Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
30. 9. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,96

7

Natisni članek

digizgodbe Spotify

Sreda, 30. 9. 2020, 4.00

3 leta, 7 mesecev

To je človek, ki Evropo pelje v boj z ZDA in Kitajsko

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,96

7

Daniel Ek | Daniel Ek bo v prihodnjem desetletju postal eden od pionirjev evropskega ekosistema za naložbe v tehnološke inovacije. Ta neformalni naziv ga bo stal okroglo milijardo evrov. | Foto Getty Images

Daniel Ek bo v prihodnjem desetletju postal eden od pionirjev evropskega ekosistema za naložbe v tehnološke inovacije. Ta neformalni naziv ga bo stal okroglo milijardo evrov.

Foto: Getty Images

Šved Daniel Ek, ustanovitelj velikana digitalne glasbe Spotify, bo v prihodnjih desetih letih z eno milijardo evrov lastnega denarja Evropi pomagal loviti priključek z velesilama tehnološke industrije ZDA in Kitajsko. 37-letnik bo vlagal predvsem v perspektivna zagonska podjetja z bolj "odbitimi" idejami, ki pa bi imele v primeru uresničitve potencial, da spremenijo svet. 

Ešport, League of Legends
Novice Mladi Slovenec pustil šolo, sledil sanjam in spisal zgodovino

V Evropi se premalo denarja vlaga v tehnološke inovacije, zaradi česar se talentirani kadri že leta selijo v Silicijevo dolino v ZDA, je prejšnji teden v intervjuju na konferenci za startupe Slush dejal Daniel Ek, soustanovitelj švedskega podjetja Spotify, največjega svetovnega ponudnika digitalne glasbe na svetu.

37-letni Ek meni, da so evropski skladi tveganega kapitala in tako imenovani poslovni angeli bolj zadržani od ameriških in za mnoge tehnološke vizije, ideje ali projekte preprosto menijo, da niso vredni naložbe oziroma da bi ta ogrozila njihov kapital. 

Evropa ne more parirati Američanom in Kitajcem

V Evropi se predvsem zaradi tega v zadnjih dveh desetletjih ni pojavilo veliko tehnoloških podjetij z globalnim ugledom oziroma s svetovno znanim prelomnim izdelkom oziroma storitvijo.

Skype je bil ena največjih evropskih tehnoloških inovacij 21. stoletja. Podjetje Skype sta leta 2003 ustanovila Šved Niklas Zennström in Danec Janus Friis, istoimenski program pa so zanju razvili Estonci, in sicer na istih tehnoloških temeljih, na katerih je dve leti prej nastala znana platforma za deljenje (piratizirane) glasbe Kazaa.   | Foto: Reuters Skype je bil ena največjih evropskih tehnoloških inovacij 21. stoletja. Podjetje Skype sta leta 2003 ustanovila Šved Niklas Zennström in Danec Janus Friis, istoimenski program pa so zanju razvili Estonci, in sicer na istih tehnoloških temeljih, na katerih je dve leti prej nastala znana platforma za deljenje (piratizirane) glasbe Kazaa. Foto: Reuters
Tu so (na začetku estonsko-skandinavski, danes ameriški) Skype, ki je povzročil revolucijo v svetu videoklicev, Spotify, ki je preobrazil področje digitalne glasbe, tudi Minecraft, ki je postal najbolj prodajana videoigra vseh časov. 

Evropa pa še vedno nima razmeroma mladih težkokategornikov, kot so ameriški Google, Amazon in Facebook ali pa kitajski Tencent, Alibaba in Baidu

Pablo Escobar
Novice Nora trditev iz klana zloglasnega kralja mamil Pabla Escobarja

Daniel Ek bo v prihodnjem desetletju postal eden od pionirjev evropskega ekosistema za naložbe v tehnološke inovacije.

Švedski superbogataš - vrednost njegovega premoženja je ocenjena na okrog 3,2 milijarde evrov - bo v najbolj ambiciozne, tvegane ter morda tudi "odbite" tehnološke ideje in projekte vložil milijardo evrov lastnega denarja.

Milijarda evrov je skoraj tretjina Ekovega trenutnega premoženja, katerega velika večina je vezana na Ekov devetodstotni lastniški delež v podjetju Spotify | Foto: Getty Images Milijarda evrov je skoraj tretjina Ekovega trenutnega premoženja, katerega velika večina je vezana na Ekov devetodstotni lastniški delež v podjetju Spotify Foto: Getty Images

Ek bo za svoje finančne injekcije izbiral podjetja, pri katerih bi številni zunanji vlagatelji oziroma skladi tveganega kapitala naložbe označili za prezgodnje ali neutemeljene.

Zanimajo ga predvsem tehnološke inovacije na področjih s potencialom za spreminjanje sveta, kot so umetna inteligenca in strojno učenje, biotehnologija in raziskave novih materialov. 

Novice To bo kmalu najnevarnejši človek na svetu. Ujeli ga ne bodo nikoli.

Superpodjetnik že v šolskih klopeh

Daniel Ek je doma, na Švedskem, znan po svoji izjemni poslovni žilici, ki mu je omogočala, da bi se lahko upokojil že pred svojim 20. letom.

Ko je bil star 13 let, je začel delati spletne strani in z začetnega plačila v višini okrog 100 evrov v nekaj mesecih napredoval na več tisoč evrov za eno spletno stran. Do svojega 18. leta je vodil že ekipo 25 ljudi in na mesec zaslužil skoraj 50 tisoč evrov. 

Daniel Ek | Foto: Getty Images Foto: Getty Images
Kasneje je ustanovil in prodal več različnih podjetij ter o upokojitvi dejansko resno razmišljal leta 2006, ko je bil star samo 22 let, saj je imel več kot dovolj denarja.

A ker mu ni bilo zgolj do posedanja v brezdelju, je iz naftalina privlekel staro idejo za spletno platformo, na kateri bi lahko uporabniki poslušali glasbo, a ne piratske, temveč bi za njo plačali. 

S poslovnim partnerjem Martinom Lorentzonom sta leta 2008 ustanovila Spotify, ki je danes največji ponudnik poslušanja digitalne glasbe na zahtevo (streamanja) na svetu. 

Spotify | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ne spreglejte