Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
1. 7. 2014,
12.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ženske ženske prenosni računalniki Intel računalništvo Matic Tomšič

Torek, 1. 7. 2014, 12.59

6 let, 7 mesecev

Je za slovenske ženske računalnik res statusni simbol?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ko je čas za izbiro novega prenosnega računalnika, so slovenske ženske zelo preudarne, saj zmogljivost in razumno ceno postavljajo pred znamko, obliko in barvo.

Nedavna raziskava računalniškega podjetja Intel dokazuje, da so Slovenke moškim povsem enakopravne tudi na področju seznanjenosti z informacijsko tehnologijo. Ob izbiranju prenosnega računalnika v nasprotju z zmotnim prepričanjem namreč ne iščejo novega modnega dodatka, temveč jih tako kot moške najbolj pritegnejo zmogljivost, funkcionalnost, življenjska doba baterije in seveda ugodna cena.

Ne trendovske, temveč resnične potrebe Stereotip, da ženske prenosni računalnik izbirajo glede na kozmetične in ne na hardverske oziroma programske prvine, se je izkazal za zmotnega. Slovenke ob nakupu namreč zelo visoko uvrščajo zmogljivo baterijo in razumno ceno. Vizualni kriteriji, kot sta oblika in barva, so jim celo najmanj pomembni. Prav tako je večini bolj ali manj vseeno za statusne simbole, kot je Applovo ugriznjeno jabolko.

Dobra stara klasika Večina slovenskih žensk si najbolj želi zanesljive naprave za vsakdanja opravila, zato najbolj povprašujejo po klasičnih prenosnih računalnikih. V zadnjem času zaradi velike praktičnosti vse bolj priljubljeni postajajo tudi računalniki z zaslonom na dotik, ki ga je mogoče odklopiti in uporabljati kot tablico.

Ultrabooki ter tablični in namizni računalniki so bolj kot kot med ženskami čislani med slovensko moško populacijo, ki predvsem v "namiznikih" še vedno vidi idealno računalniško napravo. Slovenke načeloma bolj varčne od Slovencev Največji znesek, ki bi ga za nov računalnik po njihovih željah v povprečju odštela večina slovenskih žensk, je 700 evrov. Moški bi v povprečju plačali 175 evrov več, za zares dobro kupčijo oziroma še boljše razmerje med performansom in ceno pa bi tretjina segla tudi globlje v žep.

Več kot polovica Slovenk in Slovencev bi sicer primaknila dodatnih sto evrov, če bi jim prodajalec ponudil zaslon na dotik oziroma zaslon, ki ga je mogoče odklopiti od centralne enote in ga uporabljati kot tablico.

"Kaj bom kupoval Windowse, ko pa jih lahko dobim na Partisu" Slovenski kupci novih računalnikov se pri izbiranju med dvema enakima modeloma sicer pogosto odločijo za tistega brez nameščenega operacijskega sistema, saj je prenosnik brez licenčnih Oken pogosto cenejši tudi za sto evrov. Programsko opremo nato namestijo sami, njen vir pa so največkrat spletne strani s piratsko vsebino.

Ne spreglejte