Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
7. 2. 2021,
20.12

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,02

41

Natisni članek

razkužilo razkuževanje COVID-19 Koronavirus

Nedelja, 7. 2. 2021, 20.12

3 leta, 2 meseca

Ali v boju proti koronavirusu delamo veliko napako?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,02

41

Razkuževanje, razkužilo | Razkuževanje je drago in zamudno ter k prizadevanjem za zajezitev epidemije bolezni covid-19 ne doprinese toliko, kot nas želijo prepričati javnozdravstvene inštitucije na čelu Svetovno zdravstveno organizacijo, menijo pri reviji Nature. | Foto Unsplash

Razkuževanje je drago in zamudno ter k prizadevanjem za zajezitev epidemije bolezni covid-19 ne doprinese toliko, kot nas želijo prepričati javnozdravstvene inštitucije na čelu Svetovno zdravstveno organizacijo, menijo pri reviji Nature.

Foto: Unsplash

Uredništvo revije Nature, ene najbolj prestižnih znanstvenih publikacij na svetu, Svetovno zdravstveno organizacijo poziva, naj v svojih smernicah za preprečevanje širjenja bolezni covid-19 bolj poudarja tveganje za aerosolni prenos novega koronavirusa, manj pa se osredotoča na priporočila za razkuževanje površin, ki glede na ugotovitve znanstvenikov niso glavni vir okužb. 

Biogen
Novice Razkrite prave razsežnosti dogodka, ki je povzročil eksplozijo okužb

Da okužbo z novim koronavirusom staknemo ob stiku s kontaminirano površino, je sicer mogoče, a se to ne dogaja pogosto. Izmenjava koronavirusa Sars-CoV-2 med ljudmi in s tem tudi prenašanje okužb v veliki večini primerov poteka aerosolno oziroma po zraku prek delcev, ki jih izdihamo, piše uredništvo prestižne znanstvene revije Nature. 

Raziskave, kot je tale, naj bi tako dokazovale, da je poudarjanje pomena razkuževanja površin s strani Svetovne zdravstvene organizacije in institucij javnega zdravstva pretirano, premalo pa se govori o pomembnosti prezračevanja in filtriranja zraka v zaprtih prostorih.

Ob zaščitnih maskah in zadostni razdalji med ljudmi sta prezračevanje in prečiščevanje zraka verjetno najpomembnejši metodi za preprečevanje širjenja okužb, menijo pri Nature. | Foto: Ana Kovač Ob zaščitnih maskah in zadostni razdalji med ljudmi sta prezračevanje in prečiščevanje zraka verjetno najpomembnejši metodi za preprečevanje širjenja okužb, menijo pri Nature. Foto: Ana Kovač

Pri Nature so opozorili tudi, da javnozdravstveni organi pogosto dajejo nejasna navodila.

Pri Svetovni zdravstveni organizaciji naj bi januarja letos tako priznali, da za prenos koronavirusa prek površin ne obstajajo trdni dokazi, a razkuževanje še vedno svetujejo kot eno najpomembnejših varovalk v boju proti novim okužbam.

Crikvenica
Novice Hrvati bi klube morda zaprli, če bi vedeli, kaj so odkrili znanstveniki

Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) medtem priznava, da so okužbe prek dotikanja kontaminiranih površin sicer redke, a v isti sapi poudarja pomen razkuževanja površin, piše Nature.

S tem sicer ne bi bilo nič bistveno narobe, če se za razkuževanje ne bi porabilo ogromno sredstev, ki bi jih sicer lahko namenili za bolj učinkovito omejevanje poteka epidemije, opozarjajo.

Pri Nature so izpostavili dejstvo, da naj bi samo krovna organizacija mestnega potniškega prometa v New Yorku za razkuževanje površin do leta 2023 potrošila več kot 300 milijonov evrov.  | Foto: Ana Kovač Pri Nature so izpostavili dejstvo, da naj bi samo krovna organizacija mestnega potniškega prometa v New Yorku za razkuževanje površin do leta 2023 potrošila več kot 300 milijonov evrov. Foto: Ana Kovač

"Ljudje in organizacije prioritizirajo drago razkuževanje, medtem ko bi lahko več sredstev namenili nakupu in ozaveščanju o pomembnosti zaščitnih mask ter izboljšanju prezračevanja notranjih prostorov," so zapisali. 

Pri Nature so Svetovno zdravstveno organizacijo in CDC ter druge zdravstvene institucije tako javno pozvali, naj posodobijo smernice za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, da bodo odzvanjale znanstvene ugotovitve, da se virus v prvi vrsti prenaša po zraku in ne prek površin. 

 

Ne spreglejte