsak trenutek svojega dne.

Ajda Sitar - Huawei | Foto:

Znana modna blogerka Ajda Sitar pri ustvarjanju svojega bloga posebno pozornost posveča kakovosti svojih fotografij. Ajda tako kot večina avtorjev selfiejev svoje fotografije posname s pametnim telefonom. Po podatkih Huaweijevega poletnega barometra, raziskave ki so jo izvedli v sodelovanju s podjetjem Ipsos, je kar 76 odstotkov selfiejev posnetih s pametnimi telefoni, saj imajo ti danes vgrajene tako kakovostne fotoaparate, da lahko z njimi posnamemo fotografije, ki se lahko kosajo s profesionalnimi fotoaparati.
 

Huawei | Foto:

Kako do popolne počitniške fotografije?

Vsakdo od nas si želi nepozabne počitnice ohraniti v večnem spominu, zato na počitnicah in potovanjih tako radi fotografiramo nove kraje in znamenitosti, prelepo naravo, ljudi, hrano in seveda sebe pri najrazličnejših doživetjih – poskušamo namreč zabeležiti sleherni trenutek. Tudi popotniška fotografija se je zaradi odlične kakovosti fotografskih kamer, ki jih premorejo današnji pametni telefoni, preselila na pametne telefone. Te imamo vedno pri roki, zato se nam skoraj ne more zgoditi, da bi nam kakšen nepozaben trenutek ušel in ostal nezabeležen.

V fotogaleriji si oglejte nekaj izjemnih fotografij enega najbolj prepoznavnih slovenskih adrenalinskih fotografov, Uroša Podlogarja:

Fotogalerija
1 / 13

Tudi blogerja Katka in Mic, ki že dve leti potujeta po Aziji, na svojem blogu Povsod je lepo marsikatero fotografijo posnameta z mobilnim telefonom.

Fotogalerija
1 / 15

Mobilniki že skoraj nadomestili tradicionalne kompaktne kamere

Digitalni fotoaparati, predvsem pa pametni telefoni z vgrajenimi kakovostnimi kamerami so v svet fotografije prinesli kar nekaj korenitih sprememb. Fotografiramo praktično na vsakem koraku, fotografiranje pa je postalo precej bolj preprosto, kot je bilo v času analognih fotoaparatov.

Huawei | Foto: Skoraj vsak uporabnik fotografira s pametnim telefonom in več kot 70 odstotkov uporabnikov opazi razlike v kakovosti kamere pri različnih mobilnikih. Kljub dvomom glede kakovosti fotografij vsi fotografirajo s telefoni. Kar 55 odstotkov jih fotografije deli na družbenih omrežjih, 31 odstotkov jih tudi ureja s prednaloženimi aplikacijami. Zanimivo je tudi, da 16 odstotkov uporabnikov telefona uporablja tudi selfie stick.

Glede na Huaweiev poletni barometer, raziskavo, ki jo je Huawei z raziskovalnim podjetjem Ipsos izvedel med prebivalci Srednje in Severne Evrope, približno 74 odstotkov uporabnikov v Evropi potrjuje, da so opazne razlike v kakovosti kamer v pametnih telefonih. "To je jasno sporočilo. Snemanje fotografij je daleč najbolj priljubljena funkcija pametnih telefonov. Vsi jo uporabljajo. Hkrati pa večina uporabnikov ni najbolj zadovoljna s kakovostjo, ki jo dobijo za svoj denar. Tu je še prostor za izboljšave za proizvajalce. Zelo me veseli, da je Huawei prepoznan kot proizvajalec z izjemno dobro kamero, k čemur je pripomoglo tudi sodelovanje z Leico," je povedal Matjaž Kermelj, direktor prodaje Huawei za Slovenijo.Leta 2016 sta Huawei in Leica, slavni proizvajalec premium fotografskih kamer, združila moči in ustvarila najsodobnejši fotografski sistem za pametne telefone. Rojen je bil Huawei P9, eden izmed prvih mobilnikov na trgu z dvojno kamero, ki je zagotavljala neprekosljivo kakovost fotografij.P9 je odgovarjal na nujno potrebo, ki jo potrošniki še vedno kažejo. Po podatkih Huaweievega poletnega barometra samo 19 odstotkov uporabnikov pravi, da je kakovost fotoaparata v njihovih telefonih dovolj dobra in da jim zato na počitnice ni treba vzeti tradicionalnih kamer.

Huawei | Foto: Izberi svoj P10 Lite pri enem izmed operaterjev Telekom, Telemach ali A1, ali pa ga naroči na Bigbang.si ali Mimovrste.si. Izberi telefon iz linije Huawei P in #vkljucipoletje!

Oceno aparata P10 ali P10 si lahko preberete TUKAJ.

 

 

Huawei | Foto:

Nekaj trikov za dobro fotografijo

Za dobro fotografijo se je dobro držati nekaj osnovnih pravil:

1. Poiščite dober motiv
Najpomembnejši za dobro fotografijo je zagotovo motiv, saj je prav predmet fotografije tisti, ki nas najbolj pritegne in odloča o tem, ali bo določena fotografija vzbudila našo pozornost in zanimanje.

2. Vzemite si čas
Če želite posneti res dobro fotografijo, nikar ne hitite, vzemite si čas in razmislite o kompoziciji. Dobro preverite, ali niste v objektiv ujeli česarkoli motečega, kar bi lahko odvrnilo pozornost od glavnega motiva. Po potrebi se motivu približajte, da zasede večji del fotografije in tako pride še bolj do izraza.

3. Preverite osvetlitev
Svetloba je najpomembnejši element fotografije, zato dobro razmislite o osvetlitvi in po potrebi prižgite dodatno luč oz. v prostor spustite naravno svetlobo, če fotografirate v zaprtem prostoru. Tisti z več izkušnjami pa uporabite odsevnik svetlobe. Poskrbite, da bo fotografija svetla, saj bo tako veliko lepša.

4. Uporabljajte prednastavljene programe
Poskusite se izogibati funkciji AUTO in se glede na predmet fotografiranja poigrajte z različnimi funkcijami fotoaparata, saj te že upoštevajo optimalne nastavitve za posamezen motiv, na primer portret, pokrajino, nočno fotografijo, šport oz. predmet v gibanju, makro ipd.

5. Povečajte barvne kontraste
Nič ni narobe, če se s fotografijo poigrate tudi po tem, ko je že posneta. Uporabite prednastavljene filtre, povečajte barvne kontraste in nasičenost barv ali pa fotografijo spremenite v črno-belo tehniko.

Za vse, ki imajo izostreno oko in ki jim je kakovost fotografije resnično pomembna, odlično alternativo fotoaparatu ponuja pametni telefon Huawei P10 z najsodobnejšim fotoaparatom z dvojno kamero Leica in napredno sprednjo kamero. Z njo lahko posnamete brezhibne portretne fotografije in selfieje, s kakršnimi se na družabnih omrežjih ponašajo številni domači in tuji zvezdniki.

Huawei | Foto:

Ne spreglejte