Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 4. 2009,
15.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 30. 4. 2009, 15.07

8 let

Več mrtvih med parado ob prazniku na Nizozemskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pet oseb je umrlo, ko je avtomobil zapeljal v množico na paradi, na kateri je bila tudi nizozemska kraljica in njena družina.

Neki moški je v avtomobilu z veliko hitrostjo drvel proti odprtemu avtobusu, v katerem so se med praznično parado v mestu Apeldoorn na zahodu Nizozemske peljali nizozemska kraljica Beatrix in njena družina. Voznik se je pri tem zaletel v množico ob cesti, pri čemer je po navedbah oblasti umrlo pet ljudje. Kraljica je že izrazila sožalje.

"Ni znakov, da bi šlo za terorizem" Predstavnik nizozemskega ministrstva za pravosodje L. Goossens je na novinarski konferenci pojasnil, da je voznik avtomobila verjetno ravnal namerno. "Ni znakov, da bi šlo za terorizem," je pojasnil Goossens. Motiv za incident še ni znan.

Voznika že aretirali Nizozemsko tožilstvo pa je nato sporočilo, da je 38-letni moški, ki so ga močno poškodovanega po dejanju prijeli, verjetno nameraval izvesti napad na kraljico. Moškemu zaradi tega grozi obtožnica zaradi uboja oz. celo umora.

Ciljal na kraljevo družino Tožilstvo je kasneje na večerni novinarski konferenci sporočilo, da je moški policiji takoj po napadu priznal, da je dejanje izvedel namerno in da je bila njegov cilj kraljeva družina. Nizozemska tiskovna agencija ANP pa je po drugi strani poročala, da je moški morda ravnal iz obupa, saj je izgubil službo in ni mogel plačati najemnine.

Napadelec na operaciji Napadalec je sedaj na operaciji v bolnišnici, takoj ko bo mogoče, pa ga bodo vnovič zaslišali, je sporočila policija. Njegovo zdravstveno stanje je kritično. Moški sicer do današnjega dejanja po navedbah policije ni vzbujal pozornosti. Prav tako naj ne bi kazal znakov duševnih motenj. V preiskavi incidenta sicer sodeluje 250 policistov.

Ranjenih 13 ljudi, pet huje Župan Apeldoorna Fred de Graaf je na novinarski konferenci sporočil, da je bilo v incidentu ranjenih 13 ljudi, med njimi pet huje.

Avto znamke suzuki swift črne barve, ki ga je vozil 38-letni moški - za zdaj ni jasno, ali je bil tudi lastnik avtomobila -, je drvel proti kraljevemu avtobusu, pri čemer se je zaletel v množico ljudi, ki se je zbrala ob cesti in opazovala kraljevi avtobus. Več ljudi je pri tem podrl na tla in jih nekaj celo povlekel s sabo. Avto se je nato zaletel v kamniti spomenik. Kraljičina družina je na avtobusu zgroženo opazovala grozljivo dogajanje.

Kako je pripeljal na parado? Zaenkrat še ni znano, kako je voznik uspel pripeljati na območje parade, ki ga je policija zavarovala več ur pred praznovanjem. Preiskovalci so kmalu po nesreči s psom preiskali avtomobil, da bi našli morebitno eksplozivno sredstvo. Nato so odžagali streho avtomobila in ga podrobneje preiskali.

V večjih nizozemskih mestih se je danes zbralo na sto tisoče ljudi, da bi praznovali nacionalni praznik, prvotno namenjen praznovanju rojstnega dne matere kraljice Beatrix, kraljice Juliane.

Kraljica odpovedala praznovanja

Kraljica Beatrix je po grozljivem dogodku prek televizijskih zaslonov nagovorila narod. Kot je dejala, je globoko pretresena in užaloščena zaradi incidenta. Po njenih besedah je nedoumljivo, da se je kaj takega lahko zgodilo. Vsem poškodovanim in svojcem umrlih je kraljica izrazila globoko sožalje. Vsa praznovanja ob nacionalnem prazniku pa je odpovedala.

Ne spreglejte