Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
28. 8. 2014,
14.03

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kolo GPS eCall prometna varnost reševanje Na kolo

Četrtek, 28. 8. 2014, 14.03

5 let, 8 mesecev

Iz Nemčije prihaja pametno kolo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Knight Rider je, pravijo njegovi snovalci, prvo pametno kolo, saj ima vgrajene funkcije klica v sili in preprečevanja kraje.

Nemški proizvajalec koles Canyon Bicycles iz Koblenza in nemški telekomunikacijski operater Deutsche Telekom sta na sejmu Eurobike expo v nemškem Friedrichshafnu predstavila prvo kolo, okrepljeno s komunikacijskimi funkcijami za učinkovito sporočanje v primeru nezgod in preprečevanje kraj.

Komunikacijska enota, na videz podobna manjšem ravnilu, vsebuje kartico SIM, senzor gibanja, modul za GPS in krmilno mikroenoto. Komunikacijski del deluje na osnovi enake tehnološke rešitve, ki jo T-Systems, hčerinsko podjetje nemškega Telekoma, že uporablja pri svoji ponudbi Connected Car.

Vgrajeni senzorji lahko zaznajo izredne razmere, kot so trčenja, sunkoviti padci hitrosti ali padec kolesa na stran, nato sprožijo alarm na pametnem telefonu kolesarja. Če se uporabnik v kratkem času ne odzove na ta alarm, sistem sproži pošiljanje sporočila s točnimi koordinatami reševalnim službam – podobno, kot bo sistem eCall to zagotavljal v cestnih motornih vozilih – ali izbrani osebi, kar izbere uporabnik v nastavitvah. Uporabnik prav tako sam lahko izbere, ali bo sistemu zaupal dodatne informacije, ki bi bile lahko pomembne za reševanje v primeru nesreče – če v sistem vnese na primer svojo starost in podatke o zdravstvenem stanju, bodo tudi ti podatki samodejno posredovani v primeru klica v sili.

Kolo, ki so ga poimenovali po ameriški televizijski nanizanki, ima tudi varnostne mehanizme, s katerimi uporabnik lahko ukrepa v primeru kraje. Prek spletnega vmesnika ali pripadajoče aplikacije za pametni telefon uporabnik lahko izve, kje je po podatkih vgrajenega modula GPS njegovo kolo. Pametni "jezdec" skrbi tudi za primerno vzdrževanje, saj spremlja podatke o prekolesarjeni razdalji in obremenitvi ter jih posreduje v oblak, kjer so uporabniku na voljo za odločitve o morebitnih vzdrževalnih in servisnih posegih.

Kolo bodo predvidoma v začetku naslednjega leta ponudili izbranim partnerjem za večmesečne preizkuse na terenu.

Ne spreglejte