Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
29. 4. 2014,
21.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Minecraft

Torek, 29. 4. 2014, 21.48

6 let, 7 mesecev

Danska prva država s popolno virtualno repliko

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najjužnejšo predstavnico Skandinavije so po naročilu državne geodetske pisarne do potankosti digitalizirali v priljubljeni igri Minecraft. Velikost datoteke z zemljevidom presega en terabajt.

S projektom, ki ga je podprla celo danska vlada, je Danska postala prva država s popolno repliko v igri Minecraft. Svojo domovino so v merilu 1 : 1 sicer že poustvarili Britanci, a le njene naravne značilnosti, medtem ko so danski geodeti pozornost namenili tudi urbanim podrobnostim.

"Med sprehajanjem po kraljevini v Minecraftu se zdi, da smo se znašli v kockasti različici Googlovega Uličnega pogleda (Street View)," so nad delom Simona Kokkendorfa in Thorbjorna Nielsna, ki sta v Minecraft natančno prenesla vseh skoraj 43 tisoč kvadratnih kilometrov danskega ozemlja, navdušeni tamkajšnji igralci.

Kokkendorf in Nielsen sta si pri postavitvi cest, gozdov, hribov in poslopij pomagala z javno in brezplačno dostopnimi prostorskimi podatki o Danski. Države v igri kajpak nista izdelala ročno (s t. i. "kocko na kocko"), saj za kaj takšnega človeško življenje ne traja dovolj dolgo – pomagala sta si z enim od številnih urejevalnikov terena.

Strehe so ploščate Čeprav so danska mesta in vasice predstavljene zadovoljivo podrobno, so strehe vseh poslopij zaradi poenostavitve repliciranja državnega zemljevida ploščate. Igralci jih lahko popravijo sami, saj je virtualno Dansko mogoče ali obiskati na namenskih strežnikih ali po kosih shraniti na računalnik. Datoteke za prenos so na voljo tukaj, vsa mapa pa zasede več kot tisoč gigabajtov (en terabajt) diska!

Iz danske agencije za geodezijo, izvirne pobudnice minecraftizacije države, so sicer sporočili, da ima projekt veliko didaktično vrednost, saj lahko šole med poukom računalništva zdaj na zanimiv, edinstven način organizirajo "ekskurzije" v težko dostopne dele kraljevine, upajo pa tudi, da bo zadeva med mladimi spodbudila večje zanimanje za spoznavanje danske naravne in kulturne dediščine.

Ne spreglejte