Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2014,
15.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2014, 15.25

8 let

Facebook kot tiskarna denarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nedavni velikopotezni akvizicijski podvigi prvega socialnega omrežja ne kažejo prave vrednosti kupljenih podjetij. Astronomske vsote so večinoma posledica posebnega pristopa h korporativnemu vodenju.

Plačilo v delnicah Vsakič, ko preberemo novico o novem milijardnem prevzemu kakšnega od tehnoloških podjetij, si predstavljamo absurdne količine bankovcev, ki jih za te prevzeme odšteva Mark Zuckerberg. V resnici slednji plačuje večinoma v povsem drugi valuti – Facebookovih delnicah. Plačevanje z delnicami je v svetu združevanj in prevzemov podjetij ustaljena praksa, saj za prodajalca prinaša prednosti, ki jih gotovina ne, predvsem soudeležbo pri odločanju in dobičku.

Še vedno glavni Tehnološka podjetja sledijo tej praksi, a z uvedbo posebnega načina korporativnega vodenja so sistem prilagodili blagostanju in nadzoru ustanoviteljev. Tako ustanovitelj Facebooka kot tudi Googla in LinkedIna imajo usodo podjetja varno v svojih rokah ne glede na količino delnic, ki si jih lastijo. Gre za posebno dvorazredno strukturo delnic, kjer so ene precej vrednejše. Tako ima Zuckerberg od februarja 2014 v lasti le še kakšnih 20 odstotkov delnic – vse delnice so tipa B –, vsaka od njih je vredna deset glasov, medtem ko so delnice tipa A v vrednosti 1 delnica/1 glas.

Fleksibilnost Za razvoj tehnoloških podjetij je nujna agilnost in fleksibilnost na trgu, kar tovrstno upravljanje nedvomno omogoča. Pri vsakem nakupu, ki trg na videz šokira in preseneti, tako Zuckerberg ali Page ne potrebujeta neskončnih sestankov z upravami in množico potrditev iz raznih koncev korporativne strukture – posel lahko izpeljeta avtonomno, hitro in relativno samostojno.

Zgolj posredni vpliv Na nek način delničarji nimajo mehanizma za nadzor in preverjanje korakov, ki jih izvajajo njihovi nadobudni liderji. Edini način izražanja svojega mnenja je pravzaprav prodaja delnic, kar se je v kontekstu Facebookovih podvigov že dogajalo. Tako je od novice o nakupu podjetja Oculus VR vrednost delnice že padla za 7,5 odstotka. Globina Zuckerbergovega žepa se zaradi tega bržkone ni bistveno spremenila.

Nov tehnološki balon? Opisan način upravljanja z delnicami ni sporen, a vseeno prinaša nekaj indirektnih posledic. Cena prevzetih podjetij je zaradi tega pogosto precej višja, kot če bi šlo za strogo gotovinski posel. Ob tem podjetje nikoli ne bi bila vredno toliko, če bi doživelo borzno premiero. Prava vrednost teh poslov je predvsem v zaprtju poti konkurenci. Posledično so vse bolj pogosti strahovi o novem tehnološkem balonu.

Ne spreglejte