Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 7. 2014,
11.07

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gordana Stojiljković Boško Šrot Igor Bavčar Dari Južna Čista lopata Hilda Tovšak Dušan Črnigoj Bojan Petan Igor Lah Tomaž Lovše Martin Odlazek

Petek, 18. 7. 2014, 11.07

4 leta, 9 mesecev

Zapor na Dobu začasno bivališče premožnih Slovencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če se uvrstiš na lestvico najbogatejših Slovencev, je le še vprašanje časa, kdaj bodo preiskovalci potrkali na tvoja vrata. Kateri bogati Slovenci so v zaporu in kateri kazen prestajajo na svobodi?

V članku preberite tudi, kateri od bogatih Slovencev se še utegne znajti za rešetkami. Zapor Dob utegne, če si dovolimo biti malo ironični, kmalu postati začasno bivališče najpremožnejših Slovencev. V zadnjih letih je namreč kar nekaj premožnih Slovencev, ki so se znašli na lestvici najbogatejših Slovencev revije Manager, končalo na zatožni klopi. Večinoma zaradi dejanj, ki so povezana z gospodarskim kriminalom.

Kordež kazen že prestaja Eden prvih, ki se je znašel za zapahi največjega zapora na Dobu, je bil nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež. Na Dobu prestaja šest let in pet mesecev zapora, ker je skupaj z dvema nekdanjima članoma uprave Merkurja in družbo Kograd Igem pri preprodaji trgovskega centra Primskovo oškodoval Merkur za okoli devet milijonov evrov.

Šrot in Bavčar pravnomočno obsojena Pred dobrimi petimi leti sta Boško Šrot in Igor Bavčar obvladovala pomemben del slovenskega gospodarstva in spadala v sam vrh elite, ki se ji je uspelo brez lastnih sredstev polastiti milijonskega premoženja. Danes je slika drugačna. Istrabenz in Pivovarna Laško sta le senci nekdanje moči in v nemilosti bank, dva izmed glavnih akterjev tajkunizacije pa bosta morala v kratkem oditi v zapor.

Prejšnji teden je namreč postala pravnomočna sodba, po kateri mora Bavčar v zapor za sedem let, Šrot pa za pet let in deset mesecev. Zaradi sporne prodaje Istrabenza je bil Bavčar pravnomočno spoznan za krivega napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja, drugi pa zlorabe položaja.

Šrot še v enem postopku Zoper Šrota sicer poteka še en kazenski postopek, v katerem mu tožilstvo očita, da je nezakonito financiral svoj zasebni projekt menedžerskega prevzema. Kot prvi mož Pivovarne Laško ter predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske je v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezano družbo Infond Holding, vendar posojila nikoli niso bila poplačana v celoti, mu očita obtožnica.

Obsojenci iz Čiste lopate prestajajo svoje kazni Svoje kazni prestajajo ali pa so že prestali slovenski gradbeni baroni z izjemo nekdanjega prvega moža SCT Ivana Zidarja, ki se zaradi svojega zdravja sodnim dvoranam bolj ali manj uspešno izogiba.

Za zapahi je tudi gradbena baronica Hilda Tovšak, ki bo morala tudi zaradi drugih kaznivih dejanj za rešetkami preživeti okoli osem let, jeseni pa jo čakata še dva kazenska postopka. Dve leti in šest mesecev zaporne kazni prestaja Tomaž Žibert.

Črnigoj, Demšar, Farčnik in Gabrič že na prostosti Pred enim tednom so predčasno iz zapora izpustili nekdanjega prvega moža Primorja Dušana Črnigoja, ki je 14-mesečno zaporno kazen v zadevi Čista lopata začel prestajati junija lani, kazen pa bi se mu iztekla avgusta. Predčasno bi ga lahko izpustili že maja, a ga zaradi sodbe v zadevi Stavbenik niso. No, ta je bila razveljavljena, zato je Črnigoj že na prostosti.

Svoje sta odslužila tudi Ivan Demšar, ki je prestajal hišni zapor in odslužil šest od prisojenih devetih mesecev. Kazen je odslužil tudi Borut Farčnik, ki je bil obsojen na deset mesecev zapora, neuradno pa je na prostosti tudi Srečko Gabrič, ki je bil obsojen na deset mesecev zapora.

Pogodili so se s tožilstvom Tisti, ki se jim je uspelo s tožilstvom pogoditi, svojih kazni ne prestajajo za zapahi. Tako je v zameno za svobodo Dari Južna, direktor novomeškega gradbenega podjetja CPG, priznal očitani kaznivi dejanji napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja.

Južna in družbenokoristno delo Namesto leta in devetih mesecev v zaporu mora v dveh letih opraviti 1.260 ur družbenokoristnega dela in vrniti CPG 4,5 milijona evrov. Sodišče mu je prisodilo tudi denarno kazen, eno najvišjih, kar jih je uspelo iztržiti državi, in sicer milijon in dvesto tisoč evrov. Kot predpogoj, da se je tožilec z njim sploh pogajal o priznanju, pa je moral v dobrodelne namene različnim bolnišnicam nakazati 187 tisoč evrov.

Vikend zapor za mariborska podjetnika Vikend zapor sta iztržila mariborska podjetnika Rok Snežič in Nenad Đukić. Za goljufijo, pranje denarja in davčne utaje sta bila obsojena na enotno kazen tri leta zapora. Oba tako med tednom delata, da bosta lahko vrnila vsak po 125 tisoč evrov denarne kazni in 336 tisoč evrov protipravno pridobljene koristi.

Medijski mogotec Odlazek v hišnem zaporu Za hišni zapor je zaprosil tudi zaradi zlorabe položaja na šest mesecev zapora obsojeni medijski mogotec Martin Odlazek. Ta prek Skupine Krater obvladuje več medijskih in založniških hiš, pa tudi podjetja s področja grafične in papirne industrije. Sporna je bila prodaja večinskega dela Gorenjskega tiska, katerega direktor je bil Edvard Jurjevec. Za hišnimi zapahi bo sedem mesecev preživel tudi ta.

Direktor Sportine dobil pogojno kazen Ker je priznal, da je pomagal pri ponareditvi podpisa v zadevi Istrabenz, je sedem mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let dobil lastnik Sportine Bahtijar Bajrović. Tudi ta je že bil na lestvici najbogatejših.

In kdo bo morda pristal za zapahi? Policisti so v sredo pridržali mogotca Igorja Laha, ki se že nekaj let pojavlja v samem vrhu lestvice najbogatejših. Sumijo, da je upnike oškodoval za slabih šest milijonov evrov. Z ustanovitvijo treh hčerinskih družb, ki jih je fiktivno prodal za tri evre, naj bi izčrpal svoje podjetje Liko Vrhnika in tako onemogočil, da bi bili upniki poplačani. Lah je bil na primer lani z dobrimi 104 milijoni evrov na šestem mestu lestvice najbogatejših Slovencev, leto prej s 113 milijoni evrov na petem, leta 2011 pa s 129 milijoni evrov na drugem mestu. Zdaj mu grozi do pet let zapora.

Pod lupo preiskovalcev tudi prvi mož DZS Petan Pretekli mesec so bile hišne preiskave pri predsedniku uprave Državne založbe Slovenije Bojanu Petanu, za katerega sumijo, da je skupaj s še desetimi osumljenci zlorabil svoj položaj in oškodoval upnike. S kaznivimi dejanji naj bi si pridobili za več kot 24 milijonov evrov koristi oziroma povzročili za najmanj 53 milijonov evrov škode. Oškodovane naj bi bile Marina Portorož, katere predsednik uprave je Petan, in Terme Čatež.

Deset preiskav zoper Jankovića Približno deset preiskav poteka zoper ljubljanskega župana in še vedno prvaka stranke PS Zorana Jankovića. Kriminalisti so ga nazadnje na Magistratu obiskali februarja letos, ker sumijo, da je v korist občine prejel podkupnino. Šlo naj bi za 250 tisoč evrov, ki naj bi jih občina prejela od Gratela za prekop cest, od Mihaela Karnerja za gradnjo objektov in od družbe Tridana, ki je Ljubljani naredila cesto.

Do osem let zapora grozi velenjskemu poslovnežu Ročniku Aprila lani se je pod lupo preiskovalcev znašel tudi velenjski poslovnež Tomaž Ročnik, ki je poslovno-nepremičninski imperij zgradil s pomočjo Probanke. Kriminalisti preiskujejo zlorabo položaja zaradi več poslov prodaje premičnega in nepremičnega premoženja, pri katerih naj bi štirje osumljeni večjo gospodarsko družbo oškodovali za več kot 11,5 milijona evrov, hkrati pa naj bi si protipravno pridobili 7,7 milijona evrov premoženjske koristi. Grozi mu do osem let zapora.

Obtožnica po letu dni za Lovšeta še ni spisana Skoraj leto dni po aretaciji in trimesečnem priporu, iz katerega se je rešil z najvišjo varščino v zgodovini Slovenije, še vedno poteka preiskava zoper enega najbogatejših Slovencev Tomaža Lovšeta. Osumljen je, da je Diners, katerega lastnik je bil, oškodoval za najmanj devet milijonov evrov.

Ne spreglejte