Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
25. 8. 2013,
22.21

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

The Sims

Nedelja, 25. 8. 2013, 22.21

1 mesec, 1 teden

Gamescom znova dokazuje, da se videoiger še zdaleč nismo naveličali

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
S slavnostno podelitvijo nagrad se je včeraj zaključilo že peto druženje predstavnikov igričarske industrije z vsega sveta, Gamescom, ki velja za največji tovrstni dogodek na svetu.

Naravnost gigantsko sejmišče Kölnmesse v četrtem največjem nemškem mestu Kölnu je tudi letos skoraj polovico razstavnih prostorov, kar znese približno 140 tisoč kvadratnih metrov, odstopilo Gamescomu, sejmu, na katerem beseda teče izključno o igrah za konzole, osebne računalnike in mobilne naprave.

Med 21. in 25. avgustom je prireditev obiskalo več kot 340 tisoč zvedavih parov oči iz 88 držav, zaradi česar so se organizatorjem usta razpotegnila v širok nasmešek, saj so pričakovali vsaj 50 tisoč prodanih vstopnic manj. O dogajanju na Gamescomu je v 61 držav v živo poročalo kar 6000 novinarjev, skoraj 800 več kot lani, rekord pa so podrli tudi razstavljavci, saj so razvijalci iger, založniki in proizvajalci strojne opreme postavili kar 635 stojnic, pokazali pa 400 novosti, s katerimi se bomo igrali že jeseni oziroma šele prihodnje leto.

Pričakovano sta največ zanimanja poželi že skoraj zloglasni novodobni konzoli, Playstation 4 in Xbox One, okrog katerih se je kajpada kar trlo navzočih. Konzolo si je seveda nesmiselno omisliti, če manjka iger, zato sta tako Sony kot Microsoft iz rokavov stresala en ekskluziven naslov za drugim, svoje umotvore pa so primaknili tudi ostali veliki založniki. Nad kapricami katerih se bomo v prihodnjih mesecih najbolj hudovali?

"Ka-čing!" Prvak v "štancanju" nadaljevanj velikih franšiz, Electronic Arts, se tudi letos nikakor ne namerava oddaljiti od recepta, ki že desetletja bogato plemeniti njihov hranilnik. Še letos bomo tako deležni četrtega Battlefielda, nogometne Fife 14, svežega Command & Conquer in že kar dvajsetega dela dolgometražne avtomobilistične sage Need for Speed, tokrat s podnaslovom Rivals. Pritoki na EA-jev tekoči račun bodo v prvih mesecih prihodnjega leta postali hudournik, saj se obeta izid simulacije življenja The Sims 4, ki naj bi bila odlično optimizirana za delovanje na slabših sistemih, nekje v tretjem četrtletju pa bo pripravljen še Dragon Age: Inquisition, na katerem znova dela Bioware.

Strašansko orožarno nadaljevanj, s katero bodo zakorakali v letošnjo praznično sezono oziroma si položaj na tržišču utrjevali prihodnje leto, so sicer demonstrirali tudi Ubisoft (Assassin's Creed IV: Black Flag, Splinter Cell: Black List, Rayman Legends), Square Enix (Final Fantasy XV, Kingdom Hearts III), Activision Blizzard (Call of Duty: Ghosts, Angry Birds Star Wars), Konami (Castlevania: Lords of Shadow 2, PES 2014), Microsoft (Forza Motorsport 5, Dead Rising 3), Nintendo (Mario Kart 8, Pokemon X in Y, The Legend of Zelda: A Link Between Worlds, Wii Party U, Pikmin 3), Sony (Gran Turismo 6, Infamous: Second Son, Killzone: Shadow Fall), Sega (Total War: Rome II), CD Projekt (The Witcher 3: Wild Hunt) in WB Interactive (Batman: Arkham Origins in Lego Marvel Super Heroes).

Zakaj je čakanje na ekscelenco tako zelo živce parajoče? Premisa igre, ob kateri so občinstvu čeljusti popadale na linolej, je neverjetna – prvoosebni akciji v futurističnemu in vedno omreženemu, dihajočemu svetu, se bo mogoče pridružiti kadar koli, tok dogodkov pa bo razvijalec začrtal le na grobo, kar pomeni, da bodo na dinamiko razpletanja rdeče niti vplivali kar igralci sami. Gre seveda za Destiny, na katerem pod okriljem založnika Activision dela Bungie (Halo). No, nihče ni ostal ravnodušen tudi ob vnovičnemu prikazu fantastične Watchdogs (Ubisoft), v kateri se bomo v "gtajevski" maniri igrali s telekomunikacijsko infrastrukturo. V razvoju je že dolga štiri leta, izida pa se bomo veselili čez slabe tri mesece.

Potencial, da jih igralci ožigosajo za megauspešnice, imajo po našem mnenju tudi Star Citizen (Chris Roberts/Cloud Imperium Games), simulacija vesoljskega pustolovca, trgovca in bojevnika, ki močno spominja na serijo X, večji del sredstev za razvoj pa je prispevala kar skupnost, Thief (Square Enix), ki predstavlja vnovični zagon izredno cenjene tatinske franšize legendarnega studia Looking Glass, Titanfall (Electronic Arts), z Microsoftovo serijo Mechwarrior navdahnjeno spletno lomastenje ogromnih oboroženih robotov, in The Elder Scrolls Online (Bethesda), prvi poskus selitve dežele Tamriel, po provincah katere smo se z največjim zadovoljstvom potikali v Morrowindu, Oblivionu in Skyrimu, na splet. Bosta fanatična skupnost igralcev in odličen pedigre dovolj, da se World of Warcraft naposled umakne s prestola?

Gamescomova smetana Sejem se je zaključil s podelitvijo nagrad najboljšim igram v posameznih kategorijah, žirija pa je izbrala tudi najboljšo rešitev na področju strojne opreme in igro, ki je letošnji Gamescom zaznamovala najbolj. Prestižni lenti sta si nadela Playstation 4 in Activisionov Destiny, ki je sicer prejel tudi titule najboljše igre za Sonyjevo konzolo , najboljše akcijske igre in najboljše spletne igre.

Na športnem področju je slavila EA-jeva FIFA 14, na dirkaškem Microsoftova Forza Motorsport 5, na simulacijskem pa WarThunder razvijalca Gaijin Entertainment. Po dve zmagi sta si sicer prislužila Nintendov Mario Kart 8 (najboljša družinska igra in najboljši naslov za Wii U) in The Elder Scrolls Online (kategoriji domišljijskega igranja vlog in priložnostnih spletnih iger – tu smo malenkost privzdignili obrvi). Pokukajmo še na področje iger za osebne računalnike – na prvo mesto se je uvrstil Battlefield 4.

Na Gamescomu 2013 je sicer padlo še nekaj odločitev, saj so se med dogajanjem na razstavišču razpletli kar štirje pomembni turnirji v League of Legends in Starcraft II. Preden porečete, da je šlo le za ekshibicijsko sejemsko igračkanje, pomislite znova – na kocki je bilo namreč več kot četrt milijona ameriških dolarjev!

Ne spreglejte