Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 9. 2016,
14.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

Bovec nesreča nesreča letalo

Četrtek, 22. 9. 2016, 14.47

6 let, 6 mesecev

Za letalsko nesrečo na Bovškem ni bilo krivo vreme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
Letalo Piper | Foto Reuters

Foto: Reuters

Za padec letala na Bovškem, v katerem so v začetku septembra umrle tri osebe, vsaj neposredno ni bilo krivo vreme, kaže uvodno poročilo, ki ga je izdala Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov.

Kot je povedal glavni preiskovalec Toni Stojčevski, preiskava, ki bo dala končni odgovor na vprašanje o razlogu za nesrečo, še ni končana.

Padavin in drugih meteoroloških pojavov ni bilo

V uvodnem poročilu so preiskovalci popisali vremenske razmere med nesrečo, ki med drugim kažejo, da je bila vidljivost v tem času nad deset kilometrov, veter je pihal s povprečno hitrostjo okoli deset vozlov, padavin in drugih meteoroloških pojavov ni bilo, prav tako ni bilo niti pogojev za zaledenitev na zunanjih delih letala niti močne turbulence ali vetrovnega striženja. Vrhovi gorskega grebena so bili dobro vidni.

Po analizi zaporedja slik radarskih meritev sklepajo, da so se plohe na območju letališča Bovec pojavile okoli 20 minut po nesreči, nevihte pa so širše območje Julijskih Alp zajele vsaj uro po nesreči. Tako vreme očitno ni bilo razlog za nesrečo, vsaj neposredno ne, je dejal Stojčevski. Nekatere druge mogoče vzroke so tudi že preiskali, a ne še vseh, zato Stojčevski za zdaj drugih podrobnosti preiskave še ni hotel razkriti.

Preberite še:
Na Bovškem našli pogrešano letalo, umrle tri osebe

Leteli so na rafting

Pilot letala je imel dovoljenja komercialnega pilota letala, veljavna zdravniška spričevala in skupni nalet v obsegu 475 ur.

Letalo je ob 17.35 poletelo z letališča Bovec proti letališču Ljubljana. Ob 18.54 je posadka drugega motornega letala, ki je letelo v bližini, sporočila, da zaznava signal naprave, ki oddaja klic v sili. Ob 19.38 je kontrola zračnega prometa sprožila postopek iskanja in reševanja, sodelovali so gorski reševalci iz Bovca in Tolmina ter tamkajšnji gasilci, na pomoč sta prišla tudi helikopterja Slovenske vojske in policije. Razbitine letala so našli ob 00.52 na območju Mrzle doline pod Krasjim vrhom, še navaja uvodno poročilo.

Žrtve letalske nesreče, tri slovenske državljane, stare od 31 do 33 let, so v popoldanskih urah s helikopterjem prepeljali v dolino.

Štirisedežno motorno letalo piper je bilo last družbe Propilot iz Domžal, je takrat potrdil njen lastnik Primož Lajevec. Letalo so sicer uporabljali za šolanje, v četrtek popoldne pa ga je lastnik posodil prijatelju, ki je dva svoja prijatelja na Bovško odpeljal na rafting.

Ne spreglejte