Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2019,
11.41

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

Huawei

Ponedeljek, 17. 6. 2019, 11.41

4 leta, 10 mesecev

Huawei napoveduje občuten padec proizvodnje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70
Ren Zhengfei, Huawei | "V prihodnjih dveh letih bo podjetje zmanjšalo proizvodnjo za 30 milijard dolarjev," je danes na sedežu podjetja v Shenzhenu dejal prvi mož Huaweia Ren Zhengfei.  | Foto Reuters

"V prihodnjih dveh letih bo podjetje zmanjšalo proizvodnjo za 30 milijard dolarjev," je danes na sedežu podjetja v Shenzhenu dejal prvi mož Huaweia Ren Zhengfei.

Foto: Reuters

Kitajski telekomunikacijski velikan Huawei zaradi ameriških sankcij pričakuje občutno znižanje prihodkov. Po navedbah prvega moža koncerna Rena Zhengfeia bo glede na prejšnje napovedi v prihodnjih dveh letih zmanjšal obseg proizvodnje za okoli 30 milijard dolarjev.

Ameriške oblasti so maja uvedle poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA. Podjetja ali države niso posebej omenjene, a dejansko gre predvsem za ukrep proti Huaweiu.

Trditev, da Huaweieva tehnika predstavlja nevarnost za ZDA, ameriške oblasti za zdaj še niso dokazale. Številni strokovnjaki menijo, da gre bolj za orožje v trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko.

Honor, Huawei
Novice Google: prepoved sodelovanja s Huaweiem lahko ogrozi ZDA

"V prihodnjih dveh letih bo podjetje zmanjšalo proizvodnjo za 30 milijard dolarjev," je danes na sedežu podjetja v Shenzhenu dejal Zhengfei. Poudaril je, da bo čez nekaj let koncern iz težav prišel še močnejši: "Mislim, da nas nikakor ni mogoče razglasiti za mrtve."

Večjih odpuščanj ne načrtujejo

Pojasnil je, da bo potrebna določena konsolidacija, vendar pa večjih odpuščanj ne načrtujejo. Mednarodna prodaja Huaweievih telefonov naj bi se letos znižala za 40 odstotkov.

Honor, Huawei
Novice Prva žrtev Huaweieve težave: bo sploh mogoče kupiti nov telefon?

Huawei se zaradi ameriških sankcij spoprijema s številnimi težavami. Poslovanje je močno omejeno z ameriškimi proizvajalci čipov, ki so njegovi glavni dobavitelji. Težave se kažejo tudi pri dostopu do Googlovega sistema Android, zaradi česar je Huawei že napovedal snovanje lastnega operacijskega sistema za mobilne telefone.

Prihodki Huaweia so lani porasli za 19,5 odstotka, na 721 milijard juanov (104 milijarde dolarjev). Dobiček se je povečal za 25 odstotkov, na 59,3 milijarde juanov (8,6 milijarde dolarjev).

Honor 20 Pro
Novice Huawei trdi, da je "vse OK", pa je res? Novi telefoni govorijo drugo zgodbo.
Ne spreglejte